Den 1:a augusti kommer att för evigt bli ihågkommen som en historisk dag för Wetterbygden Basketball. Detta är nämligen dagen då man för första gången anställer någon som inte har rollen som vare sig spelare eller coach i organisationen. Istället kommer Thomas Ekström från och med idag den 1:a augusti 2018 kunna titulera sig general manager för Wetterbygden Basketball!

Thomas Ekström har kommit att bli 54 år och har egentligen sedan tidigt 80-tal ständigt förknippats med världens vackraste sport i Vätterbygden. 1983 var han med och grundade Forum Basket, ett åtagande och ett engagemang som fortfarande hänger i, inte minst i rollen som ordförande. Forum Basketball (som numera föreningen titulerar sig) har kommit att bli en synnerligen viktig samarbetspartner åt Wetterbygden Basketball eftersom man tillsammans numera kan ståta med samarbete både inom elitverksamhet (Wetterbygden Basketball), ungdomsverksamhet (Forum Basketball) och socialt ansvarstagande i form av det nystartade CSR-projektet, ”Project Reach”.

Sedan bildandet av Wetterbygden Basketball 2014 har Thomas Ekström varit en av förgrundsfigurerna och är också en stor anledning till varför organisationen nu befinner sig där man är. Med två lag i högsta serien från och med säsongen 2018-2019 så har naturligtvis inte kraven, förväntningarna och arbetet med att vara en trovärdig produkt, på plan såväl som utanför plan minskat, utan tvärtom – mer än någonsin kommer Wetterbygden Basketball ha högt ställda förväntningar och målsättningar, inte minst internt på sig själva när man nu debuterar i Svenska Basketligan (SBL) på både dam- och herrsidan.

För att lyckas med detta är rekryteringen av Thomas Ekström på alla sätt och vis en fullträff, men också lite av en förutsättning för att kunna fortsätta att utveckla en ideell verksamhet till att gå mot en mer professionell organisation. Detta är ett måste för att kunna möta nämnda krav och förväntningar och inte bara nöja sig med att delta i SBL, utan faktiskt också på sikt kunna utmana om SM-guld och internationellt deltagande i diverse tävlingar och cuper ute i Europa.

Andreas Krona är ordförande i Wetterbygden Basketball och ser rekryteringen av Thomas Ekström i rollen som GM som en milstolpe på vägen att bli en etablerad SBL-förening:

– Rekryteringen av Thomas Ekström är på många sätt monumental för oss. Detta är ett kvitto på, även om vi har en lång väg kvar att vandra, att vi är på väg att successivt växla över från den ideella organisationen som ofta är synonymt med föreningsverksamhet i Sverige, inte minst inom basketen, till en mer professionell verksamhet. Vi kommer aldrig att överleva utan all vår ideella personal, samtidigt som vi heller aldrig kommer att överleva om vi inte hittar människor som har det i sin profession att föra vårt varumärke framåt. Med Thomas Ekström som anställd i rollen som GM så ökar detta vår trovärdighet både internt och externt och påvisar att vi menar allvar med vår satsning, säger Andreas Krona.

För Wetterbygden Basketballs nya general manager är det naturligtvis nu en dröm som blir sann att kunna jobba med basket på helhet i allmänhet och med Wetterbygden Basketball i synnerhet:

– Detta är utan tvekan en dröm som nu går i uppfyllelse. Jag har jobbat ideellt med basket under drygt 35 år och samlat på mig både kunskap, erfarenhet och viktiga relationer runt basketen som jag nu skall få jobba med på heltid i Wetterbygden Basketball regi.
Att driva elitverksamhet är som att driva ett företag vilket givetvis inte fungerar att göra bara på fritiden, nu får jag möjligheten att tillsammans med mina kollegor ta nästa steg med elitbasketen. Denna resa kommer givetvis vara både tuff och utmanande med inte minst två lag på högsta nationella nivå. Jag älskar dock utmaningen och kommer göra allt jag kan för att alla människor som vill se den bästa basketen i Sverige skall få se den i vackra Vätterbygden. Jag vill passa på och tacka alla människor och företag som gör det möjligt att jag nu får prova på det kanske roligaste jobbet som finns i min värld, säger Thomas Ekström.