Först kom Elin Gustavsson till Helsingborg och nu blir Veronika Mirkovic den andra svenska spelaren att lämna den belgiska ligan för att fullfölja säsongen i SBL Dam. Den 185 cm långa forwarden ansluter till Wetterbygden Sparks. Med hennes meriter, från college, från professionellt spel i Belgien och tidigare en säsong i SBL Dam, är det en något av en prestigevärvning som Sparks har gjort.

Det blir lite av att återvända hem för Mirkovic, som ursprungligen är från Nässjö och fyller 26 senare i januari. Under åren 2011-14 gick hon på basketgymnasiet Sanda och spelade i Basketettan med Wildcats. Efter den nyliga hemkomsten från Belgien har hon flyttat hem till Nässjö och att hon valde spel med Wetterbygden Sparks berodde inte bara på gamla kopplingar och närheten till hemorten.

Jag hade kontakt med Krumesh Patel innan jag flyttade hem. Han var verkligen stöttande och satte inte någon press på mig, vilket kändes bra. Min agent ville egentligen hitta en annan klubb utomlands, men det kändes inte rätt under de här omständigheterna.

Efter gymnasietiden på Sanda rekryterades Mirkovic till Colorado State University, där hon tillbringade fyra säsonger. Det var en period då ett flertal svenska spelare i hög grad satte sin prägel på skolans basketverksamhet. Tillsammans med främst Elin Gustavsson och Ellen Nyström, men också Nathalie Lindén och Amanda Kantzy, fick Mirkovic vara med om Colorado States lyft, från en placering på drygt 200 på den nationella rankingen, till som bäst plats 40.

Debut i den svenska ligan blev det säsongen 2018/19 då Veronika Mirkovic spelade för Visby Ladies, där hon hade en bra säsong. Mirkovic spelade alla 20 matcherna, snittade 28 minuter, 8,5 poäng och 7,8 returer. Då lärde vi känna Mirkovic som en tuff och energisk lagspelare, stark i spelet under korgarna och lite av en specialist i returtagning, i synnerhet den offensiva.

Hennes coach under året i Visby, Eivind Möstl, säger så här om Mirkovic: ”Hon är en riktigt smart spelare med en förmåga att alltid vara på rätt ställe, och har en hög lägstanivå. Veronika gör nästan aldrig en dålig match”.

Säsongen i Visby ledde till ett proffskontrakt utomlands. Mirkovic hamnade i den belgiska ligan, där hon säsongen 2019/20 spelade i VOO Verviers Pepinster och var lagkamrat med guarden Crystel Bittar, som numera återfinns i Uppsala Basket. De båda svenskorna drog ett tungt lass i Verviers, som var nykomlingar i ligan. Laget lyckades bara vinna fyra matcher under säsongen, men Mirkovic hade en utmärkt debutsäsong. Hon slutade säsongen som lagets bästa poänggörare (11,8) och returtagare (8,4).

Mirkovic beskriver tiden i Belgien som bra och givande:

Jag trivdes med landet, klubben och med coachen, och tycker att jag utvecklades på flera områden, framför allt i att skapa mer på egen hand och därmed ta fler avslut, och jag tycker att jag blev en bättre insideförsvarare.

Bittar valde inför den här säsongen att återvända till Sverige, medan Mirkovic förlängde kontraktet med Pepinster. Mer än två matcher, båda i oktober, hanns dock inte med innan klubben stängde ned verksamheten. Det skedde efter Pepinsters match mot Liege, 10 oktober, då flera spelare i laget, bland dem Mirkovic, testades positiva för covid. Den belgiska ligan har återupptagit spelet, men flera lag valde att dra sig ur.

Det har alltså gått tre månader sedan Veronika Mirkovic senast spelade en match. Det kommer att behövas lite tid innan hon kan komma till sin rätt, men det råder ingen tvekan om att Mirkovic blir ett viktigt tillskott för Sparks när det blir dags. Hon tror själv att debuten borde kunna ske i januari.

Jag har är igång med träningen, men det känns i kroppen att efter att jag varit sjuk och haft ett långt uppehåll. Och ännu orkar jag inte springa lika mycket som vanligt. Men jag hoppas kunna spela min första match i januari och då räknar jag med att bidra med bland annat erfarenhet till vårt unga lag. Och att jag vill vinna, det kommer att synas.