Kärt barn har många namn och så är definitivt fallet med Sparks senaste tillskott. Det handlar om en lovande 19-årig guard från Stockholm, som efter spel i tre år i Basketettan med AIK nu flyttar till Huskvarna och tar steget upp på liganivån.

I hennes pass, och i andra officiella sammanhang, heter hon Divora Alem, men hon kallas normalt för Debora. Men inte nog med det, hennes smeknamn är Debbi, möjligen med stavningen Debbie. Tills något annat meddelas kallar vi det unga löftet för Debbi.

Debbi Alem bor i Akalla med sin mamma och storasyster och spelade under hela sin uppväxttid basket i BK Järva, klubben i Stockholms västra förorter, som i den senaste uppdateringen är Sveriges elfte största basketförening, med drygt 600 aktiva. Fokus är på ungdomsbasket och klubben har genom åren fostrat flera framstående spelare, inte minst landslagsspelaren och utlandsproffset Binta Drammeh.

Lasse Sandström, tidigare ordförande i Järva, och Debbis tränare från det att hon fyllt elva, berättar att hon redan från unga år var en väldigt träningsvillig tjej. Och när det inte var match eller träning hade hon alltid en boll i handen. ” Man såg tidigt att hon hade en bra speluppfattning och var ovanligt atletisk”, säger Sandström.

När det var dags att söka gymnasium, valde Debbi att gå i Solna och dess NIU, där hon under tre år, 2017-20, spelade i Basketettan Dam och tränade under den meriterade Anders Härd. Så här säger Härd om sin adept:

”Jag tror att både hon och Wetterbygden har gjort ett bra val. Debbi är smart, spelar mycket på instinkt och är en naturbegåvning. Basket är enkelt för henne. Hon är allround som spelare, vilket hennes stats från BED visar. Hon gör sig bäst som point guard och helst med lite lösare tyglar. Hon behöver bli en bättre skytt men tar bollen bra till korgen.
Som person är Debbi glad och positiv, och väldigt lugn i stressade situationer. Jag tror hon kommer göra bra ifrån sig i ligan.”

Den gångna, avbrutna säsongen i Basketettan, spelade Debbi 28 minuter per match och hade en sällsynt fin bredd i statistiksammanställningen, med 12,2 poäng, 6 returer, 4,8 assister och 4,4 steals per match! På meritlistan i övrigt finns bland annat ett SM-guld med AIK i DU 17, samt 26 ungdomslandskamper i U15, U16 och U18.

Som många andra unga svenskor hade Debbi funderingar på att ta steget över till USA och college, men beslöt till slut att stanna hemma i Sverige och pröva sina vingar i ligan. Det kommer alltså att ske i Sparks. Och Dennis Aulander, sportchef i Wetterbygden, är förstås nöjd med att klubben lyckats knyta till sig det unga löftet:

”En fjäder i hatten för vår organisation att en talang som Debbi väljer spel med oss i SBL Dam. Vi skall försöka förvalta det arbete som Järva och AIK inlett genom att göra henne redo för nivåer och miljöer som vi alla tror att hon har i sig. Det skall bli spännande att få följa den processen på nära håll.”

Här kan Debbie (#6), ses i några sekvenser från matchen AIK-Östersund: