Samtidigt som de senaste veckorna handlat mycket om att både fira dubbla avancemang till SBL och inventera befintliga spelartrupper så har det pågått ett intensivt arbete i kulisserna med att förstärka respektive spelartrupp i Wetterbygden Basketball. På dagen åtta veckor efter att avancemanget blev klart för Wetterbygden Sparks kan vi nu presentera lagets första nyförvärv i form av U20-landslagsspelaren Rakel Gyberg som ansluter från Norrköping Dolphins!

20-åriga Rakel Gyberg, med rötterna i Linköping, har de två senaste säsongerna tillhört Norrköping Dolphins i SBL.

Egentligen är det dock först under den senaste säsongen som Rakel på allvar gjort sig ett namn i landets högsta serie SBL, detta efter att ha fått hela fjolåret spolierat av en korsbandsskada. Nu är hon som sagt tillbaka och har bevisat att det finns en utvecklingspotential i den unga basketkroppen, en potential som kommit att innebära både en plats i den svenska bruttotruppen i U20-landslaget (med EM-slutspel i Ungern i potten senare i sommar) samt ett större ansvar från den avgående Dolphins-coachen, Jesper Sundberg, i årets upplaga av Norrköping Dolphins (drygt 18 min speltid/match).

Rakel Gyberg beskrivs som en oöm, tuff och atletisk spelare med en stor uppsida med tanke på hennes ringa ålder. Det är väl rimligt att tro, att lagledningen med Francisco Pinto i spetsen, här har funnit en ersättare till Frida Jern som aviserat att hon lägger basketskorna på hyllan. Detta är något som också bekräftas av sportchef, Dennis Aulander, när vi når honom under onsdagseftermiddagen:

–  Att ersätta all den attityd, all den tuffhet som Frida Jern stod för är inte gjort i en handvändning. I Rakel är vi dock alla övertygande om att vi fått in spelare som kan axla den manteln och som dessutom har framtiden för sig. Vi har följt Rakel noga efter hennes comeback och blivit imponerande av det vi fått se. Det har funnits matcher i SBL som hon har varit fullständigt outstanding och då ska vi ändå ha i åtanke både hennes ålder och hennes fjolår. För Rakel består nu mycket av utmaningen att kunna producera på en hög och konsekvent nivå. Vi är extremt glada över att lyckats övertyga en av landets största talanger på damsidan att komma till oss, säger Dennis Aulander.

Just nu befinner sig Rakel Gyberg hemma i Östergötland för att där förbereda sig inför kommande landslagsläger där alltså det stora målet är att representera Sverige i EM-slutspelet för 20-åringar nere i Ungern under juli månad. Så här säger Rakel själv varför hon nu väljer att fortsätta sin karriär dryga 17 mil söderut vid Vätterns södra ände:

– För det första vill jag säga att jag är för evigt tacksam gentemot Norrköping Dolphins och dess organisation för alla möjligheter och allt stöd som jag har fått i det orangea linnet. Norrköping kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta men jag kände att det nu var dags för mig att pröva mina vingar i en ny miljö och i ett nytt sammanhang.

– Jag ser Wetterbygden Basketball som en spännande klubb med en stor passion, det är den tydliga bild jag fått efter mina kontakter med personerna där. Jag ser framförallt fram emot att få tillhöra ett lag som, utifrån det jag sett och hört, har en väldigt fin och bra gruppdynamik. Jag har dessutom haft förmånen att ha ”Frasse” som coach i landslaget och jag ser fram emot att få fortsätta utvecklas under hans ledning. Sammantaget känns detta helt rätt då Wetterbygden Sparks från första stund gett mig ett bra och seriöst intryck. Jag ser fram emot att få ansluta till laget i augusti och bidra med det jag kan, säger Wetterbygden Sparks första nyförvärv för säsongen, Rakel Gyberg.

Fakta Rakel Gyberg

Spelar med tröjnummer # 10
20 år
182 cm

Nyligen signerat avtal (1 år) med Wetterbygden Sparks