Torsdagsnoteringar

14 januari, 2021

Det är en väldig spelarrörelse just nu, inte bara i Sverige utan även på den europeiska marknaden. Spelare kontrakteras på löpande band, inte minst av de bästa lagen. Och de amerikanska WNBA-spelarna är förstås hetast av alla.

Nyligen blev det t e x klart att Brittney Griner återkommer till det ryska storlaget UMMC Ekaterinburg och att Angel McCoughtry och Epiphanny Prince skrivit på för Galatasaray i Turkiet. Kaleena Mosqueda-Lewis ansluter till Nantes i Frankrike och israeliska Elitzur Ramla, som A3 skulle ha mött i Eurocup, har kontrakterat DeWanna Bonner. Men som bekant blir det inget av Eurocupspelet för A3, som efter att ha drabbats av covid i laget på nytt, uteslutits från turneringen.

Men även i den europeiska toppen rör det på sig. Ukrainskan Alena Iagupova går från Mersin i Turkiet till ligakonkurrenten Fenerbahce. Den tjeskiska landslagsspelaren Alena Hanusova flyttar från Elazig i Turkiet till Bretagne och fransyskan Olivia Epoupa har skrivit på för Charnay.

När Sloveniens landslagsstjärna Eva Lisec, 193, blev klar för Dynamo Kursk, stod det klart att hon skulle ersätta Amanda Zahui. Och strax efteråt kom beskedet att Zahui lämnat Kursk p g a en skada som kräver behandling. Zahui har rest till USA för att få vård och blir alltså inte aktuell för spel i EM-kvalmatchen mot Montenegro 4 februari. Att Amanda Zahui förr eller senare skulle tvingas till vila och återhämtning, har varit väntat. Hon har ju spelat året runt sedan hon startade sin sista säsong på college hösten 2014. Det vi nu kan hoppas på är att hon är kurant när det är dags för sommarens EM-slutspel.

Även andra svenskor har varit, och är, inblandade i den europeiska spelarkarusellen. Kalis Loyd lämnade ju nyligen sin spanska klubb Clarinos för att ansluta till Tolouse i den franska andraligan. Och hennes ersättare i Clarinos blev Farhiya Abdi, som därmed äntligen har hittat en klubba att spela i den här säsongen.

En annan svenska, Abigail Glomazic, som i höstas skrev på för det polska topplaget Polkowice, är sedan en tid tillbaka i Sverige, vilket uppges bero på privata orsaker. Hon hann bara med fyra matcher i Polkowice, som i dagarna kontrakterade Amanda Kantzy, senast i Södertälje. Det kan tolkas som att Glomazic inte kommer att återvända till Polen, men saken har ännu inte bekräftats.

Den erfarna spanska landslagsspelaren, Anna Cruz, som tillhör Spanien gyllene generation, som radat upp mästerskapsmedaljer, har i ett öppet brev förklarat att hon är färdig med landslaget. Eftersom Cruz är 34 är det inte märkligt i sig, men det är sättet hon uttryckte sig på som väckt uppseende.

Cruz kritiserar i skarpa ordalag den franska landslagsledningen, med udden tydligt riktad mot coachen Lucas Mondelo. ”Landslaget är inte längre min familj, för sin familj behandlar man inte på det sätt som gjorts”, skriver hon. Cruz skriver vidare att det finns någon anledning att tolerera handlingar som är helt emot hennes principer, och att det är skam att ledarskapet för landslaget inte kan skötas på ett bättre sätt. Hårda ord från Cruz, och mer detaljerad är hon inte. Hennes irritation kan ha sin grund i att hon inte blev uttagen i landslaget senast det begav sig, under OS-kvalet förra året, och möjligen inte är aktuell för landslaget under det här viktiga året, med både EM och OS. Men det är mer spekulation än vetande.

Här hemma fortsätter det att skjutas upp matcher p g a covidsmitta. Både Uppsala och A3 har drabbats för andra gången, och lagens båda matcher i helgen, mot Södertälje respektive Högsbo, kommer att spelas vid senare tillfällen. Och den allmänt besvärliga situationen ställer till det även på andra sätt. Flera lag har t e x haft svårt att få hit sina amerikanskor. Luleå väntar på Maggie Lucas, som haft visumkrångel, men det senaste är att hon skall anlända nästa vecka.

Alviks Shanity James var hemma på ledighet över jul- och hyårshelgerna, men hennes återkomst har försenats eftersom det varit svårt att få fram dokumentation på negativt covidtest, som inte får vara äldre än 72 timmar innan avresan. Av samma skäl väntar Helsingborg fortfarande på att få hit sitt amerikanska nyförvärv, Nicole Martin.

Matcherna som spelas i ligan denna vecka är de här:

Fredag: Wetterbygden-Visby, vilket är en helt öppen historia och som kan bli oerhört viktig för kampen om en slutspelsplats. De här båda lagen ligger just nu nedanför slutspelsstrecket med 3 vinster hittills. Det lag som förlorar matchen kommer nog att ha väldigt små chanser att nå slutspelet. Första mötet mellan dem slutade med en wo-vinst för Wetterbygden, som alltså har lite att gå på om det till slut skulle handla om att inbördes möten avgör tabellplaceringarna.

Möjligen är oddsen lite på Sparks sida. Dels för att det är hemmaplan och för att Veronika Mirkovic nu är igång. Den förra Visbyspelaren gjorde sin första minuter mot Alvik i måndags. Mirkovic var på planen i tolv minuter, men visade, trots en del ringrost, att hon kommer att bli en stor tillgång för sitt nya lag. På fredag kommer hon garanterat att spela mer och det kommer att behövas, framför allt för att matcha upp Visbys starka poänggörare, Jessica Kelliher.

Lördag: Visby spelar igen, den här gången mot Norrköping borta. Om fredagens match är svårtippad så gäller motsatsen för den här. Det skall kunna bli en komfortabel seger för Dolphins. Likaså kommer Luleå att klara av Eos på sin hemmaplan.

På söndag är det ingen match. Istället blir det två på måndag: Alvik-Wetterbygden och Helsingborg-Mark. Alvik är naturligtvis jättefavoriter att vinna returen mot Sparks, som lämnades utan chans i matchen mellan lagen, som spelades i måndags. Mark har sina tre nya amerikanskor klara för spel, vilket kan bli avgörande för matchutgången. Mark får därmed bära favoritskapet. Ursprungligen skulle Alviks match ha tv-sänts, men tydligen blir det den andra matchen som går ut på reguljär tv.

 

// Tapio Joulamo

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.