Det har nu gått lite drygt ett dygn sedan vi stängde årets upplaga av John Bauer Hotel Cup med matchen Wetterbygden Sparks-Eos Lund. Vad fick vi egentligen se under helgen? Vi ska här försöka oss på en kort återblick från både dam- och herrturneringen.

Om vi börjar med herrarna så är det bestående intrycket att vi har haft förmånen att ha högsta tänkbara kvalité på plats under helgen. Det är inte svårt att förstå att organisationer som Jämtland Basket och Borås Basket pratar i termerna om både ”final” (Jämtland Basket) och ”topp 4” (Borås Basket). Bägge lagen förfogar över ett riktigt vasst material där toppar som Mike Moore och Marcus Tyes i Borås Basket och RT Guinn och Evariste Shonganya i Jämtland Basket inte bara kommer förgylla stunder hemma i Boråshallen respektive Nya Sporthallen uppe i Östersund, utan även på bortaplan likt vår egen Huskvarna Sporthall – alla basketentusiaster runtom i Basketsverige är att gratulera, det här artisteri på hög nivå.

Finalen i John Bauer Hotel Cup 2018 på herrsidan kom att stå just mellan Borås Basket och Jämtland Basket och denna gång var det Borås Basket som drog den längsta stickan. I paus (ledning med 11 poäng) såg det dock ut som att Torbjörn Gehrkes Jämtland Basket skulle förbli obesegrade under hela försäsongen men fem foul på nämnde RT Guinn satte käppar i hjulet för dessa planer. Samtidigt kan man inte förta Borås Basket prestation under andra halvlek, att mobilisera kraft på det sättet och komma tillbaka och vinna vittnar om att man har både karaktär och skicklighet så att det räcker och blir över i Sjuhäradsbygdens stolthet.

Wetterbygden Stars då?

Visst visade hemmalaget att man kan spela på den här nivån. Signifikativt för alla tre matcher är att man blev starkare ju längre in i matcherna man kom. För att inleda direkt svagt (utom möjligtvis mot Borås) så spurtade man starkt och var faktiskt bara ett skott från förlängning mot SM-favoriten, Jämtland Basket. Avsaknaden av en stor spelare som kan avlasta Waly Niang och Jonatan Bohman blev stundom också ganska påtaglig och här hoppas man på i lagledningen att kunna presentera en ersättare för Logan McLane i närtid. Kul att se att lagets mest erfarna spelare, Mantas Griskenas, lyckats bevara krutet torrt under sommaren – hans 45 % från trepoängslinjen från fjolårssäsongen gissar vi att coach Balibrea och hans team gärna har med sig in i årets upplaga av SBL.

Även på damsidan formligen ”kryllade” det av talang under helgen.

Den överlägset enskilt mest talangfulla spelaren måste ändå ha varit Högsbo Baskets Tiasha Gray som i matchen mot Eos Lund öppnade med att göra 19 (!) poäng på de första tio minuterna, en prestation som heter duga. Även Eos Lund förfogade över några spelare som verkligen stack ut i form av amerikanskan Leah Scott, danskan Ida Tryggedsson och väldiga (201 cm) Dubravka Dacic, tre spelare som innebär att expert runtom i Basketsverige kanske måste revidera sina tips gällande Kevin Taylor-Lundgrens tjejer.

Att räkna med blir naturligtvis även vår kanske största antagonist på damsidan, Högsbo Basket. Förutom Tiasha Gray så förfogar coach Robin Sandberg över två stycken bulldozers i form av Alexis Hyder och Hanna Johansson (sistnämnda ej på plats i Huskvarna under helgen) som tillsammans med U20-landslagsguarden, Ida Fredrikson, bildar en stomme av basketspelare som naturligtvis kommer att vinna matcher i SBL åt Göteborgslaget, exakt hur många återstår dock att se.

Wetterbygden Sparks förfogar även dom över några riktiga kanoner och den största av dom alla är naturligtvis Louice ”Lollo” Halvarsson. Det är naturligtvis fler som noterat detta och frågan som den erkänt skicklige basketskribenten, Tapio Joulamo, ställer sig är helt klart befogad: har ”Lollo” någonsin varit i bättre form?

Det bästa av allt är att det helt säkert finns mer att hämta. I segermatchen mot Högsbo Basket så sköt ”Lollo” i ärlighetens namn ganska ”fattigt” och kom trots detta upp i 19 poäng och 13 returer, vad månne det bliva av detta?

En annan som såg bra ut under helgen var Emina Busatlija som genom ett högprocentigt skytte länge var den som ackompanjerade ”Lollo” i ”poängplockeriet”. Även Emina ser bättre tränad ut än någonsin vilket naturligtvis är ett gott betyg åt både individen och lagledningen i och runt Wetterbygden Sparks att man skött sommarträningen på ett bra sätt. Kul också att se unga Emma Johansson (född 2003) ta för sig därute på golvet.

Det som ska till nu för Sparks för att även dom ska bli ett lag att räkna med är ”excecution” i både offense och defense, att man håller sig till sin gameplan och verkligen gör det man bestämt sig för. Lyckas man med detta ”i match ut och match in” så finns det ingen anledning för basketfolket i Vätterbygden att sluta drömma om framtida framgångar av ädlare karaktär.

Hela organisationen kring Wetterbygden Basketball vill rikta ett extra tack till våra danska vänner i Hörsholm 79:ers och Randers Cimbria som kom till Jönköping/Huskvarna och förgyllde John Bauer Hotel Cup 2018. Det råder inga som helt betänkligheter att detta är två verksamheter som har en högt ställd kravbild och som därmed också går en ljus framtid tillmötes – vi önskar all lycka under säsongen 2018-2019!

Tack också till helgens fem domare: Staffan Andersson, Fedja Serhatlic, Michal Poniatowski, Daniel Berler och Davor Gudelj – ”utan domare – ingen match”. Lycka till under kommande säsong!

Det största tacket går dock till vår samarbetspartner John Bauer Hotel som på ett föredömligt sätt bidragit till att våra gäster trivts i bygden från det man planterade sina fötter här i fredags, tack för ett gott samarbete – låt oss hoppas att vi kan göra om detta nästa år!