”I am extremely excited to be part of Wetterbygden Sparks for this upcoming season. Our ”Elite Eight” has prepared me mentally to become a proffessional athlete. I am looking forward to experiencing a different culture as well as enjoying my new program”  

Ja, så låter Tiffany Johnsons första tankar över det faktum att hon nästa år byter slutspelet i NCAA mot Sverige och spel för Wetterbygden Sparks. Som ett led i att fortsätta utveckla dambasketen i Vätterbygden och på Höglandet förstärker Wetterbygden Sparks upp på spelarsidan genom att signa Tiffany Johnson från USA och University of Dayton.

22 år och 176 cm långe Tiffany Johanson spelade bara för några månader sedan ”Elite Eight” i NCAA-slutspelet med sitt University of Dayton där man bland annat besegrade både tredjerankade Louisville och andrerankade Kentucky innan blivande mästarinnorna Uconn blev för svåra. I segern mot Kentucky så var Tiffany Johnson på plan i elva minuter och var i allra högsta grad en bidragande orsak till att ”Flyers” lyckades vinna till slut tack vare sina fyra raka straffkast i slutet av matchen.

Tiffany Johnson kommer från Phildelphia ursprungligen och startade sin gedigna basketutbildning på highschool i Prep Charter innan hon via collegespel på Drexel och Louisburg College drog headcoach Jim Jabirs ögon och öron åt sig och hamnade i ”Dayton Flyers” organisation. Under hennes sista år på college kom hon på plan i 26 av 31 matcher med ett snitt på 13 min/match i ansedda Atlantic 10. Hennes toppnotering när det gäller målgörande från säsongen 2014-2015 kom mot Saint Joseph’s den 26 januari när hon sköt i 14 poäng.

Tiffany Johnson beskrivs av University of Daytons headcoach Jim Jabir som en bra ledare som föredrar att göra andra bättre snarare än att leta efter sina egna skott, ett faktum som inte verkar bekymra Sparks sportchef, Dennis Aulander, nämnvärt:

– Självfallet kommer Tiffany behöva ta en större roll här än den hon hade på college både defensivt och offensivt. Samtidigt har vi inte plockat in Tiffany för att hon förväntas göra allt själv utan snarare tvärtom: vi förväntar oss att hon kan bli den spelare som agerar förebild för våra yngre tjejer och kan få dem att växa som både individer och basketspelare, både i matchsituationer men kanske framförallt i vår träningsmiljö. Vi vill tro att vi i Tiffany hittat en spelare som vet vad det handlar om att förbereda sig och tävla på en nivå som alla våra unga tjejer drömmer om. Nu får dem en spelare att ta rygg på och vi är mycket stolta över att kunna erbjuda dem den möjligheten, säger Dennis Aulander.

Wetterbygden Sparks uttalade ambition har hela tiden varit att en dag kunna tävla om en plats uppåt i seriesystemet till Basketligan dam och efter fjolårets resultat som innebar spel i Superettan, så känns det både rätt och trovärdigt att nu ta nästa steg som denna investering i form av en importspelare innebär. Dennis Aulander igen:

– Vi vill nå Basketligan dam inom rimlig tid, visst är det så. Samtidigt vill vi försöka göra det med rätt metod och rätt metod för oss är att fortsätta vara ett attraktivt alternativ för unga tjejer när de väljer gymnasiet, för att väl där hos vår samarbetspartner Sanda Basketgymnasium, erbjuda dem all den kompetens, expertis och faciliteter som vi faktiskt tror tillhör toppen i landet. Lyckas vi med det och kan krydda med spelare likt Tiffany och kanske ytterligare någon, så tror vi att vi på sikt kan utmana om en plats i Basketligan dam. Jag vill också i sammanhanget rikta ett stort och innerligt tack till Sparks före detta coach, Johan Enbom, som bidragit med värdefull kontakt och, som tillsammans med våra samarbetspartners, möjliggjort denna rekrytering, avslutar Dennis Aulander 

Tiffany Johnson beräknas ansluta till Sparks i mitten av september.

Eventuella frågor svaras av:

Dennis Aulander
07611-59250