Ikväll är det uppkast i Svenska Basketligan för Wetterbygden Sparks när man i Huskvarna Sporthall tar emot Mark Basket. Vad kan vi egentligen förvänta oss av årets upplaga av Sparks? Av Svenska Basketligan rent generellt?

De allra flesta organisationer inom elitidrotten pratar ofta om vikten av kontinuitet bland spelare och ledare. I det sammanhanget så är naturligtvis inte Wetterbygden Basketball av någon annorlunda uppfattning utan ambitionen har nog funnits där hela tiden, även med föreningens damlag. Av detta blev det nu inte mycket. Francisco Pinto, som kommit att betyda ofantligt mycket för föreningen i allmänhet och för Sparks i synnerhet, inte minst genom att införa en träningskultur som smittat av sig på hela föreningen, aviserade tidigt i våras att han hade för avsikt att göra något annat. In i hans ställe kom en engelsman med indiskt påbrå, Krumesh Patel.

Anledningen till att valet föll på den gode Patel att ersätta Francisco Pinto som headcoach för Sparks handlade mångt och mycket om att föreningens verksamhet på damsidan påminde mycket om den verksamhet Krumesh Patel kom ifrån i Leicester Riders. I bägge verksamheterna finns det både en uttalad elitverksamhet och en ungdomsverksamhet med talanger på tillväxt. Dryga två månader in i anställningen så har Krumesh Patel levt upp till alla förväntningar i form av både kompetens men framförallt en sällan sinad arbetskapacitet.

På spelarsidan tvingades lagledningen till ett par ”ofrivilliga förluster”.

Jelena Krsmanovic och Emina Busatlija aviserade tidigt att det var färdigspelat för den dynamiska duon. Samtidigt meddelade Anna Dahl att sju år i Sveriges vackraste bygd fick räcka för nu och flyttade till Södertälje. Motsatt håll begav sig Eira Borgh och återfinns numera nere i studentstaden, Lund. Lovisa Hjern och Cajsa Uhrström som tidigare anslutit från Norrköping Dolphins tyckte även dom att det var dags för nya utmaningar vilket i sin tur innebär att verksamheten nu snällt får finna sig att se dom i Huskvarna Sporthall iklädda andra färger och roller än den vackra svarta och den som motståndare.

Fjolårets MVP (åtminstone i våra ögon) i Svenska Basketligan, Samantha Cooper har flyttat till väsentligt varmare breddgrader och återfinns nu i den grekiska ligan, närmare bestämt i PAS Giennena. Även fjolårets ”Speedy Gonzalez” på damsidan, Sarah Saba, har hittat en ny klubbadress i form av Sant Adria i Spanien. Den sista att lämna Sparks och Sverige inför nuvarande säsong var Hannah Wester som efter jul återfinns i USA på college.

Som ni märker har det varit svårt att bibehålla någon form av kontinuitet i årets upplaga av Wetterbygden Sparks och när det nu vankas seriepremiär så är det därför också svårt att veta vilken kapacitet laget riktigt håller.

Inte blev det lättare att reda ut det med tanke på det krångel det har varit för lagets PG, Antoinette Miller att få ut sitt nya pass hemma i USA. Till slut gick det inte längre att vänta på den proceduren varför en ny PG kontrakterades för dryga två veckor sedan, Keri Jewett-Giles. Om allt faller väl ut så kommer hon hunnit ha tränat i dag på morgonen med laget innan hon gör debut för sitt nya lag långt hemifrån stränderna i Fort Meyers, Florida.

Lagledningen ryktas även vara nära att kontraktera ytterligare en import efter den flyktade Claire Lundbergh som visade sig inte hålla måttet – vi får naturligtvis anledningen att återkomma i ärendet. In har också Maura Fitzpatrick, Sandra Karsten och Ninni Salmi kommit, alla från collegespel borta i USA. Alla tre har spetsegenskaper som man naturligtvis i ”Sparks-land” ska komma laget till gagn när man nu går in i skarpt läge.

På förhand verkar man ha träffat rätt när man anlitade Evelyn Ovners tjänster. Här har vi en oöm spelare som inte räds att gå ut i strid och därmed inte heller är blyg för att göra vad som krävs för att både hon själv och laget ska nå framgång tillsammans. Vid 40 års ålder gör så äntligen Selma Delibasic debut i landets högsta serie och det ska bli grymt spännande att se vad hon kan uträtta som back-up till en av Sveriges största talanger på damsidan, Emma Johansson. Vid 17 års ålder genomförde Emma sitt första seniorlandslagsläger i somras och rapporterna skvallrar om en oblyg yngling som verkligen tog för sig. Redan nu kan vi se att det hunnit hända saker med Emmas repertoar, inte minst offensivt, då hon nu är ett hot hela vägen ut till ”den nedre delen av stan”.

Emma är inte den enda talangen i Sparks denna säsong. Från AIK Basket har man hämtat in Debbi Alem som många experter på förhand rankat högt i omröstningen ”Årets Stjärnskott”. Tillsammans med Debbi fyller man sen även på med systrarna Sjökvist, Ebba och Tilda, medan Tilda Lindström är den som kompletterar de tre sistnämnda från ”mammas gata” i Huskvarna. Erica Iderstål kanske någon funderar på? Ericas rekryterades som den erfarna SBL-spelare hon är och tanken var att hon skulle bilda ryggrad i denna annars förhållandevis unga laguppställning. I skrivande stund är det dock oklart med Ericas medverkan eftersom kombinationen idrott och studier hittills inte visat sig gå att kombinera fullt ut för framförallt Erica.

SBL rent generellt då?

Några lag ser som vanligt oerhört starka ut på förhand. Till dessa måste absolut Högsbo Basket och Alvik Basket räknas in och på förhand kanske det också är vårt tips på vilka som står i final framåt vårkanten. Bakom dessa giganter återfinns både Luleå Basket och A3 Basket och just dessa bägge lag ”tjuvstartade” säsongen redan under gårdagskvällen i en match där Luleå Basket kunde segla ifrån under slutperioden och vinna förhållandevis komfortabelt.

Eos Lund ser spännande ut vilket våra egna tjejer fick erfara under John Bauer Hotel Cup. Visby Ladies har bestämt sig en gång för alla att ställa ett slagkraftigt lag på banan och Norrköping Dolphins fortsätter, som det verkar, plocka in starka importer. Södertälje BBK har en oerhört stark förstafemma som kommer kunna rubba mången motståndare.

Helsingborg BBK är nykomlingar och gör naturligtvis helt rätt i att skynda långsamt vilket i sin tur inneburit att många spelare från tidigare upplagor fått förtroendet att följa med upp till SBL. Uppsala Basket har den senaste tiden rekryterat några riktiga kanoner vilket fått expertisen att få hicka…kommer inte Uppsala hamna sist alternativt nästsist längre? Antagligen inte.

Ikväll är det uppkast för Sparks mot ett Mark Basket som förstärkt upp med tre starka kort på importsidan. Bakom dom förväntas Stina Almqvist ta nästa steg vilket hon visade med all tydlighet när hon häromveckan skickade i 22 poäng mot Högsbo basket i en träningsmatch – klarar man av i Sparks-lägret att begränsa dessa fyra damer så är mycket vunnet.

Det är drygt sex månader sedan sist, ikväll åker kulan äntligen i luften igen i Huskvarna Sporthall, som vi längtat!

Följ Wetterbygden Sparks förehavanden på Solidsport genom att bli månadssupporter – följ länken nedan för mer info:

https://solidsport.com/wetterbygdensparks/monthly_supporter