Svårt men inte kris i A3

23 april, 2020

A3 fick inte chansen att försvara SM-guldet från 2019. Inte ens grundserien blev framgångsrik. Med 12/6 i matcher och en femteplats i tabellen när allt spel avbröts var det den klenaste grundserien på många år. Spel- och lagmässigt var det inte särskilt mycket som fungerade. På så sätt liknade A3:s säsong den som rivalen Luleå hade året innan. Det var först de sista veckorna som A3 fick hyfsad ordning, efter bl a några personförändringar, men då var så dags.

Inför nästa säsong beskriver klubbens general manager, Lotta Enjebo, läget som svårt men inte krisartat:

– Tyvärr tappade vi intäkterna från Vårruset, normalt ett tillskott på några hundra tusen, som kommer vid en tid på året då man verkligen behöver det. Men värst var att det inte blev något slutspel, för där ligger hela vår ekonomi.

– En del i det är förstås publikintäkterna, men framför allt vi missade alla de bonusar vi har i avtalen med våra partners, som ökar ju längre vi går islutspelet, säger Enjebo.

Precis innan coronan slog till med full kraft gjorde A3 sig skuldfria hos kommunen och gjorde en stor betalning på skulder till skatteverket, sammanlagt över en miljon. Nu har man en skatteskuld igen, på nästan en halv miljon, vilket klubben har fått anstånd med som alla andra. Och enligt uppgift finns ett saldo på nästan 300 000 hos kronofogdemyndigheten.

Att A3 går in i nästa säsong med en skuldbörda på över 700 000 kombinerat med alla osäkerheter som finns, gör att svångremmen måste dras åt. Tyvärr blir det så i ett läge där klubben egentligen skulle ha behövt gå en annan väg, för på önskelistan finns att stärka organisationen kring laget, i klartext att anställa ytterligare personer för att totalt sett kunna göra ett bättre jobb.

Lika lite som någon annan vet man i A3 hur sponsorsidan kommer att se ut, men Enjebos bästa uppskattning är att kommer att ha en budget som är 25-30 % lägre än året innan.

– Lyckligtvis har ingen sponsor sagt att de vill hoppa av, men ingen har heller kunnat säga exakt hur det kommer att se ut i höst. Däremot är det klart att avtalet med namnsponsorn fortsätter, och A3 vill dessutom hitta sätt att fördjupa samarbetet, säger Lotta Enjebo.

Head coach, Jan Enjebo, som kommer att leda laget även kommande säsong, har haft samtal med alla spelarna i årets trupp. Ingen har preliminärt sagt nej till att komma tillbaka, och klubben räknar med att många också återvänder. Alla finns det dock inte plats för, särskilt inte importspelarna.

– Det är fråga om vilka av de nuvarande som passar bäst i det kommande lagbygget. Det beslut som vi tagit är att vi kommer att ha fyra utländska spelare i laget, säger Lotta Enjebo.

De som ligger mest ”pyrt” till är Jelena Ivezic, Tamara Radocaj och Sofia Pelander, som inte kan räkna med att bli erbjudna nytt kontrakt. Det betyder att klubben skulle vilja förnya med Tiffany Brown, Mackenzie Engram och Ama Degbeon. Och går det vägen så finns det alltså plats för ytterligare en.

För den övriga truppen finns ett frågetecken för Danielle Elvbo, som behöver vissa specifika kurser för att bli klar speciallärare. På vilken ort Elvbo kommer att gå dessa kurser kommer att avgöra var hon hamnar basketmässigt.

Det kan bli en säsong då många svenska spelare, på grund av den rådande krisen, är tillgängliga på marknaden, något som A3 skulle se fram emot, inte bara för egen skull. Det skulle kunna ge ett lyft för hela ligan, som den gångna säsongen var den jämnaste och intressantaste på länge. Låt oss hoppas att det händer och att det faktiskt kommer ut något gott ur dessa annars eländiga tider.

 

// Tapio Joulamo

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.