Sparks gästade på söndagen liganykomlingen Helsingborg, som var ute efter sin andra seger för säsongen. Det gick om intet den här gången, för Sparks, som har ett bredare och djupare lag, kunde efter viss möda och en svängig match, ta hem segern, lagets femte det här spelåret, med 77-54. Det gör att hoppet om en slutspelsplats i högsta grad lever.

Helsingborg, som fortfarande saknar sin nya amerikanska, Nicole Martin, har ett sätt att spela som innebär gasen i botten från början till slut. Lagets finske coach, Ville Tuominen, har sagt att ”det är enda sättet, och det är så vi kommer att spela”. Och man måste ge dem all heder för att de verkligen jobbar hårt, med så tufft man-man spel som de kan, över hela banan, matcherna igenom.

Även om Helsingborg har tagit kliv framåt den här säsongen, så finns inte riktigt kvaliteten där ännu. Och det lös igenom i den här matchen också. Spelare för spelare är Sparks klart bättre, och kan också gå runt på fler spelare utan att tappa kvalitet. I långa loppet var Sparks det bättre laget, även om man fick jobba hårt för att ta hem segern.

Men det började minst sagt illa för Sparks. Hemmalaget gick snabbt fram till 13-5 mot ett Sparks som såg väldigt statiskt ut. Först när coach Krumesh Patel började byta in spelare hände det saker, och det var Sparks unga garde, med 03-orna Tilda Sjökvist och Emma Johansson som satte tonen och gav laget energi när Sparks jagade ikapp. Några skott utifrån satt också, men hemmalaget tog hem första perioden med 23-18.

Så långt hade Helsingborg dominerat spelet under korgarna, främst genom centern Vasiliki Louka. Hemmalaget var överlägset i returtagningen och gjorde 16 av sina poäng ”i färgen”. Matchen stod och vägde i andra perioden, men när Maura Fitzpatrick satte en trea, Tilda Sjökvist ytterligare en och sedan Fitzpatrick en till, gick Sparks fram till 33-25 och började få grepp om matchen. Det var en fin period för Sparks, vars försvar började fungerade bättre. Andra q vanns av Sparks med 26-7 och ledningen i halvtid var 44-30.

Efter pausen kom en ny dip för Sparks, för så var den här matchen. Det var både upp och ned. Helsingborg fick flyt med skotten och jobbade sig fram till 48-50. Inget tycktes fungera för Sparks, men det blev några bra slutminuter i tredje, när Evelyn Ovner skickade i en tvåa till 48-52 och Coleman följde upp med fem raka poäng.

59-50 till Sparks inför slutperioden kändes inte som ett tryggt avstånd med tanke på svängningarna i matchen, men det var en obefogad oro. Sparks förmådde hålla spelet uppe, medan hemmalaget knäade och inte lyckades göra poäng förrän efter fem minuter in i perioden. Totalt satte hemmalaget bara fyra poäng i sista, alla av Louka.

Segern för Sparks blev till slut 23 poäng stor, men det var som sagt höga berg och djupa dalar. Sparks hade stundtals svårt att hantera hemmalagets press och det blev därför lagets större spelare som ofta fick ta upp bollen. Det gav lite konstig rytm, men Sparks lyckades hålla ned antalet bortkastade bollar till anständiga 14. Laget bredd och jämnare kvalitet, och möjligheterna att gå runt på fler spelare blev till slut avgörande. Vi måste också notera att trepoängsskyttet fungerade strålande. 12/26 satta gav den fina procenten 46.

Det var jämnt skägg i poängproducerandet hos Sparks, där Ovner till slut samlade ihop mest, 13. Ovner spelade rutinerat under perioder i matchen då laget behövde det mest. Emma Johansson noterades för 12 poäng, Fitzpatrick och Coleman för 11 och Tilda Sjökvist 10. Coleman blev lagets bästa returtagare med nio, och gjorde som vanligt ett starkt och uppoffrande jobb under korgarna.

Såväl Ovner som Emma Johansson och Tilda Sjökvist var riktigt bra i den här matchen, inte minst offensivt. De kommer att vara viktiga för Sparks när säsongen kommer in i sitt avgörande skede och förhoppningsvis kan alla tre fortsätta leverera på en hög nivå. Den spelare som gick mest plus under sin tid på planen var dock Ashanti Coleman, med 23. Flera bra prestationer en dag då en spelare som Betsy MacDonald hade det besvärligare. Bara två poäng på drygt 19 minuter blev det för amerikanskan. Men lite så fungerar det ju för Sparks, där laginsatsen ofta är i första rummet. Det gör inte så mycket om en enskild spelare har en svagare dag.

Det var en ”måstematch” för Sparks, som var tvingat att vinna för att hålla slutspelselden vid liv, och det viktigaste var att det gick vägen. Det blev seger nummer fem för säsongen och kampen om slutspelsplatsen går nu vidare med två matcher kommande vecka, mot Uppsala på bortaplan på onsdag och sedan Eos hemma på lördag. Matchen mot Uppsala kan bli direkt avgörande för den åttonde platsen i grundserien, men minst en vinst i veckan är nog ett måste.