Efter några veckors intensivt förhandlade mellan Wetterbygden Stars och Waly Niang står det nu klart att den 22-årige Senegalesen återfinns i laguppställningen när nu SBL står för dörren för nykomlingen från södra Vätterbygden. Den 207 cm långe Waly Niang har signerat ett ettårskontrakt och blir därmed den femte kontrakterade spelaren i nästa års upplaga av Wetterbygden Stars!

Waly Niang anslöt till Wetterbygden Stars lagom till jul under den senaste säsongen i Superettan. Där blev han snabbt en faktor i spelet under respektive korg och när väl krutröken lagt sig och avancemanget till SBL stod klart, så visade sig att han även blivit lagets bästa returtagare med ett snitt på dryga sju returer per match. Adderar man dessutom dryga 12 poäng per match under de 17 matcher han hann spela i Stars-linnet så är det väl inte speciellt långsökt att tro att lagledningen sett en uppsida som man bedömer skulle kunna fungera även på nästa nivå. Dennis Aulander, sportchef i Wetterbygden Basketball, håller med om den beskrivningen och tillägger dessutom några andra faktorer som gjorde att man till slut valde att erbjuda nytt kontrakt till Waly Niang:

För det första tycker vi att Waly tagit stora steg sedan han kom hit i julas, framförallt när det handlar om hans fysik. Som en följd av detta så har Waly successivt lyckats ta större plats i tresekundersområdet. Detta i kombination med att han dessutom är fullt kapabel att skjuta i utifrån betyder att vi gör bedömningen att ingen motståndare kommer kunna hjälpa ifrån honom vilket i sin tur kommer skapa utrymmen för en spelare likt Guim Expositio och hans attackspel.

– Vi tror dessutom att SBL passar Waly bättre i den mening att det kommer finnas spelare som han kommer kunna matcha upp bättre emot än vad som var fallet i Superettan vars motstånd oftast bestod av ”tomtearméer”. Ett tydligt bevis på detta var Walys prestation mot Djurgården Basket i ”måstematchen” när han gick upp mot en spelare i sin egen längd- och viktklass i form av Dragoljub Kitanovic. 18 poäng och 11 returer mot den typen av spelare vittnar om Walys kapacitet och med en regelrätt försäsongsträning i kroppen så hoppas vi att han ska kunna fortsätta blomstra under Boris ledning, säger Dennis Aulander.

Waly Niang kommer att tillhöra en av SBL:s mest meriterade spelare med tanke på vad han mäktade med som junior och under sina första år som proffessionell basketspelare. Då tillhörde han de nyblivna Euroleague-mästarnas, Real Madrid, organisation under en tid där han fick bästa möjliga utbildning under tuffast tänkbara motstånd under både träning och match. Efter spel i ACB och Estudiantes (högsta ligan i Spanien) blev det sen ett kort gästspel i USA i deras utvecklingsliga (G-league, utvecklingsliga till NBA) innan det sen bar tillbaka till Europa och Spanien för spel på högsta internationella nivå där han bland annat var lagkamrat med Sanda-bekantingen och tillika landslagsankaret, Christopher Czerapowicz i Andorra.

Waly Niang är glad och lycklig när vi når honom nere i Spanien där han för tillfället håller på att dra upp riktlinjerna tillsammans med headcoach Boris Balibrea inför sommarens försäsongsträning:

För det första vill jag uttrycka min glädje och stolthet över att få tillhöra den här organisationen ännu en säsong. Att få dela omklädningsrum med dessa lagkamrater, få chansen att jobba med inspirerande ledare i form av Boris, Dennis och Thomas är något av det roligaste och mest inspirerande jag gjort under hela min karriär. Jag tror självfallet att om vi fortsätter jobba lika hårt och målmedvetet att vi kan vara med och störa de andra lagen i SBL även om uppgiften är monumental på alla sätt och vis. Stora saker är på väg och jag längtar till uppkast, säger Waly Niang.

Fakta Waly Niang

Spelar med tröjnummer # 21
22 år
207 cm

Nyligen signat nytt ettårsavtal med Wetterbygden Stars