Det var säkert många som var nyfikna på hur det egentligen stod till med Wetterbygden Stars efter den mediokra insatsen uppe i Luleå i fredags. När väl 40 minuter hemmapremiär avhandlats hemma i Huskvarna Sporthall under tisdagskvällen så kan man åtminstone konstatera att laget lyckats få ”the monkey of our back” genom att vinna årets första seger (83-73). Samtidigt måste man också vara ärlig och erkänna att det finns mycket kvar att kräma ur av årets upplaga av Wetterbygden Stars innan man på allvar kan börja utmana uppåt i tabellen.

Det är Norrköping Dolphins som inleder klart mest inspirerat och också rättmätigt går upp i ledning med 10-3, detta efter att Stars inlett med att missa sina första fem avslut (alla trepoängare). När väl Calvin Hermanson drar i hemmalagets första trepoängare så är det också startskottet på en ursinnig urladdning, och matchens bästa sekvens för hemmalaget, som betyder att man avslutar den första akten genom att göra 18-1 på ett paralyserat Norrköping Dolphins, ledning med 21-11 efter första perioden.

På grund av foulproblem i hemmalaget får nyförvärvet från Basketgymnasiet i Luleå, Wiggo Wiberg, tidigt äntra parketten i Huskvarna Sporthall och han gör det med en ära, inte minst innebär hans inhopp välbehövlig vila för hans lagkamrater (Moussa Kone och Jonathan Bohman) nu i Daniel Mortensens frånvaro. Första halvleks stora man är annars Ty Sabin som visade vad han är kapabel till när han hamnar i ”zonen” – alla hans 16 poäng i matchen kommer under denna period och om man adderar nio assists totalt sett så konstaterar vi att den gode Sabin återigen gjorde en stabil insats i sin nya miljö. Sista ordet i första halvlek får annars Dolphins kreatör, Kareem Canty som med en trepoängare spikar halvtidsresultatet till 46-41 i hemmalagets favör.

Kareem Canty börjar andra halvlek som han avslutade den första: genom att göra mål. Om det var ”Ketchupeffekt” framåt för Stars i andra perioden så är det raka motsatsen nu. Efter sex minuter av den tredje perioden har Stars endast mäktat med fyra poäng framåt och detta är naturligtvis den stora anledningen till varför Dolphins också kan både kan komma ifatt och gå förbi i poängprotokollet, 54-55 genom en layup av LaDarien Griffin. Tack vare en block och en efterföljande tvåpoängare av Albin Häll-Eriksson så kan dock Stars ta tillbaka kommandot i matchen och när sen dessutom motståndarlagets headcoach, Mikko Riipinen, drar på sig en teknisk foul i slutskedet av perioden så får dessutom Stars börja sista akten på straffkastlinjen och med bollen vid sidan (alternativt bollinnehav i Stars favör).

Detta förvaltar Stars och Jonathan Peleg på bästa möjliga sätt. ”The Great One” gör egenhändigt 7-0 på kvällens gäster från Peking och ger därmed sitt lag lite luft under vingarna. Någon timeout senare, och med en viss Kareem Canty i huvudrollen, så är det ändå plötsligt match igen. Ändå är känslan under hela sista perioden att Wetterbygden Stars ska tacka sin lyckliga stjärna att det var just Kareem Canty vid rodret i Dolphins och inte hans landsman, Tyre Gathright, som i våra ögon framstod som det stora hotet ju längre matchen led.

Till slut är det en stark offensiv returtagning av Moussa Kone och Jonathan Bohman (11 offensiva returer tillsammans) som avgör denna match till hemmalagets fördel. Den sistnämnde blev rättvist utsedd till Matchens Lirare i hemmalaget, inte nödvändigtvis för att han är liraren med stort L, utan för på vilket sätt han jobbar matchen igenom. Den prestationen får också symbolisera på vilket sätt Wetterbygden Stars till slut kunde vinna mot Norrköping Dolphins för andra gången på drygt tio dagar: genom hårt arbete snarare än finlir.

Med segern kan nu Wetterbygden Stars släppa ner axlarna något och se fram emot fredagens match på bortaplan mot fjolårsfinalisten, Borås Basket med tillförsikt. I den matchen får man återigen finna sig i att vara underdog och vi gissar att man gärna där och då är sugen på att revanschera sig från senaste gången man spelade på bortaplan en fredgskväll.