Södertälje Kings blev som befarat för svårt för Wetterbygden Stars under lördagseftermiddagen. Det var dock inte utan att seriesuveränerna (tack vare dagens vinst går man upp på ett record på 12-1) fick slita för dagens två poäng. Med dryga fyra minuter kvar av matchen och bollen i ägo hade verkligen Stars chansen att sätta press på hemmalaget på riktigt. En turnover och en trepoängare för Kings i anfallet efter innebar dock att uppförsbacken blev för brant, seger till slut för Kings med 79-73.

Det var säkert inte många som på förhand trodde att Wetterbygden Stars skulle kunna störa Södertälje Kings på deras hemmaplan och med tanke på starten av matchen (8-0 till hemmalaget på bara 90 sekunder) var det där och då svårt att argumentera emot dom. Men efter att Mantas Griskenas skickat i bortalagets tre första poäng så börjar gästerna sakteligen att arbeta sig in i matchen. När CJ Dunston stjäl bollen för andra gången, och fri från halva plan dunkar i hans lags tolfte poäng, så är det dags för hemmalagets headcoach, Ludvig Degernäs, att kalla på sin första timeout (13-12 till Kings).

Den timeouten ska visa sig vara värdefull för hans mannar för när vi sen summerar Q1 så gör vi det med serieledarna i ledning med 23-15 – så långt allt enligt plan för alla ”förstigpåare” som vid detta laget vara beredda att gå ”all-in” på hemmaseger. Vad man då antagligen inte kände till var att man aldrig, aldrig räknar ut Wetterbygden Stars.

Wetterbygden Stars kanske inte är det mest talangfulla laget i årets SBL rent offensivt men i några andra områden är man kanske rentav bäst? Tillsammans med Södertälje Kings och kanske ytterligare något lag (Dolphins?) så både f-ö-r-s-ö-k-e-r och k-a-n man spela försvar. Och att verkligen tömma sig och ta ut a-l-l-t man har är kanske en annan kategori som man har få övermän i, vem vet. Hur som helst, tack vare ett uppoffrande slit på några av de däremot mest talangfulla spelarna i ligan, till vardags hemmahörandes i dagens motståndare, så banar det också vägen offensivt även om man säkert klandrar sig för att inte åtminstone fått i något av de öppna skott som gavs i Täljehallen denna eftermiddag – seger i Q2 (21-20) om än med ynka ett poäng men ändå en period som ingav hopp om den närmsta framtiden.

Det hoppet stärktes ytterligare under inledningen av andra halvlek när Carl Engström ett tag dunkade på allt som rörde sig. Tyvärr fortsatte distansskyttet att lämna en hel del övrigt att önska och när vi är till att summera eftermiddagen i en av Basketsveriges mest anrika hallar, så gör vi det genom att konstatera att Täljehallens ringar inte varit nådiga mot Stars guards – 3/21 från nedre delen av stan i en match där man m-å-s-t-e ha utdelning för att överhuvudtaget kunna rubba ett lag som Södertälje Kings, är naturligtvis en av anledningarna till varför man inte orkar hela vägen fram.

Som mest är Kings ledning uppe i 13 poäng i Q4 men utan att bortalaget för den delen vägrar att ge upp slaget. Precis som vi varit inne på i den här texten tidigare så var faktiskt underläget nere på tre poäng med bara fyra minuter kvar innan en ödesdiger turnover och en trepoängare från hemmalagets Valter Lindström förstör kvällen för Stars. Istället för kvitterat så kan Kings gå upp i en sexpoängsledning – mycket längre bort var det faktiskt inte även om det kändes som att Kings på det stora hela ändå hade kontroll på den här tillställningen.

Om man nu ändå ska förlora mot serieledarna på bortaplan så är det klart att detta sättet är att föredra. Att hålla Södertälje Kings på under 80 poäng på deras hemmaplan är klart anmärkningsvärt av en nykomling. Här fanns både blod, svett och tårar så att det räckte och blev över och hade man bara träffat rätt med ett par projektiler utifrån, så kanske, kanske….

Att Carl Engströms formkurva går spikrakt fick vi idag ytterligare ett kvitto på iom hans 17 poäng och nio returer. Spännande också att se Mantas Griskenas (position 4) och CJ Dunston (position 3) på banan samtidigt vilket annars inte varit fallet mer än ett par enstaka sekvenser tidigare under säsongen – bägge två hade stabila insatser där CJ: s 19 poäng, åtta returer och fyra steals naturligtvis sticker ut lite extra. Även Joaquin Portugues tio poäng, sex returer och sex assists är värt ett omnämnande.

Nu vankas det landslagsuppehåll för Wetterbygden Stars innan man går in i ”Viktiga December”. Hemmamatcher mot Uppsala Basket (7 december) och Umeå BSKT (15 december) är matcher som bör vinnas för att bibehålla avståndet till det nedre kvalstrecket. Med insatser likt den idag uppe i Södertälje så finns det all anledning för både Wetterbygden Stars och dess supportrar att se an framtiden med tillförsikt.