Det bjöds på stor basketpropaganda under säsongens andra derby mellan Wetterbygden Stars och Nässjö Basket, åtminstone på läktaren där det var ett mäktigt tryck från första till sista stund. Själva spelet hade mycket övrigt att önska från bägge håll (tillsammans hela 41 turnovers fördelat jämnt på bägge lagen) även om ingen lär ha klagat på dramatiken som utspelade sig inför fullsatta läktare i Huskvarna Sporthall. Det krävdes till slut förlängning för att sära lagen åt och väl där så är det till slut ändå bortalaget som kan dra det längsta strået och vinna med 79-77.

När matchserien mellan Wetterbygden Stars och Nässjö Basket under tisdagskvällen hade flyttat in i Huskvarna Sporthall så vankades det som sagt publikfest. Hur länge sen basketen i Vätterbygden spelade match på hemmaplan inför en nästa slutsåld salong tvistar fortfarande de lärda om men att det var längesen är samma människor helt eniga om. Nässjö Basket hade med sig, i vad som stunder kändes (och lät), som ”hela Nässjö” medan även hemmalagets supportrar bidrog till den fantastiska stämningen.

Inledningsvis fanns det dock inte så mycket för de bägge supporterskarorna att glädjas över gällande sitt eget lags prestation. ”Minst olyckliga” under första halvlek var Stars supportrar som ändå fick se sitt lag gå till halvtidsvila i ledning med 38-31.

Andra halvlek kommer gästerna ut som skjutna ur kanoner och har under några korta minuter vänt på föreställningen till sin fördel och leder helt plötsligt matchen till den tillresta supporterskarans stora förtjusning. Stars hittar dock vägar tillbaka in i matchen och de bästa vägarna hittar Jonatan Peleg som med både mod och beslutsamhet attackerar Nässjö-korgen med resultatet att han fört tillbaka sitt lag upp i ledning efter tre spelade perioder, 51-50.

Med tanke på hur matchen sett ut fram tills nu så var det nog många som ganska tidigt förstod vart detta var på väg emot, just det, förlängning. Trots att Franklin Williams sett ut att ha gett sitt lag vinsten med en trepoängare med mindre än 20 sekunder kvar att spela (ledning med 70-67, för övrigt hans första trepoängare i matchen, ett väl valt tillfälle att dra i sin första trepoängare om man sympatiserar med ”di gröne”), så är det ändå Joaquin Portugues och Wetterbygden Stars som ska få sista ordet av ordinarie speltid. Om Franklin Williams sparat sitt bästa till slutet så får vi nog erkänna att Stars spanska pointguard gjort detsamma. Med dryga åtta sekunder kvar av matchen kommer han runt en screen och tvekar inte en sekund när han väl får chansen – 70-70 och förlängning!

Eller?

I matchens absolut sista hundradel hade Nässjö Baskets Marquis Jackson en trepoängare i korgen och lika ärliga är vi när vi säger att det domslutet hade kunnat gå åt vilket håll som helst. Hand upp på vem som vill vara domare där och ta det beslutet? Tänkte väl det, inte så många. Efter ett visst överläggande så tas ändå beslutet att skottet avlossats efter slutsignalen ljudit och därmed var det förlängningsdags.

Väl i förlängningen så tycks hemmalaget skaffat sig en liten matchboll vid ett flertalet tillfällen men utan att kunna sätta dit pricken över i:et. Nässjö Basket är inte sen att (ut)nyttja Stars misstag och när väl sen Alexander Gorski skickar i en trepoängare med dryga 15 sekunder kvar av förlängningsperioden så betyder det ledning för första gången för Nässjö Basket, en ledning som sen ska stå sig tiden ut även om hemmalaget får en bra titt på en kvittering – seger till slut för Nässjö Basket, 79-77.

Tongivande hos kvällens gäster var utan tvekan Dartaye Ruffin som till slut loggande in på 44 minuter, 25 poäng och åtta returer. En spelare som vi hade varnat för inför matchen var unge Felix Terins och som så här i efterhand var precis så bra som befarat med sina 18 poäng. I hemmalaget hade både Carl Engström och CJ Dunston varsin respektingivande ”double-double” men bara 50 % från straffkastlinjen (8/16) tillsammans drar ner helhetsbetyget. Eddie Alm blev utsedd till hemmalagets bästa spelare tack vare ett prickfritt trepoängsskytte (fyra av fyra) och totalt 14 poäng.

Varför vinner då inte hemmalaget den här matchen? En snabb titt i statistiken förkunnar att Stars leder denna match i totalt 37 minuter och 33 sekunder medan motsvarande siffra för bortalaget är en minut och 56 sekunder (övrig tid är det således oavgjort).

Rättvist? Kanske. Kanske inte.

Men skjuter man 45 % från straffkastlinjen (9/20) och har 21 turnovers (förvisso med fem minuters extra speltid) och ändå förlorar matchen med två poäng, ja, då får man nog ändå erkänna för sig själv att ”detta sumpade vi”. Å andra sidan sitter Nässjö Basket på nästa identiska siffror (13/22 på straffkast och 20 turnovers) och tycker naturligtvis även dom att ”detta var vi nära att sumpa”.

Basketfesten till trots: detta lär varit en kväll som respektive lags coachstaber insett att det måste till betydligt bättre beslutsfattande (färre turnovers), ”pricksäkerhet” (inte minst vid straffkasten) och mod. Apropå det sistnämnda: hur många tveksamma avslut såg vi inte vid slutet av matchen när allt skulle avgöras med fattiga resultat som följd?

Tillfällen som dessa MÅSTE MAN ÄLSKA och ikväll älskade Nässjö Basket dom lite mer.