I vad som på förhand målats upp som ”VM-final” i ren betydelse utifrån rådande tabellläge slutade till slut med seger för Wetterbygden Stars mot Umeå BSKT med 102-79. Segerreceptet för dagen var ett försvarsspel som höll allra högsta klass från första början och som bland annat tvingade fram 20 turnovers hos kvällens gäster. I och med segern befäster Stars sin slutspelsposition och kan därmed också se fram emot Tomte, juleskum och julmust med gott samvete.

Annars började matchen inte speciellt bra för Wetterbygden Stars denna tredje lördag i december. 0-6 i baken efter bara någon minut kanske inte var vad man hade kalkylerat med när man drog upp riktlinjerna inför matchen. Tur då att Joaquin Portugues hade torrt krut i bössan eftersom det är han som leder upphämtningen. 0-6 blir snabbt 7-6 innan kvällens första timeout är ett faktum signerat Umeå BSKT: s vikarierande headcoach, Carro Muzito-Bagenda (ordinarie headcoach, Jesper Gustavsson, kvar hemma i Umeå med magsjuka). När vi summerar Q1 så gör vi det med ett fantastiskt trepoängsskytte där redan nämnde Portugues är ”pappa” till tre utav dessa, ledning för Stars, 26-16.

Under andra perioden trycker hemmalaget ytterligare plattan i botten och det är framförallt Guim Exposito som ett tag ser ut att vara över hela banan, i positiv bemärkelse. Med sina oerhört kvicka händer, och ännu kvickare fötter, skapar han mer eller mindre kaos hos dagens gäster från Västerbotten. Det är först när laget sätter upp sin patenterade helplanspress som man lyckas stoppa blödningen något, men när Carl Engström bokstavligen bara vänder sig om i tresekundersområdet och dunkar i ytterligare två poäng, så är även den helplanspressen besegrad – ledning med 57-39 i paus för hemmafavoriterna.

Om det var hemmalaget som slog av på takten eller om det var bortalaget som ökade dito låter vi vara osagt, men en sak kan vi vara överens om: inledningen av den tredje akten var verkligen inte Stars bästa denna kväll. Det var många i Huskvarna Sporthall som fick en känsla av ett hemmalag som ”lekte med elden” under denna period och Umeå BSKT är naturligtvis inte sena att tacka och ta emot. Det är först när ”Matchens Lirare” i hemmalaget, Joaquin Portugues, fortsätter bomba i en trepoängare (sju totalt) som det blir någorlunda ro i leden igen, 75-60 efter Q3.

Som mest är ledningen uppe i 20 poäng (82-62) i det som ska visa sig blir den sista perioden och visst gick tanken hos många att ”nu går tåget”. Då hade man inte räknat med en speedkula i form av DeAndre Mathieu, en tokrutinerad Egal Saleman (18 poäng och 11 returer totalt från hans händer vittnar om en inneboendes kapacitet hos den gode Saleman) och en inspirerad Chris Singhateh som nästan på egen hand gör 11-0 – därmed var det match igen.

Efter en Boris Balibrea-timeout drar Jonathan Peleg i ytterligare en trepoängare från nedre delen av staden innan det är dags för CJ Dunston att presentera sig ordentligt. Med egenhändiga sju raka poäng ser han till att mer eller mindre stänga den här tillställningen – seger till slut med 102-79 och just den stora segermarginalen kan bli guld värd längre fram om de bägge lagen skulle sluta på samma poäng i en sluttabell och där bägge lagen ståtar på två segrar var i inbördes möten – då gäller inbördes poängskillnad.

En annan spelare som måste nämnas efter den här segern är en ung individ som alltmer framstår som något av årets fynd i Svenska Basketligan. Jonathan Bohman ser inte så mycket ut för världen men hans energi å andra sidan skulle kunna försörja en medelstor by i Norrland under ett helt år, imponerande! En extra ros idag också till Guim Exposito som mer och mer börjar komma tillbaka i gammalt gott slag: 15 poäng, åtta returer, fem steals och fyra returer vittnar om just detta.

Nu tar som sagt Stars jullov med gott samvete och man gör det med siktet inställt på mer. Efter en dryg halv säsong i högsta serien har man onekligen fått smak på vad det innebär att tävla med det bästa Basketsverige har att erbjuda. Medan laget vilar nu några dagar så är det bråda dagar för klubbledningen som naturligtvis inte hoppas något annat än att Carl Engström ska bestämma sig för att förlänga sitt kontrakt som annars löper ut den 30/12.

Om Carl Engström väljer att lämna Sverige för spel utomlands så ska naturligtvis en ersättare in i hans ställe – om ett par dagar har vi svaret.