Forum Baskets herrlag kunde inte få en bättre start på det nya året. Man åkte till Tranås för årets första match, och efter en högdramatisk match vinner man efter förlängning….

Forums Baskets ”nya” A-lag har startat denna säsong med helt nya förutsättningar. Klubben bestämde tidigt att börja processen med att göra en tydlig ungdomssatsning på herrsidan. Detta innebar ett fördjupat samarbete med Sanda Basketgymnasium, samt att vi tog en meriterad tränare, Janis Graudins, till dessa ungdomar som därigenom skall ges bästa möjliga förutsättningar att utvecklas. Detta kommer också ge dem möjligheten att tävla om platser i vårt samarbetslag i baskettan Wetterbygden Highlanders.

Hösten har varit oerhört stark för laget som låg på andra plats innan jul, trots att merparten av killarna i laget aldrig tidigare spelat seniorbasket.

I höstens första möte mot Tranås så förlorade Forum den matchen med 10p, så vi visste att det skulle bli riktigt tufft att kunna vinna denna match på bortaplan.

Det syntes tidigt i matchen att våra killar bara hunnit träna ihop två gånger innan denna matchen pga av julledigheten. Spelet var trögt och killarna hittade inte alls rätt i positionerna. Tranås går till vila med 27-21 efter första kvarten. Janis jobbar på hårt för att få killarna att höja tempot och springa mer över hela banan men det ger till en början ingen effekt, utan killarna känns väldigt ”ringrostiga” på plan även i andra. Detta syns tydligast på de många turnovers som kommer från laget. Det finns ändå tecken på att några killar börjar vakna på plan mot slutet av andra kvart. Anton Söderberg som nu får ta stort ansvar som spelfördelare börjar springa och skjuta som vi vet att han kan. Spelande tränare Janis går också in för att visa vad hårt arbete kan innebära för ett lag. När alla gör sitt jobb så lyfter spelet!

Tranås har dock inga tankar på att vika ner sig, utan vinner även andra kvart, och går till halvtidsvila med en 8p ledning.

Efter halvlek kommer Forum ut som ett annat lag, där man äntligen börjar jobba tillsammans, men framför allt jobbar hårdare i defense och sätter press på Tranås genom snabba uppspel som börjar ge resultat. Hela laget börjar nu också leverera poäng, vilket gör att försprånget börjar ätas in. Inför sista kvart är det bara 3p som skiljer lagen åt, med Tranås i förarsätet.

Nu startar en sista kvart som kommer att bölja fram och tillbaka. Forum går ikapp, men strax efter drar Tranås igen. Orosmolnen är dock att vi har både Noel Wedjesjö och Joel Penndal i foulproblem, men här stiger istället andra killar fram på bänken och visar att man bara ska ikapp. Framför allt är Alexander Johansson, tillbaka efter skada, mycket stark på plan, men även Ludde F och Ludde H jobbar hårt över hela banan. Slutet av matchen blir en riktig nagelbitare, där lagen byter ledning med varann med några få poäng. I sista sekunderna är ställningen 73-73 och Forum har bollen. Inga poäng görs dock, utan matchen till förlängning.

I förlängningen är det inget snack! Forum tar direkt kommandot, och pointgard Anton Söderberg spelar en suverän basket med sin speed och starka skytte. Forum rycker åt sig en 6p ledning och kan sedan enkelt kontrollera de sista minuterna utan att låta Tranås hota segern. Matchen slutar 82-90.

Efter en seger i förlängningen blir det lätt att man glömmer den skakiga och ganska mediokra start på matchen, men killarna är till viss del ursäktade, efter ett längre uppehåll, men när man börjar springa och jobba hårt i försvar så har vi kvaliteter i laget som bara kommer bli bättre och bättre. Så länge de unga Forumspelarna har tålamod, och jobbar efter coach Janis utvecklingsplan så kommer detta bli riktigt bra!

Avslutningen av matchen ger hela laget en eloge för att ha visat hjärta och rätt attityd, men ett extra plus denna match till planens gigant Anton Söderberg samt comebackande Alexander Johansson.