Så var äntligen premiären av Superettan för Wetterbygden Stars avklarad, detta efter att man under söndagen hälsat välkommen till det sydligaste laget serien har att uppbringa i form av Trelleborg Pirates. Trots avsaknaden av både Franco Kouagnia och Eddie Alm från ordinarie laguppställning så var det till slut hemmalaget som kunde cruisa ifrån till en förhållandevis komfortabel seger, 86-60.

Just avsaknaden av Franco Koaugnia var annars den stora snackisen inför matchen och efter att ha pratat med ansvariga inom Wetterbygden Basketball så fick vi till slut reda på att det ska röra sig om att hans arbetstillstånd hos Migrationsverket inte är klart. Eddie Alm avstod dagens premiär som en ren försiktighetsåtgärd efter att under John Bauer Hotel Cup fått en ett slag på vaden, Eddie beräknas dock vara tillbaka i träning redan i morgon måndag när förberedelserna inför nästa helgs tuffa bortamatch mot Djurgården Basket inleds.

Annars var det Trelleborg Pirates, anförda av den Wetterbygden-bekantingen, Albin Häll-Eriksson som tog initiativet om matchupptakten. Efter någon minut var det dock Wetterbygden Stars för hela slanten efter att Albert Masllorens gjort det han är i stan för att göra: poäng från trepoängslinjen. Noterbart från från första uppkast var också hur uppenbart det var att headcoach Boris Balibrea pratat med sina mannar om att hålla nämnde Albin Häll-Eriksson under största möjliga uppsyn. Det uppdraget gick inledningsvis till Guim Exposito och med facit i hand så är det nog ingen som protesterar nämnvärt om vi utser just Guim Exposito som vinnare i den duellen, eller vad sägs om 27 poäng, fyra returer och fem assists mot Albin Häll-Erikssons 10 poäng (åtta av dessa via straffkast och endast ett spelmål) och fem assists?  När det förkunnas halvtidsvila i Huskvarna Sporthall denna premiärsöndag så gör man det med hemmalaget i förarsätet, 42-26.

Om nu någon trodde att den här matchen var avgjord redan i paus, så trodde samma personer fel.

Anförda av en glödhet Mario Cooper så hade halvtidsvilans 16 poäng i buffert, hastigt och mycket olustigt, krympt till ledning med endast sex poäng, 53-47. Efter en timeout från coach Balibrea så hittar hemmalaget ganska snabbt tillbaka upp på vinnarspåret och under den här perioden så får de ca 200 personerna på läktaren se ett inspirerat spel från lagets två guards, Carlos Calvo och Jesper Wennerholm. Medan Carlos Calvo mer eller mindre stänger ner bortalagets stora kreatör, Jordan Lou defensivt, så är det Jesper Wennerholm som får den stora äran att skjuta sitt lag upp i en betryggande ledning igen från trepoängslinjen.

Denna betryggande ledning släpper sen aldrig hemmalaget igen utan istället så utökar man successivt densamma och när Hesa Fredrik till slut ljuder så noterar vi att marginalen lagen emellan aldrig varit större någon gång tidigare under de 39 minuterna och 59 sekunderna denna söndagseftermiddag i Huskvarna Sporthall. Prmiärseger till slut för Wetterbygden Stars med 86-60.

I ärlighetens namn var det väl ingen större basketpropaganda från något av lagen, därtill skjuter lagen alldeles för dåligt (Stars 6/29 från trepoängslinjen och Trelleborg Pirates totalt bara dryga 36 % från golvet). Glädjande i hemmalaget var dock att se Guim Expositos frejdiga attackspel under stora delar av matchen, detta i kombination med ett utsökt försvarsspel gjorde honom något till av ”Matchens Lirare”. Starkt försvarsspel också från Carlos Calvo som också visade med sina sex assists att han börjar komma mer och mer in i det spel som headcoach Boris Balibrea försöker designa. Jesper Wennerholm är också värd ett omnämnande med sina åtta poäng (100 % från trepoängslinjen) och tre assists.

Nästa match som sagt för Wetterbygden Stars blir sannerligen ett helt annat djur att hantera.

Nästa söndag beger man sig nämligen till huvudstaden för ett möte med seriens seriens, utan tvekan, största favorit – Djurgården Basket. Djurgården Basket väntar precis som Wetterbygden Stars på positivt besked från Migrationsverket gällande sina två importer och med dessa två i laget så blir man naturligtvis ännu bättre än vad man visade upp under segermatchen i Göteborg i lördags mot Högsbo Basket.

Ganska tacksamt utgångsläge för Wetterbygden Stars således även om vi tror oss veta att laget har högt ställda mål när man bockar ner sig i bussen någon gång under förmiddagen nästa söndag, frågan är hur långt dessa ambitioner tar laget nästa söndag?

Om drygt en vecka har vi svaret.