Vind i seglen i Helsingborg

14 maj, 2020

Det är svåra tider, men i Helsingborgs BBK, vars damlag skall göra sin första ligasäsong i höst, andas man optimism. Pilarna pekar uppåt och sportchefen, Per-Åke Lundquist, kommenterar det så här:

Vi har få anställda i klubben, det mesta drivs på ideell basis. Vi har absolut ingen krissituation. Föreningen har dessutom en god likviditet och bra eget kapital”.

Även om läget är stabilt så kommer man inte att ha spenderbyxorna på sig, nu när man kliver in i ligaspelet. Ligasäsongen kommer att kosta ungefär dubbelt så mycket som i Basketettan och i HBBK kommer man att jobba efter devisen ”ett steg i taget”. Det innebär tex att spelartruppen det första året kommer att bestå av svenskt, möjligen med inslag av skandinaviskt, kapital.

Projektet med damlaget vill man se på sikt. HBBK har kommit till ligan för att stanna under en avsevärd tid, om inte något dramatiskt inträffar, och ständiga förbättringar, undan för undan, är det som gäller.

När det gäller sponsorer och intäkter så startar vi nog från en lägre nivå än övriga ligalag. Allt som kommer in är därmed en uppsida för oss. Och vi har fått fin draghjälp av media, där vi fått en väldig genomslagskraft efter att ligaspelet blev klart. Vi har nu det enda damelitlaget i Helsingborg”, säger Lundquist.

En viktig del i framtidstron var när man lyckades knyta till sig den välmeriterade Ville Tuominen från Finland, som head coach.

”Jag får bara positiva signaler från spelarna och andra nu när Ville har dragit igång med laget. Men det är även andra som är viktiga för klubben i det här skedet. Yohanna Araya, som skall bli Villes assisterande, gör tex ett jättejobb på olika plan för oss”, berättar Lundquist.

Att Ville Tuominen och hans familj hamnade i Helsingborg från första början berodde på att hans svåger bott där en tid. Han tjatade på dem om att också flytta dit och förra året köpte Tuominen och hans danska fru ett hus i trakten. Frun fick dock bo ensam i huset det första året, för Ville tillbringade den förra säsongen i Finland. Han fick ett anbud från ligalaget Salon Vilpas, som han inte kunde tacka nej till. Och det hela slutade framgångsrikt. Salo ledde ligan, trots massor av skador i laget, när spelet avbröts i våras.

Nu är det Helsingborg som gäller och Ville Tuominen ser framför sig att familjen kommer att stanna där under många år. Om det blir likadant med coachingen i Helsingborgs damlag återstår att se.

Jag vet att klubben vill se det på sikt, men än så länge tar jag ett år i taget”, säger Tuominen, som bara prövat på coaching på damsidan under en säsong. Då ledde han det danska damlandslaget, ett samarbete som tog slut när det danska förbundet ströp de ekonomiska resurserna till landslaget.

Men att Tuominen förankrat sitt liv i Helsingborg är klart. Vid sidan av coachingen har han fått en tjänst som instruktör på NIU. Det föll sig så väl att det blev en lucka när Jörgen Fastberg flyttade till Lund för att börja jobba hos Eos.

Jag hade mycket kontakt med Jörgen redan innan. Vi pratade en hel del när jag skulle flytta till Helsingborg och det ledde bl a till att jag tog coachuppdraget i HBBK. Och att jag sedan fick efterträda honom på NIU passade perfekt”, säger Tuominen.

Sedan en månad tillbaka har Tuominen kört igång träningarna med damlaget. Laget kör just nu tre pass i veckan, samt fys, och han ser det som helt nödvändigt att våren och sommaren ägnas åt förberedelser inför ligaspelet. För lätt blir det garanterat inte under det första ligaåret.

På möjligen typiskt finsk vis, säger han:
Vi diskuterar mindre och springer mer på träningarna just nu. Vi vet att vi tempomässigt och fysiskt måste upp en nivå för att klara ligaspelet. Och dessutom kommer vi inte att ha särskilt välbeställt på insidepositionerna. Vi behöver tempo, intensitet och aggressivitet. Det måste bli vårt sätt att spela. Så här långt tycker jag att spelarna har svarat upp bra på träningen. Någon match skall vi nog kunna knipa i ligaspelet.

Eftersom man inte räknar med att någon i höstens lag kommer att vara proffs, blir det inte utrymme för träningar på dagtid. Tuominen räknar dock med att ha fem av spelarna i laget på träning med NIU.

Några amerikanskor lär vi inte se i HBBK den kommande säsongen. Så här långt är det Sabina Radonja, Isabelle Finke och Patricia Axelsson som är kontrakterade för nästa säsong. Alla tre var med även förra säsongen och ytterligare två från laget i ettan kommer att få plats i ligatruppen. Att lagets ledande poänggörare och returtagare i ettan, Mathilda Ågren, är en av dem, kan man nog utgå ifrån.

En ungdomsspelare kommer också att plockas in i truppen, vilket innebär att det krävs 5-6 nyförvärv för att laget skall bli fulltaligt. Det har ryktats att många har visat intresse och att klubben har ett par intressanta svenska värvningar på gång. Och att truppen kommer att fyllas på med någon finsk spelare är det nog låga odds på.

 

// Tapio Joulamo

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.