Vilka spelar i ligan nästa säsong?

1 april, 2022

Vilka lag som säsongen 2022–23 skall spela i SBL Herr vet vi nu, men Olle Lundén, förbundets tävlingsansvarige, har bekräftat att det ännu inte är klart på damsidan. Efter att Borås och Helsingborg dragit sig ur tycktes allt vara klart som korvspad, i synnerhet som inget lag uppgavs vara intresserat av att ta steget upp. Efter avhoppen skulle tolv lag återstå, precis det antal som är meningen att SBL Dam skall innehålla, för Lundén har ju tidigare meddelat att alla lag som fanns i ligan den här säsongen skulle få erbjudandet att fortsätta om inget lag flyttas upp.

Att det ännu inte är klart för nästa säsong kan förstås bero på att något lag trots allt vill upp. Mer troligt är ändå att Borås och/eller Helsingborg kan ha omvärderat sin position. I alla fall vad gäller HBBK har hörts att ”sista ordet inte är sagt”. Och i fallet Borås skulle det inte vara mer än rätt att de tog bort skämskudden och bestämde sig för att trots allt spela vidare i ligan.

Av de tolv lag som för närvarande ”finns” i ligan är det bara Wetterbygden som det är ett frågetecken kring. Laget kom ju näst sist i grundserien och alltså hamnade på en av de båda nedflyttningsplatserna. Vad vi vet är att Wetterbygden ännu inte fått klartecken för fortsatt ligaspel. Och varför kan man bara spekulera om. Det kan som sagt bero på att ett lag vill upp och man bestämmer sig för att spela med tolv lag nästa säsong. Det kan också bero på att t e x HBBK, som var på säker mark i grundserien, stannar i ligan. Och då hänger det för Wetterbygden på om ligan skall innehålla tolv eller tretton lag. Eller rentav 14?

Tids nog kommer frågetecknen att rätas ut och ännu återstår slutspurten av den här säsongen. Kvartsfinalerna bjöd som bekant inte på några skrällar. Som väntat blev matchen mellan A3 och Alvik, fyran och femman i grundserien, den jämnaste och den enda som gick till tre matcher. En viss besvikelse var det att Visby inte kunde matcha Östersund på ett bättre sätt. Två förluster med 20 poäng kan man inte vara nöjd med på ön, men å andra sidan kom det bara som bekräftelse på Visbys usla form. Ladies avslutning av säsongen slutade ju med bara en vinst på de tio sista matcherna!

Samtidigt måste vi än en gång låta oss imponeras av nykomlingen Östersund. Inga slutspelsnerver där inte! Östersund spelade kvartsfinalen som om det var den enklaste och naturligaste saken i världen.

A3 får nu ta sig an Luleå, medan nykomlingen Östersund ställs mot Norrköping i semifinalerna. A3 är det lag som har de bästa siffrorna mot Luleå den här säsongen: minus tolv i Luleå och seger med en poäng hemma. Och det är ju onekligen så att A3 är laget som bäst kan matcha Luleå, i alla fall när A3 spelar på sin högstanivå. Dessvärre har ju säsongen varit rejält svajig för A3, som ändå på slutet har hittat någon form av stabil rytm. Problemet i semifinalen blir att Abigail Asoro inte sägs kunna vara med. Och då blir det ohyggligt svårt. Det är svårt att se framför sig att A3 utan henne skall klara av Luleå i en matchserie i bäst av fem.

Luleå å sin sida verkar ha all spelare tillgängliga och med all svensk rutin från tuffa slutspelsmatcher skall laget inte kunna snubbla på A3, möjligen på sig själva. Det amerikanska paret, Brooke McCarty-Williams och Bria Goss är kryddan på moset, och även de har slutspelsrutin. Båda har t e x blivit mästare i den finska ligan.

Jag skrev innan säsongen att Luleås amerikanska duo skulle bli något alldeles extra i ligan. Och det har besannats. Båda är t e x topp sex i skytteligan och högprocentiga i sina avslut. McCarty-Williams blev utöver ”årets artist” även ”årets försvarare”, och eftersom hon lär bli både ”årets guard” och MVP, så kommer hon att kamma hem hälften av årets utmärkelser. Det tycker jag nog är lite övermaga. Hon är ligans bästa spelare, men lite bättre kunde man nog sprida gracerna. Vad mig anbelangar är hon varken ligans artist (däremot effektivast) eller försvarare (däremot förmodligen den bästa i 1-1 ute på golvet).

Norrköping får bära favoritskapet i den andra semifinalen. Tipset blir alltså att Östersunds Askeungesaga tar slut i semin. Lagen har visserligen 1–1 i inbördes, men det är svårt att tro att Taylor Lundgren kommer att låta sig ”utsmartas” av sin forna adept, Alva Stark. Och därmed lär vi få den final som är mest logisk sett till hur säsongen utvecklat sig: Luleå mot Norrköping. Det vore riktigt kul om Östersund skulle bjuda upp till dans, men av någon anledning, sannolikt resekostnader, startar matchserien med två matcher i Norrköping och sedan två i Östersund. Dolphins har m a o ett gyllene läge att ta greppet hemma för att sedan ha två chanser i Östersund att avgöra matchserien.

Det är den tiden på året då slutspelen avlöser varandra. I helgen avgörs t e x Final Four i collegebasketen. Alla svenska spelare är tyvärr sedan länge borta med sina lag, inklusive Pelle Larsson och hans favorittippade Arizona på herrsidan, men damslutspelet ser ut att bli något alldeles extra. Just denna natt (fredag-lördag) spelas semifinalerna och på söndag är det finalmatch. Och det är de stora favoriterna som tagit sig till de sista fyra: Louisville-South Carolina och Stanford- UConn.

De tre förstnämnda var seedade etta i sin del av bracketen, medan UConn (tvåa) lyckades betvinga förstaseedade North Carolina. Det var riktigt starkt gjort, för NC State hade imponerat oerhört under säsongen och i slutspelet. Själv tippade jag dem mot Stanford i årets final, men Geno Auriemmas lag snuvade dem på konfekten genom att vinna med 91–87. Och tänka sig, Auriemma är i sin fjortonde raka Final Four med UConn. Makalöst, och givetvis ett nytt NCAA-rekord.

I veckan skall även säsongens Eurocup avgöras. Sedan förra året har man i Eurocup övergått till ett Final Four  istället för dubbelmöten hela vägen, som gällt innan dess. Årets slutspel avgörs tisdag-torsdag och där har vi i högsta grad svenska intressen. Elin Eldebrink och hennes Bourges möter i sin semifinal turkiska Galatasaray och kan mycket väl gå hela vägen. Bourges har dessutom en extra fördel eftersom Final Four avgörs i deras hemmaarena.

I den andra semin möts Mersin (Turkiet) och Reyer (Italien). Det hela är svårtippat, men jag tror att Bourges och Mersin tar finalplatserna. Och visst vore det fint om Elin Eldebrink fick avsluta sin utlandskarriär med att vinna Eurocup? Liksom syster Frida ryktas hon ju återvända hem till Sverige till hösten och högst sannolikt försöka vinna ett SM-guld tillsammans i Södertälje.

// Tapio Joulamo

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.