Efter förlängning lyckas Wetterbygden Basketball till sist vinna mot fjolårets Damligalag, Eskilstuna, på bortaplan. Matchen var oerhört spännande och jämn trots att skönspelet inte infann sig riktigt. Fint spel eller inte, har mindre betydelse när ”Sparks” vinner en riktig lagseger där många bidrar. Slutresultatet skrevs till 53-52 inför 278 åskådare i Eskilstuna Sporthall.

Stark inledning

En träningsvecka med fokus på försvar verkade vara ett perfekt vapen och visade sig ge oss en perfekt start av matchen. Vi fick riktigt bra grepp på Eskilstunas guard och därmed kunde vi ”dämpa” deras tempo. Trots oerhört många fina defensiva spel och möjligheter i breaks och nära korgen ville det sig inte riktigt det lilla sista för att också få bollen i korgen. Mycket tack vare vårt defense kunde vi, trots detta, gå till periodpaus med ledning 14-11.

Mycket fokus på Danielle

Årets nyförvärv från Jämtland, Danielle Elvbo, kan skapa oerhört mycket i vårt spel och gör det också. Eskilstuna valde att lägga mycket energi på att stundtals ”punktmarkera” Danielle och samtidigt hjälpa extremt mycket. Vi blev något passiva i anfallsspelet under en period men kunde ändå gå till halvtidsledning med 27-25 inför den fjärde perioden.

Defense vinner

I den sista halva av matchen valde vi att fokusera på vårt defensiva spel. Med lite trötthet i benen var det inte lika enkelt att rotera tillräckligt fort eller att flytta fötterna rätt. Nu skapade inte heller Eskilstuna något nämnvärt och perioden slutar med 9-10 till Eskilstuna och inför den fjärde perioden är fortfarande Sparks i ledning med 1 poäng.

Foulbelastning

Med dryga fyra minuter kvar blir Julia Bellander utfoulad. Julias spel framför allt i den första halvan av matchen bidrog en del till vårt spel. När sedan Danielle Elvbo får sin femte foul med runt 2,5 min kvar av matchen trodde nog de flesta att Eskilstuna skulle vinna. Danielle slutar på 24 poäng, 5 returer, 5 steals och 4 turn-overs.  Matchen är helt jämn ändå in i slutet och vi går till förlängning.

Laget steppar upp

Sparks väljer att i förlängningen spela stort med både Anna Dahl och Hanna Käll (båda 190+ cm). Defensivt fungerar detta lysande men vi får lite problem i det offensiva spelet och tappar lite i kvickhet. Många nervösa spelare fick oerhört viktiga lärdomar i hur man hantera prestationen i stressade situationer. Vi lyckas på något sätt vinna matchen med 53-52.

”- Det är fantastiskt att se vårt defensiva spel stundtals idag. Riktigt bra! Kan vi sen lägga i lite ”enkla” bollar så kunde detta var en topprestation. Nu blev det jämnt och vi fick lära oss oerhört mycket om oss själva idag. Vi vinner och det kan ingen ta ifrån oss, dessutom i en tät och jämn match mot ett lag som både har Damliga i bagaget och låg tvåa i serien.” säger en nöjd coach Enbom

Bästa poängplockare; Danielle Elvbo 26 poäng

Bästa returtagare; Hanna Käll 9 returer

Nästa match spelar vi i Jönköpings Arena kl. 17:00 den 22 november mot Mark.