AIK Basket visade sig precis som befarat för starka för Wetterbygden Highlanders när Superettans tredje omgång inleddes under lördagen uppe i Solnahallen. AIK Basket, som var obesegrade hemma i Solnahallen sedan AIK Basket bildades för dryga två-tre år sen, får leva med det epitetet även efter dagens drabbning då Highlanders inte hade kraft fullt ut och ändra på historien, seger för AIK Basket med 89-68.

Annars var det bortalaget som inledde klart piggast denna ”Superlördag” i hemmalagets regi. Efter att både Kemal Omerbasic, Eddie Alm och Albin Häll-Eriksson skickat i varsin trepoängare i inledningen så var det ett favoritbetonat AIK Basket som fick se sig tvungna att jaga. Efter dryga sju minuter så var det ”färdig-jagat” för hemmalaget och istället bortalagets tur att försöka komma fatt i poängprotokollet, eller rättare sagt: försöka hålla jämna steg i dito, underläge med 15-22 efter Q1.

Under den andra akten utökar hemmalaget sin ledning till 51-34 i halvtid och detta genom ett magiskt skytte. AIK Basket, precis som LF Future i föregående omgång, sköt bollen osannolikt bra (14/29 från trepoängslinjen) matchen igenom och tyvärr inte alltid heller med en hand i ansiktet vilket får oss att skicka frågan vidare till ansvarig headcoach i Wetterbygden Highlanders: hur mår egentligen lagets försvarsspel, Dennis Aulander?

– Hahaha, ja, hur mår egentligen vårt försvarsspel? Jag har sagt det tidigare och säger det igen: vi saknar en riktig jävla alfadog i försvar, någon som styr och ställer och verkligen sätter just försvarsspel i första rum. Matte (Mathias Liljeqvist vår anm) är det närmsta vi kommer i det avseendet, men han är alldeles för ensam. Sen hade det ju inte gjort skitont om motståndarna någon gång sköt någorlunda humana siffror mot oss. Dryga 50 % på så pass många trepoängsförsök (29 st försök/match) för både LF Future och AIK Basket är ju exceptionella siffror och inget som direkt hjälper oss när vi nu ”strugglar” i försvarsspelet, säger Dennis Aulander.

Andra halvlek blir i ärlighetens namn någon form av transportsträcka.

Tanju Yulman fortsatte på den inslagna vägen från första halvlek genom att spela ett inspirerat anfallsspel och stannar till slut på respektabla 28 poäng. Noterbart från andra halvlek var att coach Aulander skickade in 16-årige Erik Juhlin på banan vilket innebar hans första tre minuter på den här nivån, vilket naturligtvis kommer att visa sig vara välinvesterade minuter för basketen i Vätterbygden på sikt. Edin Hanusas sju returer och sex poäng är också värda en blomma.

Wetterbygden Highlanders sköt annars bra från golvet (42 % från tvåpoängare, 41 % från downtown och 84 % från välgörenhetslinjen) men när man summerar kolumnen för turnovers så är det en mindre smickrande siffra som lyser ilsket rött i form av 23 – en alldeles för dålig, hur mycket man än sympatiserar med Michael Jordan, siffra för att Highlanders ska kunna tävla i en större utsträckning med AIK Basket på deras hemmaplan än vad som nu blev fallet.

Dennis Aulander var dock inte alltför besviken efter slutsignalen:

– Jag väljer att se det positivt. Det finns åtta platser i Superettan och Wetterbygden Highlanders har en av de platserna, det finns många föreningar som önskar att de vore där vi är. Vi är, bokstavligen talat, en ung organisation och vi lär oss hela tiden. Om man någon gång har ambitionen att mäta sig med de bästa så måste man utsätta sig för det bästa. Då gäller det att vara modig och hela tiden studsa tillbaka och vara mottaglig för nya erfarenheter som matcher likt denna innebär. Vi håller på och investera i oss själva och det är en förbannat spännande process vi är uppe i. Glöm inte att vi nu avklarat de två tuffaste bortamatcherna. Vi ser fram emot fortsättningen av serien, säger, en som sagt, inte alltför nedslagen Dennis Aulander.

Nästa match för Wetterbygden Highlanders kommer innebära en möjlighet på revansch när Trelleborg Pirates gästar Huskvarna Sporthall söndagen den 12 februari. Senast lagen möttes nere i Trelleborg så vann hemmalaget med en sju-åtta poäng efter att Wetterbygden Highlanders faktiskt hittat ett sätt att förlora en match som annars borde stängts ner då man ledde merparten av den matchen.

Varmt välkomna då!