En svag förstaperiod hemma mot Uppsala Basket blev till slut för mycket att hantera för Wetterbygden Sparks och som därmed inkasserade ytterligare ett nederlag. Mycket blev bättre under återstoden av matchen men då var det som sagt redan för sent och bortalaget kan till slut spika slutresultatet till 68-78.

Det fanns onekligen förhoppningar hos hemmalaget att kunna störa Uppsala Basket på sin hemmaplan men utav dessa syntes inte mycket inledningsvis, eller rättare sagt: ingenting. Istället är det Uppsala Basket som kan rusa upp i en 9-0 ledning innan kvällens första timeout signerat hemmalagets headcoach Krumesh Patel är ett faktum. Det ska dröja drygt tre och en halv minut in i matchen innan Sparks hittar rätt framåt genom Debbi Alem. Uppsala Basket fortsatte att systematiskt mala ner hemmalaget och visade fint prov på ett varierat anfallsspel genom firma Klaudia Lukacovicova och Zenta Melnika i spelet nära korgen i kombination med ett starkt trepoängsskytte signerat Ellinor Holmberg (som sedermera fick utgå med en huvudskada, vi hoppas naturligtvis på ett snabbt tillfrisknande för vår vän, Ellinor) – ledning Uppsala Basket en fjärdedel in i matchen, 11-25.

Inte mycket talade för Sparks i detta läge men det var innan en viss Tilda Lindström äntrade parketten i Huskvarna Sporthall. Tilda, tillsammans med en aggressiv halvplanspress, kunde se till att Uppsala Baskets framfart dämpades något och när sen Tilda Lindströms inspirerande inhopp även inspirerade en lagkamrat som Keri Jewett-Giles att kliva upp och sätta press, men framförallt ta ansvar och börja producera framåt, så kändes det ändå som att det fanns hopp om det som komma skulle i form av en andra halvlek även om Uppsala Basket tilläts gå till halvtidsvila i ledning med 31-42.

Som sagt så ingav andra periodens spel vissa förhoppningar om att Sparks faktiskt skulle kunna spela med ett starkt Uppsala Basket och denna känsla förstärktes, om än inte inledningsvis, så åtminstone i takt med att tredje perioden fortlöpte. Bland annat minns vi en trepoängare av Maura Fitzpatrick som fortfarande ligger och snurrar på ringen där uppe i Huskvarna Sporthall, tre poäng där (vilket i så fall hade inneburit underläge endast med sex poäng) och det hade kunnat bli rejält stressigt i bortalaget. Istället är det den rutinerade Tina Moen som med bland annat en trepoängare kan se till att hennes Uppsala Basket förblir ohotade och kan gå till periodvila i ledning, 45-59.

Vid detta laget hade Sparks väldigt lite att förlora och om det var det som innebar att man helt plötsligt vågade ta för sig på ett helt annat sätt eller om det var ett Uppsala Basket som slog av på farten låter vi vara osagt, men när Debbi Alem skickar i fem raka obesvarade poäng i inledningen av fjärde perioden så innebär det i alla fall en viss nerv i tillställningen igen. Fram tills nu var Sparks 0-11 från trepoängslinjen, som förutom att vara en mardröm i själva matchen, också innebar en mardröm för det ”ROSA OKTOBER”-projekt som innebar att näringslivet investerat allt mellan 50-500 kr per satt trepoängare i dagens match i ambitionen att hjälpa cancerforskningen framåt. Nu stannade Sparks till slut på fyra trepoängare (Evelyn Ovner två av dessa i slutperioden) så någon slant till cancerforskningen blev det ändå till slut….

Evelyn Ovners andra trepoängare med dryga 90 sekunder kvar av matchen innebar att Sparks underläge endast var åtta poäng stort (66-74) men en tvåpoängare i anfallet efter av en av planens absolut bästa aktörer i form av gästernas Kristina Puthoff-King begravde till slut Sparks ambitioner om att komma här ifrån med ett rosa protokoll. Segerresultatet skrivs till slut till 68-78 i gästernas favör.

Tilda Lindström ett stort utropstecken denna eftermiddag och blev också rättvist utsedd till ”Matchens Lirare” i hemmalaget. Faktum är att det var när hon kom på plan under första halvlek som det började hända (positiva) saker i hemmalaget och det var befriande och se en hemmaspelare bara ”spela” och inte fundera så mycket, vi minns bland annat både ett ”2+1-spel” och en urläcker assist till en helt fristående Maura Fitzpatrick. Någon som till slut inte heller funderade så mycket var Keri Jewett-Giles som efter en trevande inledning (precis som resten av laget) till slut spelade upp sig och stannade på respektabla 18 poäng, nio returer, fem assists och fem steals, varför inte spela så aggressivt direkt från matchstart? Även Emma Johanssons nio poäng och fem returer förtjänar också någon form av blomster ikväll.

Klart att det känns bittert och förlora basketmatcher, i synnerhet på det sättet som var fallet i första perioden. Sammantaget får man nog ändå lov att konstatera att det pågår så ofantligt mycket viktigare saker utanför Huskvarna Sporthalls väggar en lördagseftermiddag i slutet av oktober månad, att en basketmatch, och dess utgång, framstår som förhållandevis ”fjuttig” i sammanhanget. Med det i åtanke så passar vi på att njuta av att överhuvudtaget kunna/få utföra det vi älskar allra mest, det är minsann inte alla som har det privilegiet dessa dagar.