Efter bataljen mot Eos väntar nya hemmafighter mot tufft motstånd; dessa matcher dock återigen i vår hemmaborg – Arenan i Jönköping. På lördag står Högsbo för motståndet medan vi på söndag gästas av KFUM Central.

Högsbo, ännu obesegrade innevarande säsong, satsar precis som Eos mot Damligan och dessa båda söderlag tampas med Östersund om de två kvalplatserna. Högsbo, mer eller mindre, sprang över oss i höstens bortamöte; 63-95, och blir naturligvis en otroligt svår nöt att knäcka. Forne Sandaspelaren Hanna Johansson (nu med en stor mängd erfarenhet att lägga till spelstyrkan) som alltid levererar stort både vad gäller poäng och returer är omgiven av ett antal spelare, såväl rutinerade rävar som yngre, mycket talangfulla, ungdomslandslagsspelare som samspelar mycket väl tillsammans.

Vi kommer säkerligen att få se en hel del helplans zonpress och zonspel från Högsboiterna; ett spelsätt som är väl inövat och ofta ställer till stora problem för motståndarna. Här gäller det för oss att vara kalla och utnyttja planens både bredd och djup.

På söndagen blir det returmöte mot KFUM Central, som vi inledde Superettanspelet mot för en knapp månad sedan; då Sparksförlust med 47-60. Jag tror att båda lagen flyttat fram sina spelmässiga prestationer ett par snäpp sedan dess; frågan är om vi har flyttat fram jämförelsevis tillräckligt mycket mer så att vi kan vara med och kriga om det rosa protokollet? Central, som var tvåa i den norra serien innan jul efter Östersund, har även de bredd i sitt lag med erfarna Jennie Thingvall och Nina Risto som spetsar; två väldigt skickliga, och tuffa, basketspelare som vi kommer att få jobba hårt mot för att hålla på mattan. De stod för knappt 60% av Centrals poängskörd i januarimatchen.

Vår förhoppning är att de 40 minuterna mot Eos har hjälpt oss att komma upp i det tempo och den fysiska tuffhet som krävs mot så rutinerat och kunnigt motstånd som vi ställs inför i helgen. En nyckelfaktor är att vi kan bibehålla vår fighting spirit, tänka positivt, ge energi och fokusera på ”nästa boll” samtidigt som vår försvarsinsats är så nästintill prickfri som kan åstadkommas. Anfallsmässigt gäller det att vi går in med ett offensivt tänk; vara inställd på att vilja skotta och göra mål, inte tveka, hamna på hälarna och bli passiva för då rinner situationen iväg.

Delmålsättningar i returmötena måste vara att täta till försvarsspelet så att vi kraftigt kan reducera Högsbos offensiva produktion samt att, med hjälp av attackvilja, se till att vi kliver över 60-poängsstrecket mot Central.

För Highlanders del innebär söndagen en synnerlig viktig match mot Helsingborg Basket på hemmaplan. Bägge lagen står på åtta segrar i den fortsättningsserie som utvecklats till rena rama getingboet där i princip alla lag slår varandra åt höger och vänster.

Highlanders kommer till spel efter att ha varit spelledigt helgen som gick medan söndagens gäster, Helsingborg, spelade nere i Skåne mot Borås Basket, en match man förlorade i slutsekunderna med endast två poäng. Söndagens match lagen emellan är det andra mötet under innevarande säsong.

Det första mötet nere i Helsingborg vann hemmalaget relativt komfortabelt så räkna därför med att det kommer vara ett högmotiverat Highlanders som kommer göra allt i sin makt för att, dels ta revansch på Helsingborg, samt fortsätta på den fina trend laget har efter nyår (tre av fyra segrar).

Highlanders kommer under söndagen coachas av Gustaf Lindsten eftersom lagets ordinarie coach, Dennis Aulander, befinner sig på EM-kval med det svenska damlandslaget. Gustaf har erfarenheter från att coacha på denna nivå tidigare genom sina år i Brahe Basket och gör alltså nu en mycket spännande comeback som coach för ett av bygdens elitlag.

Helgens alla matcher i Wetterbygden Basketballs regi (alla matcher i Idrottshuset Arenan):

Lördag 13/2 kl. 17.30 Sparks vs Högsbo Basket

Söndag 14/2 kl. 16.15 Sparks vs KFUM Central
Söndag 14/2 kl. 18.30 Highlanders vs Helsingborg