Wetterbygden Highlanders tog under helgen stora steg och visade att formen är i antågande lagom till seriepremiären om två veckor, detta genom att besegra både Högsbo Basket och Köping Basket i Quality Cup uppe i Södertälje. Däremot blev Alvik Basket för svåra för Highlanders i helgens första match.

Just Alvik Basket blev som sagt för svåra för Wetterbygden Highlanders när Quality Cup inleddes under fredagen. Det märkets omgående att Alvik Basket var betydligt mer samspelta (många spelare kvar sedan ifjol och dessutom med samma coach vid rodret) och rusade också rättmätigt upp i en 17-poängsledning under första halvlek innan Highlanders började få ordning på grejorna. Med bara minuter kvar av matchen var underläget nere i endast tre poäng men det förblev också den minsta marginalen lagen emellan och Alvik Basket kunde spika slutresultatet från straffkastlinjen, 76-70 i de grönas favör.

Innan nästa match, den mot fjolårets succélag i Basketettan, Högsbo Basket från Göteborg, så hade Highlanders ett möte där diverse saker avhandlades, saker som egentligen handlade om allt förutom ”X and O’s”. Det verkade har fått effekt, om inte direkt, så i alla fall efter en bit in i matchen mot Högsbo Basket. Under Q3 visade Wetterbygden Highlanders egentligen för första gången denna säsong vad laget är kapabelt till när offense och defense ”går-hand-i-hand”: 23-6 i Q3 mot ett så pass etablerat och skickligt lag som Högsbo Basket innebar naturligtvis råg i ryggen och Highlanders kunde sen förhållandevis lugnt spela av matchen, seger med 71-64.

Helgens sista match spelades mot Köping Basket och skulle visa sig bli ett riktigt prestigemöte. Denna match var överlägset den bästa basketmatch Wetterbygden Highlanders varit involverad hittills i år, en match med, som sagt, mycket prestige (två lag som ville ”pinka revir” inför vad som komma skall), fantastiska individuella prestationer, en del taktiska dispositioner från bägge håll och spänning ända in i kaklet med tillhörande förlängningsspel.

Bortsett från slutresultatet (89-79 i Highlanders favör) så var detta också ett kvitto på att laget är på rätt väg, att individer som aldrig tidigare spelat tillsammans nu börjar förstå och finna varandra därute på planen. Detta var också ett bra test för lagets karaktär och då tänker vi naturligtvis i första hand på det faktum att laget tappade en stor ledning (11 poäng i slutet av Q3), underläge omgående i förlängningen för att sen vända tillbaka hela föreställningen till sin fördel och till slut stå där som vinnare, dessutom utan spelare som Mathias Liljeqvist och Tanju Yulman som bägge var utfoulade hela förlängningen – detta vittnar om både karaktär, mod och stolthet och kan naturligtvis bära hur långt som helst! Försäsongen handlar för alla lag om att skapa sanningar och Highlanders sanning är att man bara själv sätter gränserna. Glöm inte att detta endast var lagets tredje, fjärde och femte match tillsammans….

Hela laget förtjänar beröm från helgen men visst är det svårt att låta bli att nämna spelare som Albin Häll-Eriksson (26 poäng mot Alvik och 33 poäng mot Högsbo Basket) och Kemal Omerbasic (28 poäng och 17 returer mot Köping Basket) som stundtals bär laget offensivt. Defensivt konstaterar vi mycket glädjande att det är l-a-g-e-t som går i täten och att hålla både Alvik Basket, Högsbo Basket och Köping Basket (dessutom med extra fem minuters speltid) under 80 poäng får anses som en stor framgång för ett basketlag från Vätterbygden som under den senaste tiden jobbat hårt med just de defensiva bitarna.

När detta författas så är det mindre än två veckor kvar till seriepremiären på bortaplan mot Tälje Knights (lördagen den 1 oktober) och Huddinge Basket (söndagen den 2 oktober) och en sak kan vi slå fast redan nu: lika mycket utmaningar Wetterbygden Highlanders har med sina kommande motståndare i årets Basketettan-spel – lika mycket utmaningar har motståndarna med årets upplaga av Wetterbygden Highlanders!