Det fanns goda förhoppningar om ett bra resultat hos Wetterbygden Stars när man under lördagen för andra gången denna säsong begav sig till Karlsbergshallen för möte med erkänt starka Köping Stars. Av detta blev det dock inget och mycket av det kan tillskrivas avsaknaden av ett pålitligt försvarsspel som, speciellt under första halvlek (54 insläppta poäng), allt som oftast lös med sin frånvaro.

Det var upplagt för fest uppe i Karlsbergshallen under lördagseftermiddagen när dels hemmalaget bjöd Köpingsborna på fri entré och dels när två av seriens bästa lag möttes i det som på förhand titulerats ”liten seriefinal”. Självklart gjorde det inte saken direkt sämre när skickliga spelare som Austin Price (Köpings nye PG) och Wetterbygden Stars egen Franco Kouagnia gjorde säsongsdebut för respektive lag.

Det var Wetterbygden Stars som inledde klart mest inspirerat och som omgående kunde gå upp i en 4-0-ledning efter bra prestationer från nämnde Franco och lagkaptenen, Mathias Liljeqvist. Efter detta så är det dags för hemmalagets nye amerikan att presentera sig på allvar. Genom tio egenhändiga poäng under matchens första tio minuter, och ett mer eller mindre felfritt skytte och attackspel, bevisar Austin Price redan i första matchen att han kommer bli en tillgång och attraktion, inte bara för Köping Stars, utan även för hela Superettan.

I Wetterbygden Stars kretsade mycket kring det faktum att Franco Kouagnia äntligen blivit spelklar. Franco visar omgående upp ett (bokstavligt talat) brett register och vållade hemmalagets stora spelare stora problem genom sin aggressivitet runt, framförallt, den offensiva korgen – 24 poäng och sju returer får naturligtvis anses vara anmärkningsvärda siffror för en spelare som under lördagen gjorde sitt första uppträdande i tävlingssammanhang iklädd Stars-linnet.

Vi har redan varit inne på försvarsspelet, eller rättare sagt, avsaknaden av dito som stor anledning till varför hemmalaget kan segla ifrån i poängprotokollet. Är det inte Austin Price som vållar stora problem så är det Aleksa Solevic som skär stora sår i bortalaget utan att man egentligen, någon gång under hela matchen, har något konkret botemedel.

Trots att poängdifferensen lagen emellan stannar mellan endast fem-sex poäng, så är känslan matchen igenom att, medan hemmalaget får tillsynes lättvindiga poäng, så måste bortalaget slita något kopiöst för sina dito, vilket i sin tur föranleder känslan av att Wetterbygden Stars aldrig är riktigt nära att komma ifatt och förbi hemmalaget i poängprotokollet. När Sean Smith missar två raka straffkast i slutskedet av matchen, två missar som skulle kunnat ha varit lite av ”sista chansen”, med den påföljden att Köping Stars tar en offensiv retur och skickar i en trepoängare i sekunden efteråt, så känns slaget definitivt förlorat.

För Wetterbygden Stars gäller det nu att slicka såren i några dagar innan man under Annandag Jul återsamlas för att återigen dra igång träningen och förberedelserna inför nästa match som även den kommer spelas på bortaplan: mot AIK Basket den 5 januari uppe i Solnahallen, Stockholm.

När vi summerar hösten så måste ändå Wetterbygden Stars vara stolta över vad man lyckats bygga upp under förhållandevis kort varsel. I Boris Balibrea förfogar verksamheten över en av seriens absolut mest hängivna och kompetenta tränare, fullt i paritet med Wetterbygden Sparks headcoach Francisco Pinto – två coacher som ”andas, sover och skiter basket” dygnet runt. Att komponera mer eller mindre ett helt nytt lag tar så klart tid och när man inte heller, av olika anledningar som verksamheten uppenbarligen inte rått över, lyckats få Franco Kouagnia spelklar förrän i sista omgången innan jul, så är det klart att det är ett faktum som kommit och påverka lagets ”record” så här långt, speciellt när man har Francos prestation mot Köping Stars i färskt minne.

Med tre nya spelare tillgängliga (Waly Niang, Franco Kouagnia och Albin Häll-Eriksson) för Boris Balibrea, så är det klart att detta måste få lov att ta lite tid. Det som talar för laget är att man nu hunnit med och avverka både Djurgården Basket och Köpings Stars två gånger på bortaplan medan lag som just Djurgården, Köping och AIK har kvar matcher att spela emot varandra – det här är inte över på långa vägar även om man kanske hade kunnat önskat sig ett bättre utgångsläge.

Wetterbygden Stars kommer garanterat bli starkare och starkare för var dag som går och det ska bli spännande och se vart laget befinner sig någon gång i mitten av april.