Under helgen som gick hade Wetterbygden Basketball två lag i gång under första omgången av USM för damer och herrar U 19. Wetterbygden Sparks befann sig i Södertälje för möte med Södertälje BBK, Norrort Basket samt Uppsala Basket medan Wetterbygden Stars hade förmånen att få besöka Eskilstuna Basket för möte med hemmaföreningen samt AIK Basket och KFUM Fryshuset. Här nedan följer korta referat från respektive coach.

Wetterbygden Stars

USM i Eskilstuna bjöd på många utmaningar då vi reste upp med en ung trupp och en nyckelspelare med stukad fot. Det blev inte enklare när AIK Basket stod för motståndet i första matchen, en match som visade på tydlig nivå-och åldersskillnad. Grabbarna är bra med i första perioden som slutar 17-12, sen i andra börja AIK Basket pressa våra guards högt i banan vilket leder till mycket tappad tid och stressade avslut. AIK Basket kan springa i många enkla poäng och vi har svårt att hänga med. Andra halvlek blir en avslagen historia och en ren transportsträcka för AIK Basket, tyvärr får vi ytterligare en stukad fot på en av våra nyckelspelare. förlust med 29 poäng.

Senare på kvällen stod KFUM Fryshuset för motståndet med bland annat Felix Lemetti i spetsen. Vi börjar matchen på rätt sätt och får bra lägen men missar mycket… KFUM Fryshuset är snabba i vändningarna och får på så vis lite för enkla poäng.
I andra halvlek hittar vi spelet och bollrörelsen som vi behöver, vi sätter mycket skott och hittar ett bra lagspel, men KFUM Fryshusets ledning är för stor och till slut orkar inte killarna jaga mer, siffrorna springer iväg lite och slutar med en klar seger med 25 poäng för favoriterna. Men grabbarna är ändå nöjda efter matchen och visar gott humör inför morgondagen.

Sista matchen är mot Eskilstuna Basket och grabbarna drar igång direkt med ett fantastiskt spel där bollen svingas och ger bra avslut, samtidigt som vi har bra kontroll på returtagning vilket leder till kontringar. Vi leder med 10 poäng i halvlek och det känns bra inför andra halvlek. Men i starten på tredje perioden kommer vi ut lite ofokuserat och släpper in sju snabba poäng och Eskilstuna Basket är tillbaka i matchen. Men efter timeout och lite snack så går grabbarna ut och hittar tillbaka till det fina spelet från första halvlek. Vi leder med 11 poäng inför sista perioden där vi väljer att spela lugnt och sansat och delar bollen emellan oss samtidigt som vi nyttjar våra 24 sekunder fullt ut, Eskilstuna Basket jagar men kommer aldrig ikapp. Klar seger för Wetterbygden Stars som stod för en stark insats.

Sammanfattningsvis så kan man se att åldersskillnaden var den stora faktorn både fysiskt och spelmässigt. Men vi fick med oss mycket erfarenhet och är över lag nöjda med helgen.

Wetterbygden Sparks

Efter fyra dagars gemensamma ansträngningar ställde ”U19-tjejerna”, in siktet mot Södertälje för spel i första omgångens gruppspel i USM. Det handlade om en mix från Wetterbygden och Forum för spelare födda -99 och senare. I gruppen var Sparks det klart yngsta laget med endast en spelare född -99 och sex ”minstingar”, födda 02-03.

På fredagsmenyn väntade hemmalaget, storfavoriterna i gruppen och en av huvudpretendenterna till att ta hem hela mästerskapet; SBBK. SBBK har fyra spelare som smakat krutröken i Damligan, varav två som spelar kvalitetsminuter, och övriga tillhör basketettanlaget. Tillsammans kan man dessutom ståta med en uppsjö ungdomslandslagskamper; en utmaning för Sparksgänget som heter duga. Vi börjar piggt och hänger faktiskt med i poängprotokollet i en dryg period. I andra ”tian” stampar hemmalaget lite extra på gasen och rinner ifrån poängmässigt. Sparks representanter ger dock aldrig slaget förlorat utan jobbar hårt, och förtjänstfullt, i 40 minuter. Vi ”belönas” med en 40-poängsförlust; 48-88. Hur konstigt det än må låta så var det nöjda coacher som summerade första fighten. Spelarna stod upp på ett riktigt bra sätt mot ett lag, spelare, som helt enkelt är och var bättre. Till bästa Sparksspelare utsågs Hannah Wester.

På lördagen väntade Norrort, ett lag med ett spelarmaterial som på papperet lite mer motsvarar vår uppställning, i alla fall vad gäller basketettanerfarenhet. Här kände vi viss segervittring, inte minst med insatsen mot SBBK i färskt minne. Vi kom tyvärr inte upp i samma nivå som i fredagsmatchen, men då motståndet inte heller höll samma klass blev det en helt jämn kamp. Vi hade lite fördel i striden runt korgarna medan Norrort hade sin nyttigaste spelare i pointguarden Clara Granlund som med sina attacker från perimetern rev stora hål i det småländska försvaret. Detta ledde allt som oftast till egna poäng eller assists. För att komma till rätta med blödningen provade vi zonspel i inledningen på fjärde perioden, vilket föll väl ut. Vi höll ”nollan” i dryga fem minuter och kunde därigenom skaffa oss ett litet försprång. Toalt sju Norrortspoäng i sista perioden gjorde att den röda protokollet hamnade i Sparks händer; 52-47 i vår favör. Lite paradoxalt något mer missnöjsamhet i coachstaben efter vinsten än efter fredagens storförlust. Vi kändes stressade och våra val var stundom av ett slag som kan betecknas som icke önskvärda. Valet på matchens lirare i Sparks föll på Maja Leidefors.

På söndagen väntade nästa utmaning; KFUM Uppsala. Ett Uppsala som endast mönstrade sju spelare, men bland dessa två spelare från damligalaget, varav en, Alma Danielsson, som spelar tunga minuter och spås en fin basketframtid. Tre övriga spelare huserar till vardags i basketettan. Efter en jämn första period fick vi för första gången möta en 1-3-1 zon. Av naturliga skäl vållade det visst huvudbry, men en än viktigare, och onödigare, anledning att vi kom på efterkälken var att vi slarvade å det grövsta i den försvarsmässiga returtagningen. Som mest underläge med tio poäng. En bra avslutning av halvleken kapade underläget till minus sex; klart spelbart. I andra höjdes vår spelkvalitet och vi kom ganska snart ikapp, bl. a. tacka vara ett par fina insidekombinationer med Maja och Emma Johansson som avslutare. Uppsala hittade motmedel och drog ifrån några poäng, men efter att Tilda Lindström hittat Emma inside och två treor signerade Ida Segolsson var det kamp igen. Eiras Borghs två straffkast gav -1 med 10 sekunder kvar; snabb, bra och nödvändig, foul och två missade straffkast från Uppsalahåll senare hade vi chansen, men lyckades inte komma till något avslut. Snopet, men vi räknar in ännu en klart godkänd insats. Till matchbäst i Sparks belönades Eira.
Sammanfattningsvis ska vi vara nöjda med helgens genomförande. Sett över tre matcher var det matchen mot Norrort, som vi vann, den som vi presterade sämst i. Dock förlåter vinsten en del. Vi tog den tuffa utmaningen, har krigat bra och har, förhoppningsvis, en uppsjö erfarenheter med oss i bagaget hem; nyttiga sådana inför framtiden. Vi har mött pilsnabba och duktiga guards, vi har mött stora, producerande spelare, vi har mött man-man press och zonspel och vi har även fått se oss vara i storleksövertag i spelet nära korgen. Vi har också fått spela två tighta fighter som ställer krav på rätta beteenden i slutskedet. Mot Norrort var det si och så med detta, medan vi mot Uppsala, i slutfasen, gjorde allt rätt för att ge oss chansen att vinna.

Alltså många nyttiga saker att lägga i kunskapssäcken och därifrån förädla. Vårt, förhållandevis, unga och orutinerade gäng har svarat upp utmärkt varför det finns goda skäl att tro på framtiden. Extra roligt att konstatera den frejdighet och oräddhet som våra ”minstingar” (nu skriver jag om ålder) visat upp. Förhoppningsvis kan detta var till hjälp redan stundande helg när det vankas spel mot jämnåriga i det fortsatta RM-spelet. Lycka till där!!