Tisdagsnoteringar

3 november, 2020

Det blev ett par överraskande resultat i helgens ligaomgång. Ett av dem var att Eos tog en ny vinst genom att besegra erkänt svårspelade Norrköping, 73-69. Lundalaget går nu in i ett uppehåll på tre veckor med 5-1 matcher, där de gång på gång har avfärdat konkurrenterna i tabellens mitt.

Vi skall kanske sluta höja på ögonbrynen när Eos vinner i fortsättningen. Coach Hricko disponerar och matchar sitt lag på ett utomordentligt sätt. I dagsläget är det ingen klubb som får ut mer av sitt material än Eos. Laget är kul att se på eftersom det konsekvent spelar sitt eget spel, snabbt, intensivt och utan fruktan, och är tydliga i sitt lagförsvar.

Det går undan när Eos spelar, och ser understundom lustigt ut. Ibland när Dacic har tagit en defensiv retur så hinner hon inte längre än till mittlinjen innan hon måste vända tillbaka, eftersom bollen redan ligger i motståndarnas korg.

Värvningen av Alexa Middleton som komplement till Dacic har blivit en fullträff. Norrköping gjorde sitt bästa för att hålla bollen borta på Middletons händer, vilket inte lyckades något vidare. Hon kom upp i 27 poäng och fem assister, men det hade Norrköping kunnat leva med om det inte vore för att Eos hade fler som kunde leverera. Eos har ett bra och välskolat lag, där t e x spelare som Julia Nyström och Sara Lundqvist redan levererar på bra liganivå och i den här matchen t o m överglänste landslagsspelaren Lovisa Hjern. Det enda som egentligen saknas för att Eos på allvar skall kunna konkurrera ännu mer är en stor kropp bredvid Dacic.

Visbys stora seger mot Mark på bortaplan var också iögonenfallande. Det var ligans två svagaste defensiva lag som drabbade samman och det blev verkligen de vidöppna dörrarnas match, med enormt mycket poäng för att vara ett bottenmöte, 90-105. Visby lyckades släppa in minst poäng, vilket räckte.

Att Jen Ashton var tillbaka och kastade i ohotade treor på löpande band, och att Jessica Kelliher hade lekstuga inside, var avgörande offensivt för Visby. Kelliher noterade årshögsta i ligan den här säsongen med 45 poäng. Hon leder nu skytteligan och inget tydde på att Mark hade någon plan för hur skadorna från henne skulle reduceras. Eller också kunde de helt enkelt inte.

Mark har nu 95 poäng insläppta i snitt och Visby 85. Båda lagen har ett gediget jobb att göra under landslagsuppehållet, med att skärpa till sin defensiv, i synnerhet Mark, som spelar ett ”låt gå försvar”, som om det inte finns någon morgondag.

Wetterbygden hade egentligen ingen chans mot Uppsala, som ledde från start till mål. Uppsala vann returtagningen överlägset och Melnika var bäst på plan i en match som var lite ”slit och släng”. Så blir det ju lätt med Uppsalas aggressiva defensiva spelstil.

Ovner och Coleman fick tillsammans ihop elva poäng (8+3) på totalt nästan 47 minuters speltid. Möjligen var Ovner inte riktigt kurant eftersom hon bara spelade 17 minuter, men om Wetterbygden skall gå till slutspel krävs produktion av både henne och Coleman. Amerikanskan är tyvärr väldigt stressad i sina avslut, väl medveten om att hon underlevererat i de matcher hon spelat.

Högsbo föll i Luleå efter att som mest ha lett med 13 poäng. Det var andra raka förlusten. Den goda nyheten är att Högsbo var med länge och väl både mot Alvik och Luleå. Det finns kapacitet i laget, men ännu har man inte fått ut det som krävs.

Antagligen grämer det coach Fredrikson att hans lag vek ned sig och inte kunde ta matchen i slutminuterna uppe i Luleå. På några håll märktes en räddhågsenhet när det skulle avgöras. Förmodligen kommer Högsbo att ha nytta av de båda förlusterna och nästa gång kunna vända på steken.

En gren som Högsbo behöver förbättra sig i är trepoängsskyttet. Högsbo skjuter klena 28 % och hade i Luleå 29. För att utnyttja sin styrka inside måste de kunna dra isär försvaret mer, men så länge de presterar så svagt på treorna går det inte.

Inte heller A3 sköt bra på treorna senast, mot Alvik. Det blev ytterst beskedliga 23 %. Ändå gjorde A3 en överraskande bra match, trots sina coronaproblem de senaste veckorna, då det varken blivit hackat eller malet av träningarna.

Matchen slutade 68-75 efter att A3 vid ett tillfälle ledde med tio poäng. Men Alvik, som är stora på de flesta positioner, är svårspelade, och malde på. Inför sista perioden tog Alvik en ledning som de höll hela vägen till slutet. Att inte A3 orkade hela vägen var begripligt, men sammantaget var matchen trots allt ett bra besked för Enjebo och hans lag.

En bekant skrev till mig att ”slutspelslagen redan är klara, den enda frågan är om Södertälje eller Wetterbygden tar den åttonde platsen”. Det är kanske lite väl tidigt att dra definitiva slutsatser redan nu, efter att lagen spelat 3-5 matcher, men en poäng har han ändå. Tendensen är definitivt att Helsingborg, Mark och Visby kommer att hamna utanför slutspelet.

Sex matcher återstår innan landslagsuppehållet. Redan på onsdag spelas fyra matcher: Norrköping-Mark, Helsingborg-A3, Uppsala-Luleå och Högsbo-Södertälje. Det är klara favoritskap hos Norrköping, A3, Luleå och Högsbo.

På lördag återstår sedan Södertälje-Helsingborg och Visby-Wetterbygden. Södertälje borde klara av att vinna på hemmaplan, medan den andra matchen är mer oviss. Wetterbygden har ju inte visat någon strålande form under de senaste matcherna, men det har Visby inte heller. Man kan säga att det är en ”måstematch” för båda lagen. Den har man inte råd att förlora om man vill nå slutspel.

Wetterbygden är klart bättre defensivt, men måste kunna hantera Kelliher för att vinna matchen. Om Sparks lyckas hålla hennes siffror nere så finns en god chans till bortavinst.

Antalet svenskor på college den här säsongen kommer att landa på cirka 50. Vi får förmodligen en liten minskning jämfört med förra säsongen. Ett tiotal har åkt över för att göra sin första säsong, men nästan lika många har gjort klart sina år. Och ytterligare några har valt att avstå den här säsongen, t e x Matilda Ekh, Felicia Dourva, Sara Lindqvist och Ruba Hashesh.

En som har bestämt sig för att ta steget till college nästa säsong är Marks Stina Almqvist, som gjort klart med University of Pennsylvania, hemmahörande i Philadelphia. Det är av allt att döma ett bra val av Almqvist och hennes rådgivare. Penn spelar i Ivy League, som rankas sjua bland de 36 conferenceligorna i division I-basketen. Penn är rankat på plats 56 bland de 351 division I-skolorna.

Det är stora skillnader mellan alla conferences. Nivån på spelet och spelarna varierar ganska mycket. Generellt är det bättre att välja en conference där man möter de bättre lagen och de bättre spelarna. På motsvarande sätt gäller samma sak för värderingen av de amerikanskor som rekryteras till Sverige. Att komma till SBL Dam med finfina siffror från en svag conference gör inte på något sätt att man blir en faktor i ligan.

Och skolutbildningen på Penn blir det nog inget fel på heller för Almqvist. Ivy League är ju den grupp av prestigeuniversitet i nordöstra hörnet av USA, alla privata, som tillhör landets äldsta och högst respekterade. De mest kända är Harvard, Yale, Columbia och Cornell. Universiteten som tillhör Ivy League är också de rikaste och resursstarkaste i USA, där alla universitet t e x har tillgångar värderade till över 1 miljard dollar.

Almqvists skola hör dessutom basketmässigt till de bättre lagen i Ivy League. Den senaste säsongen låg laget trea i tabellen, med 8-4 i matcher, när spelet avbröts. Penn har fem återvändande seniors i år, så Almqvist lär få sällskap av lika många andra nykomlingar nästa höst. Hon kommer dock att få spela två säsonger med en ytterst lovande guard vid namn Kayla Padilla. Förra säsongen, när hon var rookie, klev Padilla fram som sitt lags bästa spelare och hade fina snitt som 17,4 poäng och 40 % på treorna.

Alviks Tova Sabel flyttade som bekant till college inför den här säsongen. Hon håller till i samma stat som Almqvist skall flytta till, Pennsylvania, men kommer att spela för Penn State. Sabel och Almqvist kommer inte att stöta på varandra i conferencespelet, eftersom Penn State tillhör Big Ten, som är en topprankad conference, tvåa efter Pac-12. Sabel kommer att få möta rejält motstånd i Big Ten. Fem skolor i hennes conference hör till de 20 bästa i landet, med tredjerankade Maryland i spetsen.

Penn State har dock en del att jobba med. Förra säsongen blev en flopp, där laget vann bara en av 18 matcher och för närvarande har en ranking som är så låg som 217. Den här säsongen blir det ett helt nytt lag, där man bygger för framtiden. Av truppen på 16 spelare är det bara tre återvändande. Fem spelare byter till Penn State från andra skolor och hela åtta spelare är rookies.

Man kan nog inte vänta sig några stordåd från Penn State den här säsongen heller, men de kommande åren lär skolan flytta fram sina positioner. Det kan bli en intressant resa för Sabel och hennes lagkamrater.

Vi avslutar med ett par internationella noteringar. De svenska landslagsspelarna visar på bra form i sina klubblag inför EM-kvalmatchen mot Israel. Sverige tappar ju hemmaplansfördelen nu när man måste spela på neutral plan, men de svenska spelarna håller en klart högre nivå än sina konkurrenter.

Och formen är som sagt på många håll god. Hersler svarade t e x i helgen för fina 31 för Battipaglia i den italienska ligan. Tvillingarna Eldebrink har spelat bra i den spanska respektive den franska ligan. Halvarsson och Magarity är de ledande spelarna i Tarbes i Frankrike, Loyd har gjort starka matcher för Clarinos i Spanien och Zahui spelar stabilt i ryska Kursk, som är obesegrade så här långt.

Det skall kunna bli en säker svensk seger mot Israel och den bör bli så stor som möjligt för att skapa målskillnad om man skulle råka missa gruppsegern.

Apropå Frida Eldebrink så har hennes coach i Girona, Eric Suris, i veckan fått sparken. Suris har varit i Girona sedan 2016. Säsongen 2018/19 ledda han klubben till ligatiteln och nyligen blev Girona klart för spel i Euroleague. ”Det är rätt tid att göra en förändring i lagets ledning” var ändå budskapet från klubben. Frågan är om det ens kommer fram vilket det egentliga skälet till avskedandet var.

Och så kan vi inte låta bli att notera att kanadensiskan Samantha Cooper, som härjade vilt i den svenska ligan och Wetterbygden förra säsongen, är på väg att göra samma sak i Grekland. Cooper blev ju bäst i både poäng och returtagning i SBL Dam 2019/20, men flyttade i år till nykomlingen i den grekiska ligan, Giannena.

Giannena är med 3-0 enda obesegrade laget i ligan så här långt, mycket tack vare Cooper, som redan tagit ledningen i skytteligan. Hon snittar 24,3 poäng. Retursnittet är så här långt 10,3, med vilket hon ligger femma.

Men det finns flera Sverigebekantingar som utmärker sig i Grekland det här spelåret. En av dem är den förra Luleåspelaren Chastity Reed. Hon spelar för den välkända klubben Panathinaikos. Reed dominerar stort i sitt lag och ligger förnärvarande trea i skytteligan med 22,7 poäng per match.

Ledande spelare i sitt lag är också Leah Scott, som vi känner igen från året i Eos. Hon spelar för Chania och ligger också bra till i skytteligan, på en sjätteplats med snittet 20 poäng.

 

// Tapio Joulamo

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.