Emma Johansson och Tilda Sjökvist. Där har ni namnen på två av Sveriges största talanger just nu på damsidan. I hård konkurrens med andra elitföreningar och basketgymnasier runtom i landet står det nu klart att bägge två väljer studier på Sanda Basketgymnasium och spel i Wetterbygden Sparks till hösten. Som ett kvitto på deras talang så har duon också blivit kallade till sommarens första landslagsläger för DU 16-landslaget i Norrköping där målet är att ta plats i den slutgiltiga EM-truppen nere i Skopje, Makedonien i slutet av augusti.

Emma Johansson har redan provat på spel i Svenska Basketligan och Wetterbygden Sparks. Under den gångna säsongen tillhörde hon Francisco Pintos insiderotation och gjorde det, trots sin ringa ålder, med bravur. Med sina dryga 190 cm, en ”avig” vänsterhand och ett mod utöver det vanliga har Emma Johansson alla förutsättningar för att en dag spela på den stora internationella scenen.

Tilda Sjökvist har under vintern som gått virvlat fram i Basketettan med sin moderförening, Brahe Basket. Mången är den motståndare som försökt hänga på i unge fröken Sjökvists tempo för att på ett nästan smärtsamt sätt upptäcka att det är lättare sagt än gjort. Även Tilda Sjökvist besitter ett mod som imponerar och är inte rädd för att ”sticka in näsan” när matcher är till att avgöras.

Nu står det alltså klart att det blir Francisco Pintos och hans ledarstab ansvar att försöka förädla denna talang när de bägge tar plats i Wetterbygden Sparks ligatrupp till hösten. Dennis Aulander är sportchef i Wetterbygden Basketball och är naturligtvis extremt lycklig över att de bägge talangerna väljer att stanna kvar på hemmaplan:

– Med all rätt har både Emma och Tilda dragit på sig uppmärksamhet från andra verksamheter runtom i Basketsverige. Att vi nu lyckats övertyga dom om att stanna på hemmaplan vittnar om att även vi bedriver en attraktiv verksamhet här i Vätterbygden. Emma kan säkert intyga att det är ett stort steg att tävla med och mot de bästa på seniornivå kontra att vara en talangfull junior vilket förutsätter att alla parter har tålamod i denna process. Vi är dock övertygade om att med rätt sorts utbildning så går både Emma och Tilda en ljus framtid tillmötes som basketspelare. Att den nu dessutom går via Wetterbygden Sparks känns naturligtvis både spännande, inspirerande och ansvarsfullt, säger Dennis Aulander.

Fakta Emma Johansson

Powerforward
16 år

Kommer kombinera studier på Sanda Basketgymnasium med spel i Wetterbygden Sparks

—————————————————————————

Fakta Tilda Sjökvist

Pointguard
16 år

Kommer kombinera studier på Sanda Basketgymnasium med spel i Wetterbygden Sparks