Att fredagen den 13:e skulle vara någon slags otursdag för Wetterbygden Stars kan vi nu fastställa att så inte är fallet, tvärtom: med en fullständig lycka bakom trepoängslinjen så kunde man under fredagskvällen kvittera ut säsongens andra seger mot Umeå BSKT, detta efter att slutresultatet skrivits till 107-93. Stora segerorganisatörer hos Stars blev Adam Rönnqvist med sina 18 poäng och 12 assists samt Calvin Hermanson som firade en tidig julafton med sina åtta trepoängare och totalt 28 poäng.

Wetterbygden Stars fick en minst sagt bra start på matchen när man rusar ur startblocken och snabbt gör 10-0 på ett hemmalag som just där och då var någon annanstans än vad åtminstone hemmapubliken hade hoppats på. Det ska ta flera minuter innan det rasslar till i bortakorgen men då har bortalaget redan hunnit skjuta in sig på Umeå Energi Arenas korgar, ledning med 30-20 efter tio spelade minuter.

Andra perioden ska mångt och mycket följa samma spår som den första. Även om hemmalaget skapar en del så är det ändå Stars som kontrollerar matchbilden och detta då som sagt genom ett magnifikt trepoängsskytte. Problemet för motståndarna när Stars är på detta spelhumör och har denna typ av utdelning, är att det knappast går att koncentrera sig på någon enstaka skytt – här finns hot så att det både räcker och blir över. Ledningen från första perioden är nu utdrygad till 56-39.

Jonathan Peleg inleder andra halvlek på bästa tänkbara sätt genom att tråckla sig igenom det orangea hemmaförsvaret och peta i en tvåtaktare. Efter detta ska sen mycket handla om att lagen byter poäng med varandra och med tanke på vad som dels hände uppe i Umeå ifjol (Stars tappade en stor ledning under sitt senaste besök i Västerbotten) och dels över vad som hände hemma i Huskvarna Sporthall så sent som för några dagar sedan mot Köping Stars, så är det klart att många sympatisörer till Stars önskade att man en gång för alla kunde ta och sätta huggtänderna i struphuvudet på Umeå BSKT och avsluta hemmalagets lidande. Mycket tack vare Rashard Odomes så vägrar man dock ge upp slaget i hemmalägret, detta trots att Stars ledning är uppe i så pass mycket som 26 poäng i början av fjärde perioden (92-66).

Det ska dock visa sig att Wetterbygden Stars buffert är för stor för hemmalaget att komma ifatt. Adam Rönnqvist ser till att styra upp sakerna i slutet och serverar flertalet assists till Carl Engström (som gjorde sin bästa match hittills i Stars-dressen sedan återkomsten) som bara ”kan stå och lägga i bollen”. Signifikativt för matchen är att Calvin ”The Sniper” Hermanson får fastställa slutresultatet bakom trepoängslinjen till 107-93.

Många gör det bra ikväll och förtjänar ett omnämnande. Adam Rönnqvist (som nu snittat 11 assists på de två senaste matcherna) och Calvin Hermansson (8 av 14 från nedre delen av stan) är redan nämnda, liksom Carl Engström som med sina 16 poäng och sju returer visar att (stor)formen är i antågande. Jonathan Peleg är så där ”läskigt hal” i sitt attackspel och Ty Sabin och Albin Häll-Eriksson fick som vanligt skjuta i ett par utifrån. Kul också att se Jesper Wennerholm komma från bänken och i sin första bollkontakt skapa ett trepoängsspel omgående.

I och med kvällens seger så blandar sig Stars återigen i kampen om de fyra första åtråvärda platserna i årets SBL på allvar. Efter att ha förlorat fyra i rad så kom det ett välbehövligt trendbrott hemma mot Köping Stars i tisdags. Med tanke på s-ä-t-t-e-t man vann den matchen på så är det väl rimligt att tro att det självförtroendet man fick då spillde över på kvällens prestation där man stundtals spelade brallan av Umeå-laget. Nu gäller det att fortsätta bygga på den här känslan till nästa match som även den spelas på bortaplan uppe i huvudstaden mot Djurgården Basket redan nu på tisdag.

Seger där och man har bäddat riktigt inför fortsättningen.