Under tisdagen är det äntligen dags för det första mötet denna säsong mellan ”titanerna” inom svensk dambasket på Basketettan-nivå, Högsbo Basket och våra egna favoriter, Wetterbygden Sparks. Förutom oerhört mycket prestige, så ligger det två så ack viktiga poäng i potten som kan visa bli värdefulla längre fram på redan nämnda säsong. Omgång 3 av 11, är det då rimligt att redan prata i termer av seriefinal? Sparks assisterande coach, Peter Johansson, ger er svaret på den frågan.

När Sparks på tisdag ställer kosan västerut för match mot Högsbo är svaret ett klart ja, det är både rimligt och troligt. Det är förra höstens obesegrade lag (Högsbo) som tar emot laget som under samma höst förlorade bara just mot detta Högsbo (innebärande ett revanschsuget Sparks), det är två lag med tydliga ambitioner att ta sig till Basketligan dam (Högsbo, som ”spelade bort” Sparks från kvalplatsen i fjol, var snubblande nära att lyckas redan då) och båda lagen har sina nollor i förlustkolumnen intakta efter två klara viktorior. Alltså är epitetet tidig seriefinal klart motiverat!

Högsbo Basket mönstrar ett mycket erfaret och rutinerat lag, med mycket spetskompetens, kryddat med talangfulla yngre spelare.

Till den första kategorin måste räknas den mycket allroundskicklige Ieva Ivaskeviciute som alltid levererar höga effektivitetspoäng, det gäller bl. a. att vara vaksam på hennes snabba händer, skarpskytten från trepoängsland, Elin Söderström, som inte får lämnas fritt golv för sin bössa – det fick vi känna på för ett år sedan, och centertanken Hanna Johansson, som har förmågan att ”köra över” allt och alla i färgen; ibland kusligt högprocentig.

Till det yngre gardet räknar vi in Ida Fredriksson, som efter ett långvarigt skadeuppehåll nu gjort en strålande comeback – jätteroligt, om man nu inte är motståndare vill säga. Från sin guardposition har hon inte bara varit poängbäst (och det inte i vilken konkurrens som helst) utan även i topp med dryga sex steals och tre assists per match. Ytterligare en spelare som måste nämnas är Elin Ljungberg, en pålitlig producerare som med sina starka löpningar river stora hål i motståndarnas försvarslinje.

Med andra ord en saftig bit för Sparks att sätta tänderna i på tisdag; en häftig utmaning som vi bara måste älska. I Sparksgänget gnuggas det på och vi ser från träning till träning små framsteg i vårt spel och det kampas rejält under spelövningarna. Det börjar bli så där lagom småtjurigt, vilket vi ser som positivt då det ökar alertheten, och det är en, av många, ingredienser som måste prägla oss på tisdag.

Detta kommer att bli en rejäl batalj!

Go Sparks!