Vem går till slutspel, och vem inte?

2 mars, 2021

Alla lag i SBL Dam har nu tre matcher kvar i grundserien. Än så länge är det bara fem lag: Alvik, Luleå, A3, Högsbo och Norrköping, som är definitivt klara för slutspel. Samtidigt vet vi att Visby, Mark och Helsingborg, inte längre kan nå detsamma. Men vilka lag tar platserna 6, 7 och 8?

När Norrköping vann mot Wetterbygden i Huskvarna på måndagskvällen tog Södertälje ett stort steg mot slutspelet, men saken är ännu inte riktigt biff. Mer om det nedan. Norrköping var, på sitt vanliga sätt, kliniska, när laget inte gav Sparks någon chans. Dolphins lyckades än en gång hålla sina motståndare på låga siffror. 57 poäng fick hemmalaget ihop, och Norrköping behåller sin ställning som det lag i ligan som släpper in minst. Snittet är för närvarande 65,7.

Och det är ju en strategi god som någon. Lyckas man hålla motståndarna på runt 60 poäng så kommer man att vinna de flesta matcherna. Men det finns en annan sak som är oerhört viktig för Norrköpings framgång: med ett lag som inte är särskilt stort lyckas man vara bäst i ligan i returtagning. 45,9 returer per match fångar Dolphins, att jämföra med tvåan Luleå som tar 44,5. Och i synnerhet den offensiva returtagningen är anmärkningsvärd, för även i den kategorin toppar Dolphins genom att vara det enda laget som snittar över 15 per match! Med så många andrachanser per match blir man konkurrenskraftig.

Genom förlusten blev förstås möjligheterna för Wetterbygden att nå slutspelet ännu mer begränsade. Sparks står fortsatt på sex vinster och har närmast före sig Uppsala och Eos, båda med åtta vunna matcher så här långt, och så Södertälje, som har nio.

Så var kan det finnas någon strimma hopp för Sparks, som har Mark (b), Södertälje (h) och A3 (b) kvar, och möjligheter att skapa spänning runt slutspelsstrecket? Svaret är att det behövs något extraordinärt. För att komma före Uppsala i tabellen krävs att Sparks vinner allt som är kvar, samtidigt som Uppsala förlorar sina återstående matcher: Helsingborg (b), Visby (h) och Norrköping (b). Oddsen får sägas vara på Uppsalas sida, i synnerhet som Uppsala vunnit de båda inbördes mötena.

Sparks bästa möjlighet är att komma upp i nivå med Eos, som inte har ett helt enkelt program kvar: Visby (b), A3 (h) och Helsingborg (b). Hamnar de båda lagen på samma antal vinster segar sig Sparks förbi, eftersom man har inbördes på Eos. Två vinster för Sparks och två förluster för Eos måste det då bli på det som återstår. Fördel Eos får man nog säga.

Det enda sätt som Södertälje skulle kunna falla på, och tvingas släppa Sparks före sig, är att de båda lagen, tillsammans med Uppsala, hamnar på samma antal vinster, d v s nio. Det förutsätter dessutom en vinst för Sparks mot Södertälje med minst tolv poäng i den sista omgången. Det är ett inte omöjligt men ganska osannolikt scenario.

När två eller fler lag hamnar på samma antal vinster i tabellen, bestäms den inbördes ordningen av följande kriterier, i ordningsföljd:
1. Inbördes vinster
2. Inbördes målskillnad
3. Inbördes mest gjorda poäng
4. Total målskillnad
5. Totalt antal gjorda poäng
6. Lottning

Vi får se vad som händer i de återstående matcherna den här veckan:
Fredag: A3-Luleå
Lördag: Norrköping-Högsbo, Visby-Eos, Helsingborg-Uppsala
Söndag: Södertälje-Alvik, Mark-Wetterbygden

Det kan hända att allt är klart redan på söndag kväll, förutom vissa inbördes placeringar bland slutspelslagen.

Teoretiskt kan Alvik fortfarande missa seriesegern, men antagandet blir att Brommalaget tar förstaplatsen, särskilt som Alvik har inbördes på både Luleå och A3. Bäst till att komma tvåa ligger förstås Luleå, men det kommer nog att avgöras på fredag i Umeå. Den första matchen lagen emellan, i grundseriens första omgång, vanns av Luleå med 83-69, och med tanke på A3:s alla personalproblem, så skall det nog mycket till om inte Luleå till slut landar som tvåa i tabellen.

Den skada som Gigi Mazionyte ådrog sig i matchen mot Alvik, kan bli ödesdiger för A3. Laget demoraliserades totalt när hennes knä gav vika, och föll ihop totalt när man hade Alvik i ett fast grepp. Det är givetvis ett hårt slag för Umeålaget, som resten av säsongen måste förlita sig till Ama Degbeon och Miriam Forasté på de stora positionerna. Och med oklara skadelägen vad gäller Janee Thompson och Emma Stach, så ser läget ytterst problematiskt ut.

Lyckligtvis hann A3 förstärka med grekiskan Angeliki Vintzilaiou, men det gäller att A3 håller ihop det, för annars kan t o m tredjeplatsen i grundserien vara i fara. A3 har dock en matchvinst upp på Högsbo närmast bakom dem, och borde kunna hålla undan. Lagen är lika i inbördes möten och skulle de hamna på samma antal vinster så avgörs det på den totala målskillnaden, d v s i hela grundserien.

Slaget om fjärdeplatsen står på lördag då Norrköping tar emot Högsbo. Göteborgslaget vann första mötet med sju poäng, så vinst med åtta är det uppenbara målet för Dolphins, som dock har en del att göra även om det skulle lyckas på lördag. Efter Högsbomatchen har de Alvik (b) och Uppsala (h) kvar att möta, vilket kan vara en grannlaga uppgift, eftersom det sannolikt krävs vinst i båda.

Sammantaget får tipset bli att de fem klara lagen placerar sig i följande ordning när grundserien är klar: Alvik, Luleå, A3, Högsbo och Norrköping. Vidare talar det allra mesta för att Wetterbygden hamnar utanför slutspelet och dessutom tippar jag att Södertälje, Eos och Uppsala hamnar på lika många vinster: tio. Om det händer blir det inbördes tabell mellan dem, vilket ger att placerar sig lagen på följande sätt: 6 Eos, 7 Uppsala, 8 Södertälje.

Och därmed skulle vi få kvartsfinaler enligt följande:
Alvik-Södertälje
Luleå-Uppsala
A3-Eos
Högsbo-Norrköping

// Tapio Joulamo

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.