Viktig vecka väntar

7 mars, 2022

Än så länge är det helt klart att Luleå, Norrköping, Östersund, Alvik, A3 och Visby tar plats i slutspelet i SBL Dam. Lika klart är att Wetterbygden och Borås inte längre kan hamna bland de åtta främsta. Två slutspelsplatser återstår alltså att spela om, och teoretiskt är det fem lag som fortfarande har chansen och kan komma åt de återstående två biljetterna till slutspelet: Mark, Högsbo, Eos, Södertälje, Uppsala och Helsingborg.

Så här är tabelläget inför veckans matcher:

7. Mark 11–12
8. Högsbo 9–13
9. Eos 8–14
10. Södertälje 8–15
11. Uppsala 8–15
12. Helsingborg 7–16

Det stundar en viktig vecka, då mycket kan klarna, men det kan också hända att läget spetsas till. Inte minst är veckan viktig för Högsbo, som har fyra matcher kvar att spela och den här veckan möter Eos (h) på onsdag och Mark (b) på fredag. En seger mot Eos skulle t e x släcka alla slutspelsdrömmar för Helsingborg och skulle Högsbo vinna även mot Mark, så har Högsbo både Eos och Uppsala garanterat bakom sig i den slutliga tabellen. Och sedan räcker det med att Södertälje förlorar en av sina tre återstående för att det skall vara klart för Högsbo. Och chansen till det är ganska god, med Högsboögon sett. Södertälje har nämligen ett par riktigt tuffa matcher kvar, både A3 (h) och Östersund (b).

Mark, med tre matcher kvar att spela, har ett riktigt bra utgångsläge. Mark har inbördes på såväl Högsbo som Eos och Uppsala, och har +10 att gå på mot Högsbo. De kan alltså redan nu sitta lugnt i båten när det gäller Södertälje och Uppsala, som inte längre kan passera Mark. Kinnalaget kommer garanterat att noga följa matchen Högsbo-Uppsala på onsdag, för vid Högsboseger är inte bara Helsingborg borta. Det skulle även betyda att Mark är klart för slutspel.

Onsdagens match, Högsbo-Eos, blir m a o en riktig nyckelmatch. En seger för Eos skulle verkligen hetta till tabelläget, men formen hos Lundalaget är verkligen svag. Det har blivit förlust i de fem sista matcherna. Men sammantaget har Högsbo allt i sina egna händer, vilket inte gäller de jagande lagen bakom dem. Och det mesta talar för att de två sista lagen till slutspel blir Mark och Högsbo, i någon ordning.

På den övre halvan av tabellen återstår också en intressant kamp, den om fjärdeplatsen i tabellen. Den står mellan Alvik, A4 och Visby, vilka alla har tre matcher kvar att spela och står på respektive 14, 14 och 13 segrar. Bästa läget har Alvik, som har det ”lättaste” programmet kvar. Mitt tips är att Alvik tar den fjärde platsen i grundserien, bakom Luleå, Norrköping och Östersund.

Jämfört med föregående säsong talar alltså det mesta för att det blir stora omkastningar i grundserietabellen. Både Södertälje (sexa förra året) och Uppsala (åtta) gick ju till slutspel förra året, och Högsbo kom fyra. I år är det andra bullar, när både Visby (nia) och Mark (elva) befinner sig på den bättre halvan. Och så har vi ju nykomlingen Östersund, som direkt klämde in sig topp fyra.

Den här rörligheten i ligan får vi ju därför att trupperna är så känsliga för vilka importer man får in i laget från det ena året till det andra. Såväl Södertälje, som Uppsala och Högsbo har ju klart sämre importbesättningar i år, medan t e x Visby och Mark lyckats väldigt väl i det avseendet.

Även om det är kul att ligan kastas om en smula, så är det ju väldigt synd att frågan om slutspel eller inte handlar om en eller annan utländsk spelare. Det är ju tyvärr inget kvalitetstecken för den svenska ligan. Någon kan förstås hävda att ett enskilt lags ned- eller uppgång har att göra med coachbyten. Och naturligtvis är det en faktor i det här spelet, men handlar det till stora delar om vilken coach laget har, så är det heller inget bra betyg. Om det är så svajigt att coachfrågan avgör om ett lag hamnar i toppen eller botten, så har SBL Dam en lång väg att vandra.

 

 

 

// Tapio Joulamo

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.