Veckor och månaders väntan är äntligen över. Nu är tiden kommen för att hälsa Superettans stora elefanter välkomna till Huskvarna Sporthall och först ut är Köping Stars i det som på förhand målats upp som ”The Battle Of The Stars”, dels för bägge lagens ”efternamn” och dels för att Huskvarna Sporthalls parkett kommer invaderas av stjärnor i respektive lag på söndag.

Alla som följt Superettan sedan uppkast i slutet av september vet att serien delats upp i olika skikt under resans gång. I toppen finner vi, tillsammans med Djurgården Basket, AIK Basket och oss själva, söndagens motståndare, Köping Stars, som fullständigt gått fram som en slåttermaskin och endast förlorat en match (AIK Basket på bortaplan) så här långt. Två av dessa segrar har kommit på hemmaplan mot våra egna favoriter, om än med knapp marginal. Totalt har Köping Stars en segermarginal dessa bägge matcher gentemot Wetterbygden Stars på åtta poäng vilket, naturligtvis får oss att dra slutsatsen, att det är två jämna lag som kommer göra upp även nu på söndag.

För Wetterbygden Stars handlar det således om att ta revansch för nämnda nesliga förluster och bevisa, både för sig själv och sin omgivning, att Köping Stars är ett lag som faktiskt går att besegra. För att klara av detta så behöver självfallet några saker fungera så nära 100 % som möjligt:

  • Aleksa Solevic måste kontrolleras. En spelare av Aleksa Solevics kapacitet går inte att stänga ner helt. Däremot är det av största vikt att slå ner hans fart, så att han inte tillåts dominera vare sig i ”det öppna spelet” eller i ”pick n´roll situationer”. Aleksa är av många ansedd som seriens MVP och vi kan bara instämma. Det finns säker spelare som är b-ä-t-t-r-e (tekniskt, taktiskt, fysiskt), men knappast någon som är mer v-i-k-t-i-g-a-r-e för sitt lag än vad Aleksa är för sitt Köping Stars. Klarar Wetterbygden Stars av att kontrollera Aleksa Solevic så är mycket vunnet.
  • Returtagningen. Om Köping Stars tillåts ta offensiva returer så kommer laget till slut göra poäng, så pass mycket offensiv talang har laget. Det är därför av största vikt att Wetterbygden Stars ”håller rent” under egen korg. Lyckas man med det så har man också bäddat för en offensiv som handlar om att försöka förflytta sig från ”syd till nord” så snabbt som möjligt. Med kvicksilver som Carlos Calvo och Guim Expositio så lär Köping Stars behöva bekänna färg i denna ack så viktiga detalj. Men allt börjar med en defensiv returtagning.
  • Kyla. Matchen på söndag kommer inte avgöras i första perioden, Inte heller i den andra. Eller tredje. Nej, med största sannolikhet blir detta en match som mycket väl kan gå ner till sista skottet och väl där gäller det att visa kyla och inte låta känslorna ta överhand. Det finns många vinnarskallar och hetsporrar i respektive lag som är beredda att göra i princip vad som helst för att vinna. Men vem har mest kyla?

Oavsett hur detta slutar på söndag så är basketpubliken att gratulera. På söndag kommer svensk basket få bevittna två lag som både vill, kan och vågar. I en värld (läs, seriesystem) där mycket kommit och handla om ”serielunk” så är vi nu äntligen framme vid något som faktiskt har mer nerv i sig än alla matcher tillsammans fram tills nu. Framför oss på söndag kommer två lag spela som att ”hela världen stod i brann”, två lag som säkert redan nu skulle kunna tävla fullt ut i Svenska Basketligan (SBL).

Återstår och se vilket lag vars stjärnor glänser starkast på söndag – vid 17-tiden har vi svaret.

FEEL THE ACTION!

Wetterbygden Stars-Köping Stars
Söndagen den 11 mars
Huskvarna Sporthall
15.00

Beställ din biljett redan idag på info@wbbasket.se

För er som inte kan närvara i Huskvarna Sporthall kan vi rekommendera vår Web TV-sändning på följande länk:

https://play.staylive.se/frogtv/l/5665