Tonåringarna att hålla ögonen på

29 juli, 2020

Att det finns tonåringar i damernas högsta serie är något vi vant oss vid. Säsongen som kommer är inget undantag, trots att vi som vanligt får en massemigration till college av spelare som precis har gått ut gymnasiet. Till kretsen av de som lämnar för college finns de två tonåringar som främst utmärkte sig i ligan förra säsongen, Tova Sabel och Matilda Ekh.

Nyligen inträffade det överraskande att två unga löften och tonåringar som vi kommer att få se i ligan i höst, Emma Johansson, född -03, och Freja Werth, -02, blev kallade till seniorlandslagets läger i Södertälje. Ingen av dem lär bli aktuell för spel i seniorlandslaget på ett bra tag, men att få vara med om ett läger är förstås ett första bra steg, för rimligen borde båda en dag stå där i landslagsdressen.

Vad gäller Werth handlar det om en spelare som ännu inte debuterat i ligan, vilket är ytterst ovanligt. Hon är dock inte först. Spelare som Kalis Loyd och Selma Delibasic spelade t e x aldrig i den svenska ligan innan landslagsdebuten, men i deras fall handlade det om karriärer som byggts upp under spel utomlands under flera år. Werth är nog ändå unik som en spelare från division I som får kallelse till ett seniorlandslagsläger.

Werth är för övrigt inte offentliggjord som ligaspelare ännu, men alla förväntar sig förstås att Luleå snart kommer att meddela att hon skall spela för dem.

Att i dagsläget sammanställa en lista över tonåringar som är värda att hålla ögonen på den kommande säsongen har sina svårigheter. Alla är som sagt ännu inte offentliggjorda. Vid sidan av Werth finns t e x en lovande spelare född -04 som kommer att bli klar för en ligaklubb, men som jag dyrt och heligt lovat att inte meddela i förtid.

Listan är alltså inte komplett, och dessutom är de här spelarna i en ålder då utvecklingen kan ske språngvis. Mycket kan t e x ha hänt under de månaderna som gått sedan ligan avslutades i våras. Det är svårt att veta vilka som tagit stora kliv under sommarträningen. Kanske är det inte ens någon som jag räknar upp här. Och några av dem har vi som sagt inte ens sett på liganivån.

Icke desto mindre, här kommer några tonåringar som förmodligen är värda ett extra öga under ligasäsongen 2020/21:

 1. Emma Johansson, Wetterbygden, 190 (-03).
  Det är inte av lokalpatriotiska skäl jag utnämner Emma Johansson till det största löftet bland de svenska tonåringarna. Skälet är istället att spelare på 190+ med bra färdigheter är de i särklass mest efterfrågade, även på den internationella marknaden. Och vägen är redan utstakad. Ett år till i Sparks, sedan blir det college och därefter en professionell karriär. Emma har alla förutsättningar att lyckas. Resten är upp till henne.
 2. Freja Werth, Luleå, 184 (-02).
  Werth är som sagt ännu inte meddelad som klar för Luleå, men hon kommer ändå med på listan, landslagsuttagen som hon ju är. Atletisk, allround och mycket bra spelförståelse är omdömen som fällts om den här stora talangen, och som en mix mellan Allis och Ellen Nyström. Werth kommer från en säsong med BG Luleå, då hon snittade 12,3 poäng och 6,8 returer.
 3. Debbi Alem, Wetterbygden, 171 (-01).
  Alem ligadebuterar i år efter tre säsonger på Solna basketgymnasium under ledning av Anders Härd, och spel med AIK i BED. Alem har förutsättningar att snabbt etablera sig i ligan inte minst för att hon har de fysiska förutsättningarna. Precis som Freja Werth har Debbi Alem atletismen, mångsidigheten och spelförståelsen .
 4. Miranda Elebring, Mark, 185 (-02).
  I Mark hade man väldigt stora förhoppningar på Elebring under hennes debutår, men hon slog inte igenom med dunder och brak förra säsongen. Men nu har hon acklimatiserat sig och vi kan nog förvänta oss att det händer saker i höst. Elebring rapporteras ha gjort stora framsteg under sommaren och det kommer nog att bli mer poäng och inte minst returer, i höst.
 5. Stina Almqvist, Mark, 181 (-02).
  Almqvist debuterade också förra säsongen, som 17-åring. Hon fick nästan 20 minuter per match av Leras och gjorde det riktigt bra. Hon slutade säsongen med 6,4 poäng per match i snitt och inte lär det bli mindre nästa säsong, som sannolikt blir Almqvists sista i Sverige på ett tag. Efter gymnasiet bär det av till college, och anbud lär inte saknas.
 6. Julia Nyström, Eos, 171 (-02).
  Nyström har länge ansetts som väldigt lovande, men har matchats väldigt försiktigt i Eos. Förra säsongen, hennes andra i ligan efter en blygsam debut 2018/19, spelade hon t ex bara tolv minuter per match. Nu kommer det garanterat att bli mer och ett större ansvar på Eos bakplan. Mycket talar för att Nyström får sitt genombrott på seniornivån nästa säsong.
 7. Edessa Noyan, Södertälje, 186 (-04).
  Noyan, som kommer från ”tjejklubben” Botkyrka, fångades upp av Södertälje efter en säsong med Huddinge i BED, då hon levererade 13,8 poäng och 12,3 returer. Visserligen var det ”bara” i ettan, men man får betänka att det var hennes första seniorsäsong, som 15-åring. Den här spelaren kan överraska många och bli något alldeles extra, kanske redan kommande säsong.
 8. Ida Ojala, Norrköping, 186 (-02).
  Ojala är ännu en spelare, som under ett par säsonger har fått testa på ligaspel. Hon fick sina tio minuter förra spelåret, spelade bra, tog tillvara på tiden och tog bra avslut. Nu är det dags att lyfta för Ojala. Det finns stora förhoppningar på Ojala i Norrköping och i takt med att hon utvecklar fysiken har hon alla möjligheter att infria dem.
 9. Lisa Bolander, Uppsala, 174 (-02).
  Ännu en spelare i den starka 02-årgången och framsprungen ur Uppsalas plantskola. Guarden Bolander lyftes upp i ligalaget förra säsongen. Hon spelade tolv minuter per match och snittade 3,9 poäng under läroåret. Säsongen 2020/21 skall det bli mer av allt är det tänkt. Bolander förväntas få avsevärt fler minuter och en större roll i Uppsala.
 10. Eira Borgh, Eos, 181 (-01)
  Borgh har gjort två säsonger med Wetterbygden i ligan, men ännu inte fått det där riktiga lyftet. Nu har hon istället anslutit till Eos, där hon kan komma att ta nästa steg i utvecklingen. Det är dags nu för Borgh, som är en tuffing och energispelare, med ett bra spelsinne.

Men det finns fler tonåringar som kan få ett lyft den kommande säsongen. Kanske någon av de här: Sylvia Leth, Alvik (182, -02), Tilda Sjökvist, Wetterbygden (169, -03), Mimmi Hahne, Luleå (170, -01), Emma Häger, Mark (170, -01). Eller kanske blir det någon annan som överraskar oss?

// Tapio Joulamo

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.