Sparks och Stars äntrar tävlingssäsongen

Efter att ha legat i dvala sedan urminnes tider så är Svenska Cupen tillbaka inom svensk basket. För våra två lag i Wetterbygden Basketball så innebär det match mot Visby Ladies för Sparks del medan Stars beger sig till huvudstaden för match mot Superettan-laget, Fryshuset Basket. Bägge matcherna spelas söndagen den 15 september (15.00 Stars & 17.00 Sparks) och kan enligt uppgifter ses på SolidSport – mer info kommer.

Hur fungerar då Svenska Cupen?

Gällande det tävlingsmässiga så är förutsättningarna enkla: i omgång 1 är det är ett möte och det är vinna eller försvinna som gäller. Vid vinst så avancerar man vidare till omgång 2 som spelas helgen 21-22 september. För Sparks del kommer man vid en eventuell seger mot Visby Ladies ställas mot vinnaren av Alvik Basket (SBL) och Haga BG (BED). Vinner Alvik Basket kommer en eventuell omgång 2 spelas på hemmaplan i Huskvarna Sporthall och vinner Haga BG kommer en eventuell omgång 2 spelas i Norrköping, Stadium Arena.

För Stars vidkommande så betyder seger mot Fryshuset Basket att man antingen ställs mot Norrköping Dolphins (SBL) på hemmaplan eller Hammarby Basket (BEH) på bortaplan i omgång 2.

Vinnarna i omgång 2 kommer sedan att gå vidare till omgång 3 där de två bästa lagen från varje zon deltar (Svenska Cupen är indelad i tre zoner: Norr, Mellan och Söder och Wetterbygden Basketball är geografiskt indelad att tillhöra region Mellan). Det högst rankade laget (ranking avgörs av placering i grundserietabellen säsongen 2018-2019) väljer motstånd först. Sex lag ska bli tre där vinnarna i omgång 3 får en plats i Final Four. De klubbar som arrangerar Final Four är Luleå Basket på damsidan och Södertälje Kings på herrsidan, bägge dessa föreningar är direktkvalificerade till Final Four och är inte med i omgång 1-3.

I Final Four är det samma princip som gäller som i omgång 3 att det högst rankade laget väljer motstånd först. Vinnaren av Svenska Cupen belönas med en plats i nästa års FIBA Europe Cup.

För Wetterbygden Sparks del väntar som sagt ett Visby Ladies som valt att förlägga sin hemmamatch i Oskarshamn tack vare ett samarbete med den lokala basketklubben, Oskarshamn BBK. Under ”silly season” har man hunnit med att lastat in en hel del nya bekantskaper i laget och hur vidare man lyckas få ihop det till en slagkraftig enhet återstår att se. Wetterbygden Sparks har också bytt ut en hel del spelare från ifjol och vad dessa kan åstadkomma tillsammans fick vi en försmak på i samband med John Bauer Hotel Cup för ett par veckor sedan. Nu har det gått ytterligare någon vecka och inte minst lagets center, Theresa Ekhelar, har enligt rapporterna börjat komma in i det mer och mer. Det år således upplagt för ett spännande möte i Oskarshamn mellan två lag, två organisationer som verkligen försökt spänna bågen inför den stundande säsongen.

Uppe i Fryshuset, Stockholm väntar en ”gammal kär bekantskap” för Wetterbygden Stars i form av Aleksa Solevic, samme Solvic som de senaste säsongerna tillhört Köping Stars och vid flertalet tillfällen gjort livet svårt för vårt eget favorit-Stars. Att just han nu figurerar hos motståndarna borgar å andra sidan för att Wetterbygden Stars knappast kommer underskatta söndagens motståndare utan istället kommer till spel med ”fullt ställ”. Fryshuset Basket i övrigt innehåller en hel del talang som bevisat genom åren att man kan spela boll, i synnerhet hemma i ett erkänt svårspelat, Fryshuset. En lång försäsong är i och med söndagens bägge matcher tillända och det är nog inte bara Wetterbygdens spelare och ledare som längtat efter att detta ska dra igång.

Nu är vi äntligen här!

Söndagen den 15 september

15.00 Fryshuset Basket-Wetterbygden Stars

17.00 Visby Ladies-Wetterbygden Sparks

Mer info om matcherna på SolidSport kommer på våra sociala medier så fort vi har detaljerna klara.