Efter en ganska svängig historia kunde Wetterbygden Stars under fredagens kvällsmatiné i Huskvarna Sporthall som döpts till ”Rosa Oktober” (till förmån för cancerforskningen) besegra Djurgården Basket med 107-86. Laget förbli därmed obesegrade på hemmaplan samtidigt som man för första gången under sin tvååriga sejour i Svenska Basketligans historia nu lyckats med bedriften att vinna fyra matcher på raken. Nu väntar snabb återhämtning eftersom man redan på måndag går upp i ringen igen när det vankas årets första derby ute i Nässjö Sporthall.

Första perioden och inledningen av densamma gick sannerligen helt och hållet i publikens smak. När Djurgården Basket går upp i ledning 16-15 så är bägge lagen så långt hundraprocentiga från golvet. Huruvida det var bra anfallsspel eller dåligt försvarsspel tvistar de lärda fortfarande om, men underhållande var det. Allra mest underhållande blir det när hemmalagets Ty Sabin drar i sin tredje trepoängare fyra (!) meter utanför trepoängslinjen och skickar upp sitt lag i ledning med 32-18 efter tio spelade minuter.

Just där och då var det inte mycket som talade för Djurgården Basket. Men successivt växer man tillbaka in i denna tillställning och det är framförallt den väldige Obina Oleka som firar stora triumfer under respektive korg. Om Wetterbygden Stars har farten och explosiviteten så står det under här perioden ganska klart att Charles Bartons mannar har både centimetrar och kilon på sin sida (och då saknar man ändå fortfarande en viss Adam Ramstedt i laguppställningen) – Djurgården Basket vinner den andra perioden med 28-18 och helt plötsligt var det nerv i denna match igen, 50-46 till hemmalaget i halvtid.

Denna svängiga tillställning fortsätter sen även under inledningen av andra halvlek och mycket glädjande för dom som sympatiserar med ”Vätterbygdens Finest” så är det hemmalaget som på något sätt visar vart skåpet ska stå. På bara några minuter gör man 19-3 på ett vilset bortalag och när samma bortalag drar på sig både en osportslig foul och en teknisk foul i samma sekvens så är Adam Rönnqvist obarmhärtig från välgörenhetslinjen (tre av tre) vilket i sin ur innebär 72-49 på resultattavlan. Efter det så svänger den sen återigen tillbaka i Djurgårdens favör och hade det inte varit för två trepoängare signerade Daniel Mortensen och Adam Rönnqvist så hade det kunnat slutat lika obehagligt som första halvlek – ledning för Stars efter tre perioder, 77-62.

Om Djurgården Basket hade några som helst ambitioner att kunna vända tillbaka denna match till sin fördel så grusades dessa ganska omgående i början av den fjärde perioden. Då gör nämligen Jonathan Peleg och Ty Sabin 5-0 och säsongen kvickaste timeout i den fjärde perioden är ett faktum och det är Djurgården Basket som kallar den efter blott 35 sekunders spel. Detta hjälper dock föga och till slut kan Wetterbygden Stars defilera in i mål och ta lagets fjärde raka seger i årets SBL och därmed också befästa sin position i toppen av SBL-tabellen.

Många gör många bra saker denna ”rosa” oktoberkväll. Ty Sabin fortsätter visa vem som är sheriff i årets liga och stannar till slut på 26 poäng men där känslan är att han hade kunnat göra betydligt mer…om han velat. Daniel Mortensen gjorde kanske sin allra bästa match i Stars-linnet och fick också utdelning offensivt med 15 poäng (tre av fem från trepoängslinjen) tillsammans med sina sju returer. Adam Rönnqvist kom mer eller mindre direkt från BB där han och hans sambo, Emma, under veckan som gått blivit föräldrar till världens finaste flicka (STORT GRATTIS önskar vi på redaktionen) och med tanke på det så är 18 poäng, fem returer och fyra assists ett hyggligt dagsverke för en pappa som antagligen, och fullt förståeligt, har haft tankarna på annat håll den senaste tiden. Vidare tar Stars 16 offensiva returer mot erkänt stora och starka Djurgården Basket vilket naturligtvis vittnar om mod och kombinerar man det med 24 assists tillsammans så får man en riktig lagseger i sin ädlaste form.

Nu väntar några timmars återhämtning innan man på måndag beger sin de dryga fem milen ut på Höglandet. Där väntar ett helt annat djur. Nässjö Basket kommer naturligtvis, med tanke på vilken säsongsinledning dom haft, spela som att hela världen ”stod i brann”…det gör man a-l-l-t-i-d på sin hemmaplan.

Detta blir ett nytt härligt test för Ty Sabin och Co som naturligtvis i sin tur vet att det krävs något alldeles extra för att stoppa årets upplaga av Wetterbygden Stars, den respekten har man onekligen förtjänat den senaste tiden.