Uppsala Basket kom till Huskvarna Sporthall med ett record på 1-32 inför tisdagens drabbning mot Wetterbygden Stars. Av detta ”icke resultat” syntes inget utan istället är det Uppsala Basket som kan utmanövrera ett hemmalag, som trots ledning med 15 poäng i mitten av andra perioden, inte finner några vägar vare sig offensivt eller defensivt. Uppsala Basket kan istället fullt rättvist ta sin blott andra seger för säsongen.

Innan match hade det pratats om vikten att komma till denna typ av match med en stor portion ödmjukhet. Drygt 15 minuter in i matchen så innehåller den allt man kan önska i det avseendet. Uppsala Basket har inga som helst svar på det aggressiva försvarsspelet som Stars levererar och än mindre svar när Waly Niang och Kyle Rowley har, om än inte lekstuga, så i alla fall väldigt enkelt att lägga i poäng framåt, ledning för Stars med 35-20 med bud på mer.

Sen hände något och det som hände allra mest var gästernas Dante Williams. Med två raka trepoängare modell tuffare, så tar han sitt lag tillbaka in i matchen. Lagkamrater i form av Brian Bridgeforth (en jätte i tresekundersområdet denna kväll med totalt 21 poäng) och Nathan Dawit (totalt 25 poäng) är inte sena att hänga på och när det förkunnas ”kaffe och kaka” i Huskvarna Sporthall så är bortalaget så när ifatt, 42-39.

I början av andra halvlek fick hemmapubliken se en efterlängtad comeback av Mantas Griskenas som fick förtroendet av Boris Balibrea att starta för sitt Wetterbygden Stars. Under sina fem minuter på plan skickade han i en patenterad trepoängare och visade omgående att han är en potentiell x-faktor i ett stundande slutspel. Precis som i början av matchen är det hemmalaget som dikterar villkoren offensivt i inledningen av andra halvlek men med den stora skillnaden att man nu själva inte får stopp på en motståndare, som envetet likt en blodigel vägrar släppa taget om matchen, ledning för Stars efter Q3, men bara med en poäng, 61-60.

Uppsala Basket inleder fjärde perioden klart bäst eller vad sägs om 13-0 i gästernas favör på bara drygt 90 sekunder? Från denna chockstart hämtar sig sen inte Wetterbygden Stars även om man gör ett ärligt försök, skadan är redan skedd och Uppsala Basket kan ta sin andra seger för säsongen och därmed underlätta resan på de dryga 45 milen tillbaka till Uppsala.

En kväll som denna vore det så lätt och ”vräka ur sig” hur dåligt saker och ting var i hemmalägret de sista 25 minuterna av matchen – samtidigt som det vore att förringa Uppsala Baskets insats. Visst måste vi kunna kräva mer av hemmaspelarna: 8/36 (!) från trepoängslinjen och 14/24 från välgörenhetslinjen är inte direkt något som sätter skräck i en framtida kvartsfinalmotståndare. Men som sagt: med spelare som Nathan Dawit, Axel Nordström, Dante Williams, Odin Lindell/Nemjanja Jovanovic och Brian Bridgeforth så förfogar Uppsala Basket över en ”förstasexa” som bevisat många gånger under säsongen att man är fullt kapabla att tävla mot mången motståndare och där man alltså ikväll, kan man säga, fick retroaktiv utdelning – en synnerligen rättvis sådan också.

Tisdagskvällens resultat (där Nässjö Basket vann borta mot Umeå Bskt och Köping förlorade borta mot Jämtland Basket) innebär att Nässjö Basket kniper sjätteplatsen och att Köping tvingas kvala sig kvar i SBL. Kampen om sjundeplatsen hade även den kunnat avgöras ikväll om Wetterbygden Stars besegrat Uppsala Basket.

Nu blev det inte så och som dom säger: ”för att uppskatta att inte ha en blåsa i käften – så måste man ha en ibland”.

Vår gissning är att Wetterbygden Stars går till bädds med en blåsa modell större och längtar tills den försvinner. Blåser likt dessa brukar vara extra envisa nattetid efter förlust för att sen försvinna dagen efter. Någon tid för självömkan finns inte i dessa tider för redan på fredag är det upp på hästen igen i form av bortamöte mot ett Norrköping Dolphins som ikväll besegrade självaste Södertälje Kings på bortaplan efter dubbelt förlängningsspel.

Sen om en exakt en vecka håller vi tummarna för att vi sitter här och skriver hur Wetterbygden Stars fick ihop 40 solida minuter på hemmaplan mot Umeå Bskt och därmed säkrade sjundeplatsen som innebär att man slipper seriesegraren i kvartsfinal. För att det ska ske så är det mycket som behöver bli bättre och som också kommer att bli bättre.

Elaka blåsor brukar nämligen ha den effekten: man gör allt för att undvika att få tillbaka dom.