Vi har kommit ungefär halvvägs in i säsongen för både Wetterbygden Sparks och Wetterbygden Stars. Här kommer ett försök att ta våra två headcoacher på pulsen om vad de anser om det som varit och om det som komma skall. Läs också om vilken som är coachernas favoritspelare hos de motståndare som passerat revy under höstens matcher.

Först ut är Wetterbygden Sparks headcoach, Francisco Pinto.

Frasse, vad är dina intryck rent generellt över Wetterbygden Sparks insats så här långt in på säsongen?

Vi har fått allt att fungera mer eller mindre första delen av säsongen som inleddes med en bra försäsongsturnering (John Bauer Hotel Cup) och som fortsatt med grundserien i Basketettan. Vi kommer till Superettan med full pott vilken varit ett delmål. Matcherna i sig har hållit olika nivåer och det har förekommit både bra matcher samt mindre bra matcher. Vår överlägset största utmaning har varit att få vår grupp att orka hålla upp vårt spel samt träna lika disciplinerat hösten igenom.

Vilken är den största utmaningen med att vara headcoach för Wetterbygden Sparks?

En av de största utmaningarna med denna grupp är att försöka erbjuda varje individ rätt sorts utmaningar, både under träning och match. Detta är extremt viktigt för mig som coach att försöka få tillstånd för att på sätt stimulera varje individ i dennes utvecklingskurva.

Vilket är det största utvecklingsområdet för Wetterbygden Sparks som du ser på det?

Vi pratar ofta internt om att försöka träna och uppträda på ”liganivå” vilket är extremt viktigt för oss, allt för att vi ska kunna komma så pass väl förberedda som möjligt till match. Det finns säkert tusen anledningar och bortförklaringar till varför vi inte kan träna på detta viset varje dag, varje tillfälle, men till slut handlar det ändå om varje individs ansvar. Allt det börjar hos mig!

Som sagt: halvvägs in i säsongen, är ni som lag betraktat där du önskar ni vore eller tycker du att något saknas så här långt?

Jag tycker nog att vi är där jag önskar vi vore. Visst finns det alltid saker att utveckla, men i slutet av dagen, så är det ändå bara vi som kommer till spel i Superettan med full pott av de åtta lag som kommer till spel efter nyår. Det viktigaste för oss är att vi fortsätter uppträda på rätt sätt för att ge oss själva bästa möjliga förutsättningar till utveckling. Det här laget är inte på långa vägar färdigutvecklade, det finns mer att kräma ur.

Vilket motståndarlag har varit tuffast att möta för Wetterbygden Sparks så här långt?

Utan tvekan Högsbo Basket. Bortamatchen i Gothia Arena var en fysisk tuff match för vårt lag som vi till slut lyckades vinna efter förlängning. En spelare som Hanna Johansson vållar oss ofta stora problem samtidigt som hon är kompletterad av flera duktiga spelare som sammantaget gör Högsbo Basket till en tuff utmanare.

Vilken enskild individ har vållat dig som coach störst utmaningar under hösten?

Helt klart Freja Werth i Helsingborg BBK! En ung spelare med stor potential som var otroligt roligt att coacha emot när vi mötte henne och Helsingborg här i Huskvarna Sporthall för några veckor sedan. Den typen av spelare plockar fram det bästa av mig och får mig därmed också chansen att lära mig nya saker.

Vad anser du att Basketettan håller för standard rent generellt?

Vi kan nog vara överens om att det pendlar en del nivåmässigt bland lagen i Basketettan södra. Lika övertygad är jag att alla lag gör allt i sin makt för att både förbereda sig och tävla på bästa möjliga sätt utifrån deras unika förutsättningar.

Vad är målsättningen med återstoden av säsongen för Wetterbygden Sparks?

För oss finns inget annat än Basketligan dam! Det är det som varit den här föreningens uttalade målsättning sedan 2013 och det känns som att vi tar några steg varje år. Det finns inget annat i huvudena på vare sig oss coacher, spelarna eller övrig organisation än att vi ska upp i år, en fantastisk rolig utmaning!