Det var otvivelaktigt mycket som stod på spel när Wetterbygden Sparks under fredagskvällen var på besök på Sveriges största ö, Gotland. Efter en fulländad gameplan så kunde till slut våra egna favoriter stå som segrare mot ett hemmalag i form av Visby Ladies med 68-60. Därmed tar man kommandot om den ack så åtråvärda slutspelsplatsen samtidigt som man också fick ”häng” på lagen framför sig i tabellen.

Senast Wetterbygden Sparks och Visby Ladies fick chansen att mäta krafterna mot varandra lyckades ”damerna från Visby” vinna på Sparks hemmaplan i Huskvarna Sporthall med femton poäng, 78-63. Med detta i åtanke, och det faktum att Visby Ladies kom till spel efter att ha vunnit fem av sina sex senaste matcher, så rådde det knappast några tvivel på vart favoritskapet befann sig denna februarikväll i ICA Maxi Arena, i synnerhet inte när Sparks kom till spel utan en av sina importer i form av Stephanie Gardner (problem med ena knäet). Trots detta är det bortalaget som slår an ton och då framförallt genom lagets stora stjärna, Louice Halvarsson, som under matchens första tio minuter skickar i tio av sina totalt 16 poäng.

Andra perioden fortsätter ungefär som den första slutade med ett bortalag, som tack vare en 1-3-1-zon, verkligen fick matchen dit man önskade. Ledning med åtta poäng (efter bland annat tre trepoängare signerat Cajsa Uhrström) betydde att allt verkade vara frid och fröjd. Då får hemmalaget vittring och hastigt, och mycket olustigt för bortalagets del, så är det ett hemmalag som vänt på tillställningen och kan gå till halvtidsvila med den gula ledartröjan på, 28-26. Så långt in i matchen var det, som ni märker inte direkt någon riktig ”ketchupeffekt” från något av lagen framåt, utan istället är det dom taktiska dispositionerna defensivt som ”äger” matchen så långt.

I början av andra halvlek så är det Visby Ladies som visar varför man vunnit ungefär 83 procent av sina senaste matcher. Tack vare en aggressiv, offensiv, returtagning tillåts man skicka i ett par ”enkla” från nära håll och goda råd börjar blir synnerligen dyra för Sparks i detta läge. Då är det dags för Jelena Krsmanovic, Emina Busatlija och Anna Dahl att kliva in i bilden och vad bättre att göra detta än från lagets signum, trepoängslinjen? Med några patenterade från ”nedre delen av stan” så lyckas Sparks vända tillbaka momentum till sin fördel och när sen Sofia Hägg tråcklar i en lay-up över vad som känns som en ”skog av Ladies-armar” så infinner sig känslan på allvar att det här kan räcka hela vägen, ledning efter Q3 med 47-41.

Trots att Visby Ladies skickar i ett par riktigt tuffa projektiler utifrån under den sista perioden, så är det Wetterbygden Sparks som kan behålla lugnet och tålmodigt utmanövrera ett hemmalag som i detta skede alltmer uppträder stressat och frustrerat. Återigen är det 1-3-1-zonen som vållar hemmalaget stora problem och som föranleder hela 21 turnovers hos kvällens värdinnor. Till slut bli dessa 21 turnovers hos hemmalaget, i kombination med att Sparks skjuter 15 fler straffkast än hemmalaget (med 81-procentig utdelning), den stora anledningen till att Sparks kan ta en blytung bortaseger i jakten på en slutspelsplats, seger med 68-60.

Jelena Krsmanovic spelar sin bästa match för säsongen och blir också hela matchens bästa poängplockare med sina 19 poäng i kombination med fem assists. Emina Busatlija är hundraprocentig utifrån och förutom sina 16 poäng så minns vi en riktigt ”elak” block på den forne Sparks-spelaren, Jonna Raflund. Sen är det naturligtvis svårt att bortse från Louice Halvarssons blotta närvaro. Med 16 poäng och nio returer är hon naturligtvis ”monumental” på alla sätt och vis för Francisco Pintos, Wetterbygden Sparks.

För Sparks del fortsätter jakten på slutspel redan nästa lördag när Telge Basket kommer på besök till Huskvarna Sporthall. Om Visby Ladies kunde besegra Telge Basket under förra omgången så kan naturligtvis Wetterbygden Sparks göra detsamma, det gäller bara att tro på det man gör och excecuta detsamma fullt ut.