Wetterbygden Stars utvecklingslag spelar från och med den här säsongen i Basketettan, Det är ett faktum som kan ha gått t o m många basketintresserade förbi, men som är nog så viktigt, för föreningen och för dess flaggskepp, ligalaget. I ett långt perspektiv är det betydelsefullt att andralaget spelar på en nivå, där spelarna seriöst får pröva på hetluften i seniorbasket.

Otvivelaktigt blir det så att utvecklingslaget ändå lever i skuggan av ligalaget och får inte den uppmärksamhet det förtjänar. Man jobbar på i det tysta och spelar sina matcher på Sanda inför ett fåtal intresserade. Förhoppningsvis kommer fler framöver att visa ett större intresse för den här gruppen, som i mångt och mycket utgör framtidens elitspelare.

Adriann Flynn, utvecklingslagets head coach, skotten som kom till klubben inför det här spelåret, säger så här:
– Målet är att etablera laget i ettan och varaktigt kunna spela och konkurrera på den här nivån. I grund och botten handlar det om att utveckla unga spelare för deras framtida karriärer. Men också om att ge de dubbellicensierade spelarna gott om speltid, vilket de inte alltid får i ligalaget.

Spelartruppen är stor. Totalt består den av 22, av vilka de flesta går på Sanda, men några ”överåriga” finns i laget, spelare som Steven Kirkseye och Michael Cotsworth.

-Det är viktigt att ha de äldre och mer erfarna spelarna. Många av lagen i serien består ju av rutinerade seniorer, ofta spelare som tidigare spelat på en högre nivå. De har dessutom en annan fysik än våra unga killar, säger Flynn.

-Det är både kul och utmanande att ha den här mixen av spelare i laget. Det är ambitiösa grabbar.

Fyra spelare är dubbellicensierade, d v s får spela med både utvecklingslaget och Stars i Svenska Basketligan. Två av dem, Enrique Cordon och Eddie Czerapowicz är skadade, medan Erik Juhlin och Wiggo Wiberg delar sina uppdrag mellan liga- och utvecklingslagen.

Efter tre inledande förluster under den här premiärsäsongen kom en milstolpe 13 november, då Wetterbygdens Stars utveckling tog sin första, historiska seger i Basketettan. Nässjölaget Högland besegrades på bortaplan med 93-86. Och den här söndagen fanns chansen att öka på segerkontot, då Huddinge Basket, med fem raka förluster i bagaget, gästade Huskvarna.

Och Flynns grabbar gjorde inte någon besviken. Matchen slutade 94-80 efter att Stars tagit ledningen i den tredje minuten och behållit den till den sista. Bredden i laget demonstrerades på ett tydligt sätt, då alla fick speltid och elva av de tolv kom med i målprotokollet.

Utvecklingslaget spelar utan tvekan en underhållande och kul basket. Energin och intensiteten är påtaglig och tempot högt uppskruvat och aggressiviteten i försvaret likaså. Laget pressar matchen igenom över hela banan och söker hela tiden dubblingar för att stjäla bollen. Många gånger leder det till steals och enkla poäng, men ibland orsakar det höga tempot att bollen slarvas eller kastas bort. 24 turnovers är lite mer än vad man kan vara nöjd med, men å andra sidan tvingade man fram 26 från Huddinge.

Den aggressiva spelstilen ger mycket till laget även i returtagningen. Det ledde till imponerande 20 offensiva och ett klart övertag som helhet i den kategorin. 48 returer blev det totalt, mot 30 för gästande Huddinge.

Stars hade 53-38 i halvtid, en ledning som vid ett tillfälle i den andra halvleken krympte till sju. Zonen som Huddinge ställde upp orsakade vissa problem och när laget darrade en smula, visade de mer erfarna spelarna i laget sin betydelse och rättade upp det hela.

En viktig faktor i segern var det spel som Wiggo Wiberg visade upp Han var utan tvekan planens dominant och bokfördes för en mäktig double-double med 22 poäng och 18 returer. Lightfoot bidrog med 18 pinnar och Alfred Rehn med tolv.

-Jag är nöjd med att vi vann och sättet vi gjorde det på, sa coach Flynn efter matchen.

– Det går lite upp och ned i matchen eftersom det blir många byten. Man får inte den rätta kontinuiteten i spelet, men det är en läroprocess för våra spelare och alla fick chansen och speltid.

Härnäst väntar ytterligare en hemmamatch för utvecklingslaget, mot Fryshuset 8 december, och sedan, innan juluppehållet, Kalmar och Hammarby borta, 15 och 20 december. Alla matcherna borde erbjuda Stars möjligheter att ta ytterligare vinster för att etablera laget i Basketettan.

Text: Tapio Joulamo
Foto: Peter Forsberg