Wetterbygden Stars tog sig för första gången säsongen 2017-2018 hela vägen ner till Skåne för match mot Malbas Basket som är ett av totalt tre lag som vårt sydligaste landskap har att erbjuda årets upplaga av Superettan. Efter att ha kommit ut fullt fokuserade redan från uppkast så mer eller mindre punkterade Wetterbygden Stars matchen de första 20 minuterna, ledning med 48-25 i halvtid blev till slut seger med komfortabla 86-64. 

Att Malbas Basket vunnit sin senaste hemmamatch mot Luleå Steelers och besegrat Alvik Basket på bortaplan bidrog naturligtvis i allra högsta grad till att Wetterbygden Stars inte på långa vägar tog lätt på söndagens uppgift nere i Heleneholms Sporthall i Malmö. Tvärtom var det ett bortalag, anförda av en, återigen, skarpskjutandes Albert Masllorens som slog an tonen direkt. Precis som tidigare var det också ett oerhört aggressivt försvarsspel som la grunden för det som många gånger upplevdes som ”enkla poäng” framåt. Trots att lagets bästa poängplockare, Guim Exposito, tidigt hamnade i foulproblem och stannade på, för honom blyga 17 minuters speltid, så lyckades Wetterbygden Stars hålla ett konstant tryck på hemmaspelarna defensivt såväl som offensivt.

Under matchens sista 25 minuter tar hemmalagets coach, Rade Vojnovic, beslutet att prova på diverse zonförsvar vilket, så här i efterhand, får anses vara ett klokt beslut för hemmalaget i den bemärkelsen att det slår ner farten på ett bortalag som under andra halvlek därför mer bevakar sin ledning och skickligt spelar av matchen. Tredje segern på totalt fyra försök är därmed ett faktum och för ett lag som känt varandra i 63 dagar (ny tränare och flera nya spelare i laguppställningen) så är det väl svårt att hävda något annat än att detta lagbygge fått en flygande start på första säsongen i Superettan under Wetterbygden Stars flagg.

Albert Masllorens är redan nämnd och har nu bevisat två matcher i rad vad han är kapabel till från ”nedre delen av stan”: fem av sju trepoängare hemma mot Högsbo Basket senast följdes under söndagen upp av sex av tio trepoängare vilket naturligtvis betyder att både han själv och coach Boris Balibrea kan räkna med hårdbevakning framöver. Tur då att han har en landsman som kan skapa åt honom. Med tio poäng, fem returer och hela 13 (!) assists så framstår Carlos Calvo mer och mer som en av de största och bästa kreatörerna Superettan har att erbjuda.

Med totalt tio poängplockare (varav fyra stycken på tvåsiffrigt) är det dock svårt att inte titulera denna seger mot Malbas Basket en riktig ”lagseger”. För att vara på Superettan-nivå så finns det en bredd i årets upplaga av Wetterbygden Stars som borgar för kvalité och det är naturligtvis en viktig faktor att ha med sig, både på kort sikt redan nu till helgen uppe i Luleå och på lite längre sikt när de ”stora elefanterna” står på andra sidan planhalvan framöver.