Det var klackarna i taket när Hesa Fredrik förkunnade slutsignal nere i Huskvarna Sporthall under söndagseftermiddagen, detta efter att hemmalaget betvingat inga mindre än årets vinnare av Superettan, AIK Basket, med 77-67 efter ett formidabelt försvarsspel matchen igenom.

Annars var det en ganska dämpad inledning på denna tillställning efter att arrangören, Wetterbygden Basketball, valt att hedra offren både uppe i Stockholm i fredags efter den misstänkta terrorattacken, men också genom att skänka en tanke till de unga basketspelare hos vännerna i Marbo Basket som hade representanter ombord på den olycksaliga bussen som välte utanför Sveg för en dryg vecka sedan och där unga människor fick sätta sina liv till, bägge dessa incidenter föranledde den tysta minut som hölls i samband med uppkast.

Efter denna något dämpade inledning så var det ett hemmalag, som om man inte rusade ur startblocken, i alla fall slog an ett försvarsspel som på något sätt skulle sätta prägel på hela matchen. Visst fick AIK Basket en hel del fria skott som man normalt kanske drar i, men ingen kan heller ta ifrån Wetterbygden Highlanders det slit man bestämt sig lägga ned på nyckelspelare i AIK Basket som Ollie Ilunga och Erkan Inan som för dagen inte tilläts ha samma svängradie som i lagens tidigare möte uppe i Solnahallen i början av januari.

Med ledning 38-29 i paus så kanske man skulle kunna tro att det var enbart mungiporna uppåt i omklädningsrummet för hemmalagets del men inte om vi ska tro lagets headcoach Dennis Aulander som för övrigt tackade för sig som headcoach på denna nivå efter 14 år på positionen i föreningen i och med söndagens fight:

– Om man inte är nöjd att leda i paus med nio poäng mot AIK Basket – när ska man då tillåta sig själv att vara nöjd? Så visst: vi var nöjda med resultatet. Det var mera att vi kanske själva kände att det fanns mer att kräma ur varandra offensivt då vi fram tills dess varit en aningen passiva vilket i sin tur föranlett ett par onödiga turnovers. För mig är detta ett kvitto på att kravbilden i Wetterbygden Highlanders ökat allt i takt med att säsongen fortskridit vilket naturligtvis varit en förutsättning för fortsatt progression, säger Dennis Aulander.

Andra halvlek ska bli en rysare och de dryga 300 personer som valt bort både semifinalhockey och hemmapremiären i sparkeboll ångrade med största sannolikhet inte sitt val.

Med spelare som redan nämnda Ilunga och lillebror Inan så går naturligtvis ingen motståndare någonsin säker. Men det är inte heller som så att hemmalaget står med mössan i hand och vackert tittar på, nej, här finns det arsenal så att det räcker och blir över här också. Tanju Yulman fortsatte sedan Köpingmatchen för en dryg vecka sedan att spela en inspirerad basket och Mathias Liljeqvist var Mathias Liljeqvist med sina 16 poäng och 14 (!) returer. Kemal Omerbasic fyllde på med 16 poäng och åtta returer och från bakplan delade Eddie Alm och Jesper Wennerholm broderligt på pointguardsysslan på de 40 minuter en ordinarie basketmatch har att erbjuda och man gjorde det med bravur, speciellt Jesper Wennerholm visade i upptakten vägen offensivt för Wetterbygden Highlanders.

Efter vad som kändes som ”hur många timeouts som helst” från lagens respektive coacher sista matchminuten, så är det ändå hemmalaget som står som segrare till slut med tio poäng (77-67), ett resultat som inte kan ses på något annat sätt än fullständigt rättvist – det tenderar att vara det när ett lag leder från start till mål.

Som sagt så var detta Dennis Aulander sista match som headcoach innan spanjoren Boris Balibrea kommer in och tar över medan Aulander tar plats på läktaren i rollen som sportchef för Wetterbygden Basketball. På en direkt fråga om hur Dennis Aulander ser på framtiden för Wetterbygden Basketball rent generellt så svarar han så här:

– Jag brukar säga att det enda brott vi begår i Wetterbygden Basketball är att vi försöker. Jag vill inte se dagens resultat mot AIK Basket som slutet på en säsong utan väljer hellre att se det som ett startskott på något stort och slagkraftigt inför nästa. Samtidigt är det ju som så att dagens resultat gör ju det jobbet lite enklare, eftersom vi med ett sådant här resultat, blir mer trovärdigare i allt vi företar oss. Vi får trots allt inte glömma bort att detta var AIK Basket blott andra förlust på två år (!) och en av dom kom här idag mot oss vilket naturligtvis är en stor fjäder i hatten för hela vår organisation och ett kvitto på att vi är på rätt väg.

– Medan alla spelare nu får lite välförtjänt vila, så börjar nu min och styrelsens tävlingssäsong. Vi har ofantligt mycket jobb framför oss om vi vill lyckas med våra högt ställda målsättningar om slagkraftiga produkter på både dam och herrsida inför nästa säsong. Men det är också ett arbete som jag personligen längtar efter att sätta tänderna i nu när jag ”får hur mycket tid som helst över”, skrattar en glad Dennis Aulander.

Wetterbygden Basketball skulle därmed vilja tacka alla samarbetspartners, publik och media för säsongen som gått. Vi hoppas att alla ges möjlighet till både återhämtning och vila med sina respektive nära och kära under sommaren!

Väl mött i september igen!