Trots att Wetterbygden Stars inte kom upp till sina fulla potential under torsdagskvällen så var man ändå förhållandevis nära att betvinga BC Luleå på bortaplan. När krutröken lagt sig tvingas man dock ändå konstatera att hemmalaget fått sin revansch efter den, i deras tycke, nesliga förlusten i seriepremiären i slutet av september lagen emellan. Slutresultatet skrivs till slut till 88-83 i BC Luleås favör.

Mellandagsbasket i Luleå och mycket folk på läktaren. Det var uppdukat för fest när Wetterbygden Stars för andra gången denna säsong gästade Luleå Energi Arena. Första gången chockade man inte bara hemmalaget, utan även hela Basketsverige, genom att vinna med elva poäng (88-77). Att BC Luleå därmed var både förvarande och redo till tänderna, när väl kulan gick i luften den något ortodoxa tiden 20.04, rådde det därmed inga tvivel över.

Det är också hemmalaget som börjar klart mest inspirerat och den mest inspirerande av dom alla är Denzel Andersson som till slut stannar på 23 poäng. Under hela matchen har Stars-försvaret stora utmaningar med Anderssons förmåga att som stor spelare ”dra i  utifrån”, en slags mismatch som inte är till gästernas fördel. Carl Engström är den i Stars som inleder poängmakeriet och också den som vållar störst problem för hemmaförsvaret inledningsvis, 27-22 till BC Luleå efter första perioden.

Andra perioden påminner mångt och mycket om den första: ett hemmalag som hela tiden är i förarsätet men med ett bortalag aldrig längre bort än att det känns som att man hela tiden har slagläge. Mantas Griskenas kommer från bänken och gör det han är bäst på genom att skjuta i två raka trepoängare och efter en 7-0-run så är man helt plötsligt förbi i poängprotokollet. Då är det dags för en viss Corban Collins att träda in i handlingen på allvar. Hela SBL:s poängkung visar matchen igenom vilket oerhört hot han är så fort han har bollen och stannar till slut på 26 poäng. BC Luleå i ledning i paus med 41-39 men med ett bortalag som tycker att det finns mer att kräma ur.

Tredje akten vinner Wetterbygden Stars med en poäng efter att ha fått lite bättre tryck i grejorna försvarsmässigt, dock fortfarande underläge inför avslutningen, 60-61.

Fjärde perioden, och för all del även hela andra halvlek, ska bli en aning rumphuggen historia eftersom hemmasekretariatet har problem med uppkopplingen till matchdatorn. Ett tag är det ”ofrivilliga timeouts” i parti och minut och hur pass vidare det gynnade bägge lagen eller ej, kan vi diskutera i oändlighet – det enda vi kan vara överens om är att det naturliga flytet i matchen uteblev. Trots att Stars aldrig är längre bort än ett par enstaka poäng, så känns det ändå som att BC Luleå dikterar villkoren därute och kommer lite lättare till avslut än vad som var fallet för eleganterna från Sveriges vackraste bygd. När Corban Collins drar i en trepoängare med 0,000001 sek kvar på skottklockan och Robert Gilchrist följer upp det med ett par tip-in-dunkar modell större, så känns slaget förlorat.

Det är dock innan Joaquin Portugues får för sig att skjuta i ett par trepoängare som för tanken till en Lucky Luke i sin ”prime”. Underläge med elva poäng är hastigt, och mycket lustigt, nere i fem poäng igen och med mer än två minuter kvar att spela av den fjärde perioden. Trots att tillfällena dyker upp (bland annat minns vi ytterligare en trepoängare av Mantas Griskenas som mycket väl hade kunnat rulla i istället för ur) så kommer sen Stars aldrig riktigt närmare utan får finna sig i att se sig besegrade med 83-88.

Skulle man före matchen fått ta del av statistiken (omöjligt, vi vet, men ändå) så hade man antagligen lastat in rätt mycket på bortaseger. 26 turnovers för BC Luleå, 19 offensiva returer för Stars och sex fler steals än sina värdar, ja, det är ju onekligen siffror som på förhand hade talat till Stars fördel. Det som till slut skiljer lagen åt, och som gör att BC Luleå kommer undan matchen med seger, är ett undermåligt straffkastskytte (19/28, 68 %) från Stars och individuellt starka prestationer av hemmalagets spelare Andersson-Collins-Gilchrist.

Hatten av till Mantas Griskenas med sina 17 poäng och ett 60 procentigt trepoängsskytte samt Jonathan Peleg som var ett konstant hot matchen igenom (16 poäng till slut från hans händer).

Besvikna miner naturligtvis i Stars-lägret som nu istället får återvända hem till Huskvarna Sporthall med siktet inställt på mötet med Jämtland Basket dagen innan nyårsafton.