Sveriges ledande dambasketexpert, Tapio Joulamo, förstärker rapporteringen för Wetterbygden Basketballs räkning kring dambasket i allmänhet och Wetterbygden Sparks i synnerhet. Detta står klart efter att parterna under måndagskvällen kommit överens om ett samarbete som innebär att Tapio Joulamo blir en resurs när det gäller Sparks förehavanden i SBL dam säsongen 2019-2020.

Denna möjlighet blev verklighet tack vare den flytt Tapio Joulamo och hans hustru åstadkommit ner till Sveriges vackraste bygd. Att få in en resurs av Tapios dignitet är naturligtvis jackpot för en verksamhet som hela tiden strävar efter att utveckla sig på alla plan, inte minst då när det gäller rapporteringen kring de två SBL-lagen, Sparks och Stars. Efter otaliga artiklar och krönikor i diverse forum under åren finns det få övermän när det gäller att vara uppdaterad på nationell såväl som internationell dambasket.

Som ett led i detta samarbete kommer här en ligaranking inför stundande gällande SBL dam signerat Tapio Joulamo – håll till godo!

På onsdag tjuvstartar SBL dam med matchen Luleå-Mark. Övriga lag, utom mästarna från Umeå, ger sig in i leken till helgen. Ligan består ju av elva lag, vilket gör att ett av dem får stå över varje omgång.

Den här försäsongen har varit lite speciell, eftersom alla lag fått en eller flera värdematcher i och med den nyuppväckta Svenska Cupen. Det är en bra idé att spela de inledande omgångarna av cupen veckorna innan ligan startar. I motsats till de ”vanliga” träningsmatcherna på försäsongen ger cupmatcherna extra spänning, allvar och innehåll för alla inblandade, inklusive publiken.

Trots att det spelats både cup- och träningsmatcher är det lite tidigt att sia om hur det kommer att gå den här säsongen. En stor osäkerhetsfaktor är alla de nya importerna i ligan, som dessutom är fler än någonsin tidigare. Och av erfarenhet vet vi att ett antal av de utländska spelarna kommer att bytas ut av olika anledningar. I två fall har det redan skett. Visbys Hailey Tucker återvände hem av personliga skäl och Uppsalas sände tillbaka Anastasia Williams, som inte ansågs hålla måttet

Men lite vägledning har vi ändå fått av resultaten från matcherna som spelats och givetvis av lagbyggena, som i de allra flesta fall nu är klara. Därför skall vi drista oss till att göra en ranking av lagen. Så här kommer den:

 1. LULEÅ På upptaktsträffen tippade alla coacher, utom en, Luleå som mästare. Och vi gör likadant. Nye coachen, Robin Sandberg, har fått ihop en riktigt stark trupp, där Josefin Vesterberg tillkom som en bonus. Frågan om och när WNBA-spelaren Natisha Hiedeman ansluter väntar fortfarande på sitt svar. Men vi utgår från att hon kommer, och då är Luleå laget att slå. Går det på annat sätt lär det bero på att Sandberg och/eller laget lägger krokben på sig själva.
 2. A3 Enjebo och A3 har nog inget emot att antagonisten från Luleå utpekas som favorit. Uppsidan för Umeålaget är att hela tio spelare, liksom coachen, från förra säsongen återvänder. Kontinuitet av det slaget kan vara guld värd. Men frågan är om nyförvärven Tamara Radocaj, Lajahna Drummer och Sofia Pelander kan ersätta de flyktade spelarna. Känslan är att truppen är lite svagare än förra säsongen.
 3. ALVIK Efter missräkningen i våras, då Alvik, trots tredjeplatsen i grundserien, åkte ut mot Eos redan i kvartsfinal, väntar man sig annat i år. Alvik har i alla fall storlek, rutin och tyngd, med Janel McCarville, Elin Ljunggren, Paula Juhlin och Shanity James i spetsen. Och det räcker långt, även om det finns ett flertal rookies, som behöver tid att acklimatisera sig, på bänken.
 4. TELGE Fyra importer har Telge bunkrat upp med och intressantast av dem är utan tvekan amerikansk-samoanskan Sara Toeaina, som kommer att låta tala om sig. Trots några spelartapp, främst Klara Lundquist, så får Telge ett konkurrenskraftigt lag, och har bl a slagit Alvik på försäsongen. Telge kommer att kunna spela en bra basket, men frågan är om laget kommer att räcka till under korgarna.
 5. NORRKÖPING Kevin Taylor-Lundgren är ny coach och har ett till stora delar nytt lag, med tre amerikanskor, inte minst Teniya Page, där tycks man ha hittat en målgörare av rang. I cupen och träningsmatcherna har laget redan presterat och senast slagit Telge på bortaplan. Det var starkt. Hur långt det kommer att bära den här säsongen är svårt att säga. Dolphins känns lite som en joker i leken, men än så länge får de nöja sig med plats 5.
 6. WETTERBYGDEN Av ligacoacherna fick Sparks flest röster när årets överraskningslag skulle utses. Förra säsongen blev det en sjätteplats och nog finns potential att förbättra det. Louice Halvarsson är förstås svår att ersätta och den starka insidenärvaro hon representerade, saknas i laget. Sparks måste därför spela på ett annat sätt och coach Pinto tycker att han har lag för att göra det. Och så har han ju Samantha Cooper, som blir en faktor i ligan.
 7. EOS Dubravka Dacic är kvar men Ida Tryggedsson lämnar ett stort tomrum efter sig i Eos. Det är svårt att placera in Eos i rankingen, men laget har en bra kontinuitet med nio spelare som är kvar. Det och att Eos redan slagit det danska mästarlaget Amager på försäsongen ger dem en sjundeplats i rankingen. Och vi är ivriga på att se vad Mary Goulding från Nya Zeeland kan prestera i den svenska ligan.
 8. HÖGSBO Trots silvermedaljen från i våras drabbades Högsbo och nye coachen Jonas Fredriksson av ett massivt tapp av svenska spelare. Och även importerna har bytts ut. En intressant start gör Elin Johansson, lillasyster till Hanna. Och likaså Ceejay Nofuente som ingår i det kanadensiska utvecklingslandslaget. Att Högsbo skall kunna upprepa fjolårssäsongen verkar inte möjligt. Laget ser inte tillräckligt djupt ut för det. Men det räcker till slutspel.
 9. VISBY Som vanligt har Visby bytt ut i princip hela laget. Det är svårt att se hur de skall kunna få ihop det i år, när det inte lyckades förra säsongen med ett lag som på papperet såg bättre ut. Vi får se om Visby kan motbevisa oss och revanschera sig efter den nesliga niondeplatsen förra spelåret. I Alexa Middleton får ligan i alla fall en sevärd spelare som lär få ett stort ansvar i Ladies.
 10. MARK Efter ett ”svångremsår” satsar Mark den här säsongen med tre amerikanskor från start. Pascal Leras är tillbaka i ligan som head coach och kan han sy ihop och överraska som han gjorde med Visby, så är förstås den här tiondeplatsen för låg. Men det återstår att se, för förlusten hemma mot Högsbo i cupen ger ingen bättre placering i dagsläget.
 11. UPPSALA Nye coachen, Mady Mahdy, har en grannlaga uppgift om han vill göra Uppsala slagkraftigt. Truppen ser svag ut både i kvalitet och numerär, och resultaten på försäsongen har varit allt annat än övertygande. Uppsala har nog inget annat val än att fylla på med kompetens i sitt lag om sistaplatsen skall kunna undvikas.