För dryga två veckor sedan befann sig Wetterbygden Highlanders i Stockholm för match mot förhandsfavoriten, Djurgården Basket. Redan nu på lördag är det dags igen att bege sig till den kungliga huvudstaden och inte lär det bli mycket lättare denna gång när AIK Basket tar emot i en förmoda välfylld Solnahallen.

Det vankas ”Superlördag” uppe i det norra delarna av Stockholm när AIK Basket gör gemensam sak på dam respektive herrsida och bjuder in till fight i respektive Superettan. Först ut denna ”Superlördag” är föreningens herrar som alltså säger hej och välkommen till våra egna favoriter i form av Wetterbygden Highlanders. AIK Basket har inlett Superettan genom att besegra Köping Basket på hemmaplan medan man i den senaste omgång till slut lyckades skaka av sig Alvik Basket och vinna med tre poäng i anrika Åkeshovshallen.

AIK Basket, precis som Djurgården Basket, förfogar över ett minst sagt meriterat gäng för att vara på den här nivån. Här finner vi bröderna Serkan och Erkan Inan som helt naturligt har kommit att symbolisera hela fusionen mellan gamla Solna Vikings och nya AIK Basket, stolta Solna-bröder som dom trots allt är. Försvarsspecialisten Olivier Ilunga behöver knappast någon närmre presentation och inte heller spelare som Jesper Eliasson (f.d Solna Vikings, Sundsvall Dragons och Jämtland Basket i Basketligan herr), Jonathan Gunnarsson, Alexander Holmström-Forster, Nils Johansson, David Hult, Nemanja Jovanovic och ”vår egen” Alexander Russom (tre år på Sanda Basketgymnasium) för att nämna några – här finns det arsenal så att det räcker och blir över, allt paketerat i ett av svensk idrotts absolut starkaste (kanske det allra starkaste?) varumärke: AIK.

Wetterbygden Highlanders kommer till spel med två raka förluster i bagaget, detta efter att ha förlorat mot Djurgården Basket på bortaplan och nu även senast mot LF Future på hemmaplan efter att laget inte alls kommit upp i någon form av defensiv nivå. Det lär behövas i allra högsta grad om man frågar lagets headcoach, Dennis Aulander, som här ger sina tankar inför lördagens drabbning:

– Kommer vi med samma defensiv approach som var fallet mot LF Future så kommer det bli en lång afton uppe i Solnahallen. Till skillnad mot Djurgården Basket som kanske handlar mer om kilon och centimetrar, så håller jag AIK Basket kanske mer som ett ”lirarnas lag”. Bröderna Inan tillhör toppkategorin av svenska spelare och skulle bägge två kunna tillhöra topp-7 rotationer i stort sett alla Basketligan herr-lag, i synnerhet Erkan är en riktig lirare som kan avsluta från alla håll och kanter.

– Vi vet att det kommer bli stentufft och att vi därför måste börja med vår egen prestation. Kommer vi upp i en defensiv nivå där vi stundtals befann oss i de sista hemmamatcherna innan jul, så kan vi absolut störa AIK. Vi har pratat mycket om att försöka njuta av denna typ av matcher för om vi ska vara riktigt ärliga var vi bara en hårsmån från att spela matcher mot Lobas och Huddinge nu i stället, inte för att det är något fel att spela mot den typen av motståndare, men den motståndare vi nu ska upp emot på lördag är av en helt annan dignitet och det måste vi helt enkelt både förstå och älska, säger Dennis Aulander.

Wetterbygden Highlanders kommer till spel med i ett stort sett fullt manskap. Andreas Rudensten saknas fortfarande i laguppställningen medan Tanju Yulmans fot som han stukade uppe mot Djurgården Basket blir allt starkare.

Övriga matcher i Superettan herr till helgen innebär, utöver matchen AIK Basket-Wetterbygden Highlanders kl. 14.00 på lördag i Solnahallen, att Köping Basket säkerligen vill ha revansch hemma mot Högsbo Basket efter den nesliga förlusten i Gothia Arena i höstas och att Trelleborg Pirates kommer göra allt i sin makt för att ta den 21: e (!) hemmasegern i rad när Alvik Basket kommer till stan.

Nästa hemmamatch för Wetterbygden Highlanders är mot just Trelleborg Pirates hemma i Huskvarna Sporthall den 12 februari.

Men första AIK Basket på bortaplan redan nu på lördag….