Wetterbygden Stars fortsätter på den inslagna vägen. Under tisdagskvällen kom lagets fjärde seger på bortaplan när Umeå BSKT fick se sig besegrade hemma i Umeå Energi Arena med 81-75. Bakom siffrorna döljer sig ett mer eller mindre prickfritt försvarsspel vilket också hemmalagets poängskörd vittnar om. Stor matchvinnare i Stars blev Joaquin ”Jocke” Portugues som skickade i tre raka trepoängare när matchen stod och vägde i slutskedet.

Innan matchen på tisdagskvällen hade vi pratat om vikten att s-t-o-p-p-a Omar Krayem och Co. Hur vidare man lyckades stoppa just Omar Krayem tvistar folket fortfarande om uppe i norr (24 poäng spektakulära poäng från hans händer) men att Wetterbygden Stars lyckades stoppa l-a-g-e-t Umeå BSKT råder det inga tvivel över. Att hålla all den offensiva talang som Jesper Gustafsson (headcoach i Umeå BSKT) förfogar över på 75 poäng i deras egen hemmaborg får anses vara något av ”årets prestation” hittills av Boris Balibreas mannar.

Annars var det Wetterbygden Stars offensiv som imponerande mest inledningsvis.

Ett tag i första halvlek kvittade nästan vem det var i bortalaget som lossade bössan från trepoängsland – resultatet var allt som oftast detsamma: tre poäng. Efter att ha varit uppe i så pass mycket som nio poäng i början av Q2 började sen offensiven stagnera något och i kombination med detta även försvarsspelet. Detta var egentligen den ”fattigaste” perioden gällande just nämnda försvarsspel under hela matchen och Omar Krayem och hans mannar är inte sena att nyttja tillfället. Ingen av coacherna verkade vara speciellt sugna på att använda sina timeouts under matchen (förutom sista 15 sekunderna av matchen då de användes desto flitigare) men när Umeå BSKT till slut har kommit både ifatt och gått förbi i poängprotokollet ser Boris Balibrea inte längre någon utväg än att kalla matchens första dito.

Efter den timeouten avslutar sen Wetterbygden Stars första halvlek lika starkt som man börjat den och kan därmed också gå till halvtidsvila i ledning med en poäng, 42-41. Fram tills nu har Albin Häll-Eriksson varit en jätte hos Wetterbygden Stars och också fått regissören av ”White Man Can´t Jump” att självmant säga upp sig från alla framtida uppdrag efter hans tip-in-dunk i mitten av Q2.

Anmärkningsvärt annars från första halvlek var de två varningar bortalagets bänk fick för att ha ”visat för mycket känsloyttringar och energi i samband med egenproducerade poäng”. Det är så att man knappt vet om man ska skratta eller gråta…

Andra halvlek är det egentligen Umeå BSKT som dikterar från första possession. Men då var det återigen det här med bortalagets försvarsspel. Hade det inte varit för det och ett par monstruösa offensiva returer och någon ”enkel” put-back i ett prekärt läge av matchen signerat Jonatan Bohman, så hade denna matchen seglat ifrån Stars där och då under Q3 – så illa fungerade offensiven under denna del av matchen. Fram tills nu hade även lagets poängkung, CJ Dunston, inte lyckats med att producera något värt att skriva hem om till Sveriges vackraste bygd. Under matchens sista fem minuter är han den gigant som vi lärt känna honom som. Ett tag känns det som att han är precis överallt och framförallt minns vi en defensiv retur över både (!) Carl Engström och André Nilsson som i den aktuella situationen snarare framstod som 158 cm i strumplästen än de 210-217 cm som dom egentligen är.

En annan som också klev fram och levererade när det behövdes som mest var Joaquin Portugues. ”Jocke” såg under en period i mitten av andra halvlek ganska trött ut, men efter några välbehövliga minuter på bänken så avslutade han med ackuratess. Tre raka trepoängare är naturligtvis svårt att vifta bort när man vänder ett underläge på fem-sex poäng med seger med lika många poäng under matchens sista fem minuter.

Det har varit en ”massa snack” om Wetterbygden Stars påstådda uteblivna resultat på hemmaplan. Samma ”experter” verkar då inte riktigt ha koll på vilka kanoner som faktiskt besökt Huskvarna Sporthall under denna första runda (alla lag har nu mött alla en första gång) av årets upplaga av SBL. Det är klart att det är skillnad på Jämtland Basket, Borås Basket, Södertälje Kings och Norrköping Dolphins kontra de lag som hittills figurerat i tabellens södra regioner, inklusive Stars själva. Inte desto mindre viktigare att konstatera att Wetterbygden Stars redan ståtar på fyra segrar när man nu återvänder hem till Huskvarna Sporthall med vetskapen om att man under de tre rundor (totalt 27 matcher) som återstår av grundserien, spelar två hemmamatcher mot lag som Uppsala Basket, Köping Stars, Nässjö Basket och Umeå BSKT.

Redan innan premiäromgången av SBL så pratade vi om SBL som ett maratonlopp. När nu 25 % av detta maratonlopp är avverkat så kan vi konstatera att Wetterbygden Stars onekligen bäddat fint för sig inför de tre avslutningsvarven detta maratonlopp har att erbjuda.

Än är dock väldigt lite vunnet.

”Spurtpriser” tenderar att vara väldigt klena tröstpriser om man inte går i mål som den totala segraren.

BC Luleå på fredag.

Det är så långt Stars vågar kolla – än är som sagt väldigt lite vunnet.