I en match där mycket på förhand handlade om Waly Niangs debut i Stars-linnet, så var det istället ungtupparna som stal uppmärksamheten under söndagen när Wetterbygden Stars slog tillbaka Eos Lund med gedigna 104-71 inför en förhållandevis välfylld Huskvarna Sporthall.

Matchen mellan Wetterbygden Stars och Eos Lund inleddes i ett starkt tempo där våra gäster från Skåne omgående visade att det inte var någon slump att man tidigare spelat jämnt mot en stark motståndare som Köping Stars på bortaplan. Med ett exceptionellt trepoängsskytte är det match länge och väl en bra bit in i första halvlek innan hemmalaget lyckas öka pressen i försvarsspelet med enkla poäng framåt som följd.

En av anledningarna till att hemmalaget kan rycka åt sig en betryggande ledning i halvtid (53-38) stavas denna eftermiddag, Jokkmokks Stolthet, Lirigzon Karaqica. Med ett stabilt försvarsspel som grund låter han bössan tala när väl lägena dyker upp och två ”pang, pang” senare och därmed totalt två av två trepoängare är han det stora glädjeämnet tillsammans med Albert Masllorens (totalt 17 poäng) under de första 20 minuterna när det vankas halvtidsvila och ”kaffe och kaka” i Huskvarna Sporthall.

Spännande var det också att se hur Wetterbygden Stars nya powerforward, Waly Niang, skulle stå sig i Superettan-konkurrensen och med stabila 14 poäng och 11 returer på lite drygt 20 spelade minuter, så finns det all anledning för Wetterbygden Stars fans att andas optimism när det handlar om Walys framtid i laget, i synnerhet hans passningsspel från lowpost imponerande storligen och borde betyda att det offensiva spelet öppnas upp ytterligare för Boris Balibreas mannar. Självfallet lär det också betyda massor för Wetterbygden Stars att numera ha en ”målvakt” i tresekundersområdet framöver.

Det mest minnesvärda annars från andra halvlek var när just Boris Balibrea kallade Erik Juhlins namn på lagbänken. Arvika-fostrade, Erik Juhlin, tackade för förtroendet och de dryga nio minuterna på golvet genom att skicka i två trepoängare till Huskvarna Sporthalls stora förtjusning. Fem av åtta trepoängare från två killar från Sanda Basketgymnasiums verksamhet (även Joel Rosengren och Nils Fallenius fick chansen denna eftermiddag att beträda golvet) vittnar om att det finns både potential och talang bakom ”de stora kanonerna” i årets upplaga av Wetterbygden Stars – viktigt nu att fortsätta jobba lika hårt och målmedvetet för att vara redo när nästa chans dyker upp.

Ungtuppar som Lirre Karaqica och Erik Juhlin är redan nämnda och förtjänar rosor efter dagens match. Det gör också Jesper Wennerholm som spelar inspirerat matchen igenom samt Eddie Alm och Albert Masllorens som tillsammans skjuter 9/17 från trepoängslinjen.

Nu inleds förberedelserna inför årets hittills största match, den mot Köping Stars på bortaplan nästa lördag då det är dags att ta revansch på den nesliga förlusten senast Wetterbygden Stars var på plats i Karlsbergshallen. Det ryktas om ”fri entré” uppe i Köping vilket skulle kunna komma och betyda uppemot 800 personer på plats, fantastiskt!

Med en match under bältet för Waly Niang och en comebackandes Albin Häll-Eriksson, så finns det anledning att både hoppas och tro att Wetterbygden Stars är redo när väl kulan går upp i luften nästa lördag.