Säsongens första derby avverkades under fredagskvällen ute på Höglandet, närmare bestämt i anrika Nässjö Sporthall som för kvällen var fylld till bristningsgränsen. När krutröken lagt sig så är det hemmalaget som får äran att ha skryträttigheterna (seger med 99-86) fram tills nästa derby som spelas i Huskvarna Sporthall den 20 november.

Matchen inleds i ett högt tempo och föga oväntat är det Nässjö Baskets stora härförare, Dartaye Ruffin, som bokstavligen går till jobbet. När vi summerar hans kväll så noterar vi att han är hundraprocentig i sitt skytte (10/10) och att svaren är få gällande att få stopp på honom. Inte blev det lättare med tanke på att Wetterbygden Stars saknade Waly Niang som ådragit sig en knäskada och är indisponibel upp till 8-12 veckor, ett tungt avbräck för Wetterbygden Stars naturligtvis.

I Waly Niangs frånvaro fick Jonatan Bohman förtroendet att starta och även om Dartaye Ruffin stannade på 23 poäng och sex returer, så måste vi ändå lyfta på hatten åt Jonatan Bohmans 28 högkvalitativa minuter som, förutom ett idogt försvarsspel, även innebar 12 poäng framåt, extra viktigt när nu Raheem Johnson (återigen) inte kunde gå för fullt i kvällens match.

Nu förlorades inte matchen under respektive korgen utan snarare utanför en viss trepoängslinje.

Innan Wetterbygden Stars skickar i sin första trepoängare så har det missats hela 15 gånger och med den utdelningen, i kombination med att man redan är underlägsen under korgarna, så kan vi nog vara överens om att det blir, om än inte omöjligt, så i alla fall ofantligt svårt att vinna några basketmatcher på den här nivån överhuvudtaget. Nu stannar Wetterbygden Stars på 4/21 trepoängare medan samma siffra för hemmalaget är 11/22, det krävs ingen Phil Jackson att räkna ut att en stor del av den totala differensen på 13 poäng lagen emellan, ligger någonstans i sanningen ovan.

Fanns det då ingen möjlighet överhuvudtaget för Stars att störa Nässjö Basket i detta derby?

Jo, visst fanns det möjligheter. Tre minuter in i den fjärde perioden så är underläget bara åtta poäng (63-71) och dessutom med bollinnehav. Tyvärr blev sekvenserna som följde därefter symptomatiskt för matchen i stort: Stars missade ytterligare något trepoängsförsök – Nässjö Basket satte ytterligare något trepoängsförsök. Ridå.

Elitidrott går självfallet ut på en enda sak: att vinna.

När man inte gör det så blir man naturligtvis både ledsen, arg och frustrerad. Om man nu ändå tvingas att förlora så finns det ofantligt antal tillvägagångssätt och om man nu får välja något, så kanske man ändå skulle välja det som Stars förlorade på ikväll? Med två spelare på position 4-5 mer eller mindre indisponibla (definitivt den ena) och lagets starting PG även han inte tillgänglig för spel ikväll, så är det klart att det blir svårt oavsett vart i Basketsverige man kommer. Vid ställningen 57-37 en bit in i tredje perioden så hade detta kunna sluta riktigt skitigt. Istället gör Wetterbygden Stars det man gjort egentligen i varje match: man slåss för sin heder. Denna inställning gör att man på något sätt ändå kommer ifrån detta första derby med hedern i behåll och som innebär att laget faktiskt förtjänar respekt.

Denna inställning är ikväll personifierad av Guim Exposito som bokstavligen sliter som ett djur. Det är aldrig lätt att behöva gå så pass tunga minuter (33 min totalt) och spela både försvar och anfall på det energiska sätt som är fallet med Guim. Att det då blir en del enkla misstag tror vi att man får leva med om man i gengäld kan räkna hem 24 poäng, sju assists, fyra returer och tre steals. Jesper Wennerholm och Jonathan Peleg (18 poäng) backade upp Guim på ett förtjänstfullt sätt och förtjänar bägge en ros för sin respektive insats.

Det finns även en annan aspekt väl värd att ta i beaktning: Nässjö Basket är bra. Man kan sitta så här i efterhand och prata om vad Wetterbygden Stars gjorde dåligt men det vore också att förringa hemmalagets insats. Nässjö Basket visade ikväll att man är på riktigt och blir att räkna med även framöver, i synnerhet hemma i Sporthallen i Nässjö.

Nu blir det till att slicka såren och förbereda sig för nästa match som är redan på tisdag när Södertälje Kings kommer på besök. I den bemärkelsen är SBL ett monster som inte visar någon som helst pardon. Tycka synd om sig själv får man göra efter säsongen.