Under söndagseftermiddagen så var det så äntligen dags för Wetterbygden Highlanders att begå Superettan-debut, detta mot tuffast tänkbara motstånd i form av storsatsandes Djurgården Basket och dessutom på bortaplan.

Tufft var också precis vad det blev för Highlanders. Även om man inleder matchen både respektlöst och synnerligen lovande så är känslan ändå att det är hemmalaget som dikterar villkoren, inte minst i respektive tresekundersområde. Men när Kemal Omerbasic skickar i en trepoängare rakt framför Highlanders egna lagbänk i åttonde matchminuten så var det inte bara x antal knytnävar som for i luften utan även Highlanders poäng på resultattavlan, ledning med tre poäng, 17-14.

Faktum är att bortalaget från Vätterbygden leder Q1, och är på väg att vinna densamma, när en av hemmalagets absolut skickligaste och mest meriterande spelare, Dee Ayuba ger sitt lag ledningen inför en entusiastisk hemmapublik i absolut sista sekunden, 18-17.

Andra akten blir tyvärr inte mycket att skriva hem om för Wetterbygden Highlanders och en del av detta kan debiteras lagets oförmåga i kombination med hemmalagets motsats, förmåga.

När Djurgården Basket drar upp tempot på detta sätt och får tryck i försvarsspelet så finns det inget lag på den här nivån som kan mäta sig med laget när det sen gäller den offensiva närvaron i tresekundersområdet. Med spelare som redan nämnda Dee Ayuba och hans vapendragare, Joseph Taylor och Dragoljub Kitanovic, så förfogar Djurgården Baskets headcoach Stefan Bergman över några av de mest fysiska spelarna Superettan har att erbjuda.

6-29 är siffror svåra att ”prata bort” men oavsett vad Dennis Aulander och hans mannar pratade om i halvtidsvilan så verkade det ha gjort susen för tredje akten sen vinner Highlanders med 27-22 efter att ha spelat en frejdig basket där vi inte minst minns Mathias Liljeqvist vulgära alley-oop-dunk över allt och alla och vad hela Tellus har att erbjuda i form av vapensköldar i Djurgårdens IF: s regi. Morfar Gösta ”Knivsta” Sandberg, vald till 1900-talets Djurgårdare, hade nog varit mycket stolt över just det spelet och ”Mattes insats i övrigt då han utan tvekan var lagets bästa spelare denna eftermiddag.

Till slut stannar slutresultatet på 91-63 i hemmalagets favör och bortsett från den där ödesdigra andra perioden, så måste vi ändå lyfta på arbetsmoralen matchen igenom, eller vad säger du, Dennis Aulander, headcoach i Wetterbygden Highlanders:

Jo visst, för all del, jag är nöjd på det sätt vi står upp matchen igenom och inte viker oss ner samtidigt som vi också måste ha krav på oss att prestera bättre basket. 13 turnovers i första halvlek är alldeles för mycket, i synnerhet mot ett lag av Djurgårdens kaliber. Inte heller skjuter vi bollen speciellt bra, så visst: arbetsinsatsen, hur vi sliter och aldrig ger upp, kan vi vara stolta över, resten måste upp redan till nästa helg hemma mot LF Future, säger Dennis Aulander.

Visst märktes det att en spelare som Johan Ganstrand nu saknades på grund av studier (Johan har flyttat till Växjö för att studera på polishögskolan) och inte blev det bättre av Tanju Yulman anslöt till laget på plats i Stockholm innan uppkast efter en veckas studier på annan ort, men att detta skulle ha påverkat lagets chanser denna eftermiddag i Brännkyrkahallen vill inte Dennis Aulander lyssna på:

– Vi kan ha en miljon ursäkter men till vilken nytta? Vi förlorade mot ett bättre lag, punkt. Jag önskar att vi kan fokusera på de dryga tre perioder vi spelar mer eller mindre jämnt med Djurgården (57-62, vår anm) och bygga från det. Det jag dock kan tycka, även om det också låter som en ursäkt, är att vi var lite ringrostiga. Både vår ballhandling och skytte led av att det var drygt en månad sedan senaste matchen. Jag förutsätter att dessa saker kommer vara bättre redan till nästa helg. Tajming är varje basketspelares ”bred and butter” och just tajmingen tyckte jag saknades idag, avslutar Dennis Aulander.

Nästa match för Wetterbygden Highlanders är som sagt redan till nästa helg när landets nordligaste Superettan-lag, LF Future från Luleå, gästar Sandahallen. LF Future förfogar kanske inte över Superettans starkaste frontcourt likt Djurgården Basket (även om man precis gjort klart med den respektingivande powerforwarden Tresor Saya som gör comeback i laget) men här formligen kryllar det av talang på guardpositionerna – en minst sagt lite annorlunda matchup än den vi såg i dag uppe i Stockholm och något att bita i för Wetterbygden Highlanders.

Wetterbygden Basketball tackar Djurgården Basket och dagens domare för ett väl genomfört arrangemang och passar samtidigt på och önska Djurgården Basket lycka till i jakten på svensk baskets finrum, Basketligan herr.

Utifrån det vi fick se idag så hör man absolut hemma där.