Wetterbygden Stars befann sig under söndagen i Vasalundshallen i Stockholms norra förorter för match mot AIK Basket i seriepremiären av Superettan. Efter en något trevande matchinledning så är det bortalaget som succesivt kan mala ner ett hemmalag, som förvisso glimtade till i fjärde perioden, men som till slut får sig besegrade mot ett för dagen starkare motstånd. Slutresultatet skrivs till slut till 82-63 i Stars favör i en match där framförallt Stars försvarsspel imponerade. 

Inledningen av matchen var annars inte så mycket att skriva hem om för något av lagen. 0-0 efter dryga minutens spel följdes upp av det faktum att det skulle ta dryga två och en halv minut innan Stars hittar nätet genom en trepoängare av Jonathan Bohman. 5-5 efter fem minuter förstärkte sen känslan av att inledningen präglades av en hel del premiärnerver men där ändå Stars kan gå till periodvila i förarsätet, 13-7.

Det var därför inte speciellt förvånade när andra perioden inleds med att bägge lagen helt plötsligt gör poäng på allt och lite till, det svaga poänggörandet kunde helt enkelt inte fortsätta så svagt. När Stars bombar i 12-0 i form av fyra raka trepoängare så har man helt plötsligt byggt upp en ledning som man sen aldrig släpper taget om. Extra roligt under andra perioden var ett frejdigt inhopp signerat Erik Juhlin där vi bland annat minns en trepoängare och en ”bakom-ryggen-pass” som fick hemmaförsvaret att framstå som statister. En halvplanspress från AIK Basket ska vålla bortalaget en del problem men inte mer än att man kan gå till halvtidsvila i ledning, 43-26.

Stars inleder tredje perioden precis som man önskar att ett lag ska inleda en andra halvlek som är i ledning med 16 poäng: genom att gå ut och försöka döda matchen. Hur vidare man lyckas med det eller ej låter vi vara osagt men faktum är att man inleder den tredje akten med att göra 11-2 och var inte uppförsbacken monumental för hemmalaget i paus, så var det definitivt så nu, ledning för Stars 54-28 halvvägs in i Q3. Extra slående under denna delen av perioden var känslan av hur pass vältränade Stars verkar vara kontra sina motståndare. Erkänt skickliga spelare som bröderna Inan fick sannerligen kämpa för varenda avslut och stannar till slut för dom på ganska beskedliga 13 poäng tillsammans. Bröderna Inan och deras lagkamrater kan dock putsa siffrorna något i slutet av perioden, dock fortfarande Stars i ledning med 62-43.

AIK Basket sprattlar till ytterligare under fjärde perioden mycket tack vare nämnda zonpress men inte värre än att Stars till slut kan spela av perioden och därmed även matchen och där segermarginalen stannar på samma differens som efter tre perioder, 82-63.

Försvarsspelet har vi redan nämnt i vad som måste anses vara en väl genomförd kollektiv insats. Offensivt har man 28 assists vilket vittnar om den osjälviska basket som presenterades denna eftermiddag uppe i huvudstaden. I fredags gjordes det något tappert försök till att ranka de 10 främsta spelarna i årets Superettan och det är bara att gratulera svensk basket till att det verkar finnas tio spelare som är bättre än Albin Häll-Eriksson (22 poäng, sju returer och fyra assists) och Jonathan Bohman (18 poäng, nio returer och tre assists) på den här nivån…

Nu väntar en veckas förberedelser för Stars innan det kommande lördag är dags för hemmapremiär när Uppsala Basket gästar Huskvarna Sporthall. Förhoppningsvis är även då Felix Vall Tandberg (sjuk) och Wictor Grenthe (bortrest) tillbaka i laguppställningen.

Till sist: årets Superettan verkar onekligen bättre än någonsin och på förhand är känslan uppenbar av att vi inte hittar några ”enkla” matcher vilket naturligtvis är precis som vi alla vill ha det. RIG Marks prestation under gårdagen när Högsbo Basket besegrades nere i Göteborg osade talang rakt igenom och hemma i Kalmar gjorde hemmalaget processen kort med ett annat förhandstippat topplag, Norrort. Eos fullständigt mosade Ockelbo Basket på hemmaplan och framstår mer och mer ”laget att slå”.

I den bemärkelsen känns dagens prestation och resultat extra viktigt att ha med sig framöver.